Žene ispred svog vremena: Mary Quant

Žene ispred svog vremena: Mary Quant

Londonska dizajnerica Mary Quant ovjekovječena je kao modna ikona jer je zaslužna za komad koji apsolutno nikada ne izlazi iz mode i koji će zauvijek ostati dio apsolutno svačije garderobe – radi se o mini suknji.

Mary Quant

Prihvaćena od strane modne ikonografije kao pokretača minice, londonska dizajnerica Mary Quant imala je umjetničku pozadinu i dizajnirala je i proizvodila vlastitu odjeću od kasnih 1950-ih. Imala je jednu jasnu prednost u odnosu na prethodne dizajnere: bila je suvremenica svojih klijenata, a ne starije generacije. Uvjerena da moda mora biti pristupačna kako bi bila dostupna mladima, 1955. godine otvorila je svoj maloprodajni butik Bazaar na Kings Roadu, uvodeći tzv. novu modnu eru i “Chelsea look”.

Mary Quant rođena je 11. veljače 1934. u Blackheathu, u Londonu, u Engleskoj. Pohađala je srednju školu Blackheath prije studiranja ilustracije na Goldsmiths Collegeu.

Quant je na Goldsmithsu dobila diplomu iz umjetničkog obrazovanja i postala je šegrt za modne modele, kada je i počela dizajnirati i proizvoditi odjeću. Upoznala je svog budućeg supruga i poslovnog partnera, Alexander Plunkett-Greene, također u Goldsmithsu. Par se vjenčao 1957. i ima sina Orlanda.

Quant je imala jednu jasnu prednost nad prethodnim dizajnerima: bila je suvremenica svojih tadašnjih klijenata, a ne starije generacije. Uvjerena da moda mora biti pristupačna kako bi bila dostupna mladima, otvorila je svoj maloprodajni butik, Bazaar, na Kings Roadu 1955. godine, uz pomoć Plunkett-Greenea i bivšeg odvjetnika Archieja McNaira, uvodeći modnu eru i tzv. Chelsea look. Najprodavaniji predmeti bili su bijele plastične ogrlice koje su koristile za uljepšavanje crnih haljina ili majica i crnih tajica.

U svojoj potrazi za novom i zanimljivom odjećom za Bazaar, Quant nije bila zadovoljna ponudom odjeće i odlučila je da će se trgovina morati opskrbiti odjećom koju će sam dizajnirati. Rezultat su bile bijeli komadi, od tada jako popularnog materijala – plastike. Koristila je nespojivo – čipku s čipkom, kreirala uske komade koji su slijedili tijelo što je rezultiralo tzv. londonskim lookom.

Uz trendovske modne revije i izložbe u izlogu dućana, osigurala je svoju reputaciju kroz proizvodnju originalne odjeće, koja se prodavala u pristupačnim buticima, a sve za novo tržište usmjereno na mlade.

Nakon uspjeha prve trgovine Chelsea, 1961. godine u Knightsbridgeu je otvoren drugi Bazaar. Do 1963. godine, Quant je izvozila u Sjedinjene Države, odlazeći u masovnu proizvodnju kako bi održala korak s potražnjom, te je rođen i prihvaćen brend Mary Quant diljem svijeta.

Sredinom 1960-ih Quant je na vrhuncu svoje slave, 1966. godine izradila mikro-mini i šminku tzv. paint box te svojoj kolekciji dodala sjajne, plastične kabanice i male sive haljine koje su dovele do izražaja modne ere šezdesetih. Svoj brand proširila je na niz originalnih hulahopaka s uzorkom, asortiman kozmetike i drugih modnih dodataka.

Quant je tvrdila da nije izmislila mini suknju, nego su to radile djevojke koje su posjetile njezine trgovine, jer su željele da budu kraće i kraće. Ove suknje su također bile u razvoju i kod drugih dizajnera, ali Quant je ime koje se najviše povezuje s njima. Čak je i nazvala haljine prema svojem omiljenom automobilu: Mini.

Godine 1966. Quant je primio Red britanskog carstva za doprinos modnoj industriji. Stigla je u Buckinghamsku palaču da prihvati čast u minici i odrezanim rukavicama. Iste godine napisala je svoju prvu knjigu Quant by Quant i od tada je napisala mnoge knjige o šminki i svoju autobiografiju.

Quant je nastavila popularizirati vruće hlačice kasnih 60-ih godina i koncentrirala se na predmete za kućanstvo, šminku i odjeću tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina. Godine 1988. dizajnirala je interijer Mini automobila, u koji je ugradila crno-bijela prugasta sjedala s crvenim obrubom i sigurnosnim pojasevima.

Godine 2000., Quant je dala ostavku na mjesto direktora Mary Quant LTD, njezine kozmetičke tvrtke, a sve nakon japanskog otkupa. Bez obzira što više nije u modnom poslovnom svijetu, njezino ime će zauvijek biti zapamćeno i zabilježeno u modnoj povijesti. Jednostavno; Mary Quant jest zaslužna za najnošeniji i najoslobađajući modni komad ženske povijesti – mini sukunju.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori