Crveni tepisi koje smo vidjeli za vikend dokaz su da se dodjele nagrada vraćaju u punom sjaju

Crveni tepisi koje smo vidjeli za vikend dokaz su da se dodjele nagrada vraćaju u punom sjaju

Sezona dodjela nagrada u punom je jeku; samo su se u nedjelju održale dvije velike dodjele, iščekivane BAFTA-e koje dodjeljuju Britanska akademija u Londonu, te Critics Choice Awards nagrade koje su se održale u Los Angelesu. Punom parom tako Hollywood korača prema kulminaciji ovih događanja u svijetu filma i televizije i samo nas 12 dana dijeli od najvažnije noći u industriji – dodjele Oscara.

Nakon dvije godine, najveća lica s pozornica i platna ponovno su se vratila na crveni tepih u onom klasičnom glamuroznom izdanju kakva su izostala na prošlogodišnjim dodjelama, mahom održanim virtualnim putem ili uz značajno srezani broj uzvanika. Neke su zvijezde posebice zablistale, kao što su Kristen Stewart, Maggie Gyllenhaal i Selena Gomez, a Lady Gaga uspjela je prisustvovati na obje dodjele – iako su održane tisućama kilometara jedna od druge i u razmaku od svega nekoliko sati.

Kristen Stewart
Lady Gaga
Maggie Gyllenhaal
Mandy Moore
Selena Gomez
Elle Fanning

Obje su dodjele nagrada vrvjele trenucima koji su nas podsjetili zašto volimo pratiti prijenose takvih događanja. Nakon dugo vremena, publika je žedna eskapističke doze entertainment mašine, a nakon BAFTA i Critics Choice Awards dodjele, iščekivanje Oscara polako se približava svom vrhuncu.

BAFTA-e je vodila Rebel Wilson koja se osvrnula na sebi svojstven način na ratna događanja u Ukrajini, licemjerje hollywoodske industrije i povratak stvarnih evenata. Emma Watson je u Londonu, pak, održala govor u kojem je navodno kritički aludirala na J.K. Rowling, Will Smith je na Critics Choice dodjeli odao dirljivo priznanje obitelji Williams, Jamie Dornan duhovito je, dok je primao nagradu za film Belfast, istaknuo kako kritika inače nije nježna prema njemu pa je ovo prava promjena, a glumica Melanie Lynskey zahvalila je u svom govoru – upravo dadilji svog djeteta.

Alana Haim
Caitriona Balfe
Tom Hiddleston i Zawe Ashton
Lucy Boynton

Što očekivati od dodjele Oscara?

dodjela-Oscara-2021.-Dolby-dvorana

Dodjela Oscara održava se 27. ožujka i vraća na klasično mjesto događanja: u Dolby dvoranu! Iako skeptična zbog prošlogodišnjeg flopa u gledanosti i formata koji nije sjeo svima, publika se ove godine uistinu ima čemu veseliti. Ne samo da će se održati u punom kapacitetu, već će dodjela imati i tri voditeljice: Amy Schumer, Reginu Hall i Wandu Sykes. Prvi je to put od 2018. godine da će dodjelu netko predvoditi, nakon što godinama niti jedan celebrity nije htio preuzeti taj zadatak.

Ove godine produkcija radi sve kako bi povećala rating i vratila gledatelje pred ekrane. Iako je umjetničke krugove Akademija razbjesnila objavom da čak osam kategorija neće biti uključene u prijenos uživo, oni koji od Oscara traže više glazbenih nastupa, sketcheva i generalno više zbivanja na samoj pozornici – trebali bi 27. ožujka uživati. Dodjela BAFTA-i pokazala je važnost domaćina svečanosti, a dodjela Oscara otkrila je i impresivan popis prezentera nagrada kao što su Lady Gaga, Chris Rock, Mila Kunis, Uma Thurman, John Travolta, Rami Malek, Kevin Kostner, Lily James, Lupina Nyong’o, Zoe Kravitz i drugi.

Osim većeg broja nastupa, dodjela je uvela i sasvim novu kategoriju. Iako neslužbena, Oscars Fan Favorite kategorija proglasit će filmskog miljenika publike za kojeg smo svi mogli glasati na službenim kanalima Akademije i uz hashtag #Oscarsfanfavorite.

Možemo zaključiti da je ove godina produkcija na čelu s redateljem Glennom Weissom odlučila vratiti onaj klasičan hollywoodski šušur dodjeli i zabavljački ton kojim je prijenos godinama mamio publiku. Ne sumnjamo da će, s obzirom na sve što se proteklih godina događalo, kao i na ratno stanje u Europi, govori dobitnika imati i angažiranu dimenziju, ali bit će to, realno, noć u kojoj ćemo na kratko pobjeći od stvarnosti i uživati u priznanjima za umjetnike koji su nam uljepšali filmsku godinu iza nas.

Foto: Profimedia.hr

Učitati još
Zatvori