Je li stigla nova Gucci era? Novi kreativni direktor predstavio svoju prvu kolekciju na Tjednu mode u Milanu
Je li stigla nova Gucci era? Novi kreativni direktor predstavio svoju prvu kolekciju na Tjednu mode u Milanu

Je li stigla nova Gucci era? Novi kreativni direktor predstavio svoju prvu kolekciju na Tjednu mode u Milanu

Trenutak istine – Sabato de Sarno je predstavio svoju prvu kolekciju za modnu kuću Gucci na Tjednu mode u Milanu. Dojmovi? Još čekamo da se slegnu. Nesavladivi kič Alessandra Michelea službeno je prošlost, iako je njegov doprinos talijanskom luksuznom brendu neosporiv, seksi minimalizam je primarna stilska filozofija. Novi kreativni direktor, priznajemo, igrao je na sigurno interpretirajući ideologiju dizajniranja nikog drugog nego Toma Forda, prvog dizajnera modne kuće koji nije nosio prezime Gucci. Njegovim dolaskom Gucci je postao dio jet-seta, a Sabato de Sarno ponovnim rebrendingom nastoji učiniti isto.

Ipak, pitanje koje se postavlja jest – je li učenik nadmašio učitelja?

gucci
gucci
gucci
gucci
gucci
gucci

Nova Gucci era?

Sabato de Sarno je Ancora revijom glasno najavio novu Gucci eru koja se oslanja na prvobitne kodove dizajniranja talijanske modne kuće. Horsebit loafers, prozirni materijali, crvena koža, pencil suknje i ravni krojevi, kao i potpuno isti top iz kolekcije za sezonu Spring/Summer 1999 našli su se u kolekciji za sezonu Spring/Summer 2024.

Ovaj top pojavljuje se u Gucci kampanji iz 1999, a nosi ga Jacquetta Wheeler. Kampanju je fotografirao genijalni Mario Testino koji je zajedno s Tomom Fordom i tadašnjom stilisticom, danas pripadnicom modne aristokratije, Carine Roitfeld postavio Gucci na sam vrh.

gucci
gucci
gucci

Je li učenik uspio nadmašiti učitelja?

Sabato de Sarno je osuvremenio prvobitnu ideologiju modne kuće Gucci i uspostavio red unutar modne industrije naglašavajući više stil, nego ekstravagantnost i nadrealističke forme koje pripadaju umjetnicima, a manje dizajnerima poput Muglera, McQueena i Margiele. Pojedini modni kritičari su se uveliko izjasnili ističući da je ova revija već viđena i da nisu sigurni kako će vizija novog kreativnog direktora utjecati na poslovne planove i nezaobilazan profit kompanije.

Rekli bismo – vrlo jednostavno. Gotovo svi modni entuzijasti su pozdravili povratak Tom Ford ere još početkom godine kada je in house tim modne kuće Gucci predstavio prijelaznu kolekciju između Alessandrovog odlaska i Sabatovog dolaska. Čak je i Tom Ford uočio moć svojih kreacija s kraja devedesetih, početkom dvijetisućitih godina.

tom ford
tom ford
tom ford
tom ford

Vratimo se na gore postavljeno pitanje. Sabato de Sarno je odlično odradio posao i bili smo spremni dati potvrdan odgovor – da učenik je nadmašio učitelja – s obzirom na to da Tom Ford dugi niz godina nije imao nijednu kolekciju koja je implementirala njegovu filozofiju s početka karijere i prvih dana u modnoj kući Gucci. Međutim, američki dizajner je veoma lukavo iskoristio buzz oko svojih prvobitnih kreacija i odlučio ih interpretirati u kolekciji za svoj istoimeni brend i time želio oduzeti titulu mlađem, neiskusnijem kolegi.

And just like that, umjesto da svi govore o novoj Gucci reviji, koja je zaista bila dobra, fokus je ostao na velvet odijelima, prozirnim haljinama i prugama koje dobro pamtimo iz omiljene nam Gucci by Tom Ford ere, a našle su se u novoj TF kolekciji za sezonu Spring/Summer 2024.

tom ford
tom ford

*Članak preuzet sa Journal.rs.

Foto: IMAX, Instagram

Učitati još
Zatvori