Stiže knjiga koja će raskrinkati Annu Wintour i prikazati je u ne baš laskavom svjetlu

Stiže knjiga koja će raskrinkati Annu Wintour i prikazati je u ne baš laskavom svjetlu

2003. godine, svjetlo dana ugledala je novela Vrag nosi Pradu, kojoj u međuvremenu neće trebati mnogo da postane bestseller The New York Timesa i na toj se poziciji zadrži dugih 6 mjeseci. Autorica Lauren Weisberger u njoj je prepričala priču mlade Amerikanke koja je dobila priliku raditi na poziciji osobne asistentice moćne urednice modnog magazina. Posao, pokazat će se, koji zbog njene nemoguće šefice s podjednako nemogućim prohtjevima više nalikuje na noćnu moru, nego ostvarenje najljepših snova.

Zašto je ova novela izazvala baš toliki uspjeh u Americi i ostatku svijeta? Zato što je sama autorica Lauren Weisberger glavna heroina ove priče, koja je prije prolijevanja duše na papir radila ni više ni manje no kao osobna asistentica moćne urednice američkog Voguea, Anne Wintour. Knjiga se sa stvarnošću poklopila u cijelom nizu detalja i vrlo brzo navela publiku na zaključak kako smo s naslovom Vrag nosi Pradu dobili uistinu nesvakidašnji i pomalo frapantan uvid u svijet Anne Wintour i njenog Voguea.

Naravno, osim knjige, planetarno je popularan i film koji je nastao prema njoj, istoimeni Vrag nosi Pradu iz 2006. godine, u kojem ‘nemoguću’ Wintour glumi genijalna Meryl Street, ovjenčana Zlatnim globusom za tu ulogu, a našla se tu i nominacija Za Oscara…

14 godina kasnije mogli bismo upoznati pravu Annu Wintour

Čovjek koji se desetljeće i pol kasnije pobrinuo da iz epiteta ‘nemoguće’ modne urednice makne navodnike i doista potvrdi sve glasine koje o Anni Wintour kruže godinama je njen donedavni najbolji prijatelj i bliski suradnik André Leon Talley. U rujnu nam stižu njegovi memoari pod nazivom The Chiffon Trenches, u kojima ovaj 70-godišnji slavni modni urednik do u detalje iznosi svoju stranu priče o njihovom prijateljstvu, od samih početaka pa do kraja u kojem André Leon Talley ostaje odbačen od svoje nekoć vrlo bliske prijateljice.

Jedno je sigurno, ovi memoari za Annu Wintour će biti jako neugodni, jer nekadašnji Vogueov urednik, osjetno povrijeđen, u svojoj knjizi ističe kako Wintour nije sposobna za ljudskost i ljubaznost.

“Imuna je na svakog tko nije moćan ili poznat poput ljudi koji krase stranice američkog Voguea”, otkriva André Leon Talley o ledenoj kraljici s kojom je desetljećima prijateljevao, a s njime se složio i nekadašnji urednik Vanity Faira Grayon Carter, koji je izjavio: “Jednog dana tretira me kao dobrog prijatelja, a drugog dana u mene gleda kao u potpunog neznanca kojem je uvalila ključeve da mu parkira auto.”

Kako je započela (i završila) njihova priča?

1983. godine, André Leon Talley dobio je posao u američkom Vogueu, gdje je Anna Wintour već obnašala funkciju kreativne direktorice magazina. Vrlo brzo sprijateljili su se i Wintour ga je učinila čovjekom od svog povjerenja kada je 1988. godine i službeno postala glavna urednica američke modne biblije. Tada ga je postavila na svoje staro radno mjesto, na poziciju kreativnog direktora, a taj mu je posao, prema njegovom vlastitom priznanju u memoarima, omogućio sav prestiž o kojem je sanjao, visoko budžetna snimanja i druženja s najvećom svjetskom kremom. Vrijedi svakako spomenuti da mu je ovom pozicijom, Wintour omogućila da postane najbolje rangirani crnac u povijesti modnog novinarstva, a on joj se odužio kao čovjek od povjerenja, te je bio među rijetkima uz nju kada se udavala, kada joj je umrla majka i u niz privatnih okolnosti u kojima druge ljude nije puštala blizu.

Prijateljstvo dugo par desetljeća imalo je svojih uspona i padova, no definitivni pad dogodio se unatrag par godina, kada je američki Vogue počeo skidati Andréa Leona Talleya s njegovih uobičajenih funkcija te jednu po jednu ukidao pozicije na kojima je radio i sadržaje koje je stvarao. Od Anne Wintour nije dobio apsolutno nikakvo objašnjenje takvih odluka, a naposljetku mu Nuclear Wintour, kako ju zove u knjizi, nije ni čestitala rođendan, što je on dobro procijenio kao definitivan krah njihova prijateljstva, jer mu se nikad nakon toga više nije javila.

Za američki Vogue, ali i Annu Wintour na čelu, on je postao ‘prestar, predebeo i nimalo cool’, a s time je puklo i jedno od najvećih prijateljstava u svijetu mode. Zanimljivo će biti pročitati i preostale pikanterije o kojima ovaj modni urednik piše (više ih možete pročitati ovdje), a ovaj jedinstveni uvid u svijet Anne Wintour garantira da će memoari Andréa Leona Talleya biti najtraženije modno štivo s dolaskom jeseni.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori