Djevojka s cigaretom iz spota Freedom: Tatjana Patitz bila je samozatajni supermodel čije su lice obožavali slavni fotografi
Djevojka s cigaretom iz spota Freedom: Tatjana Patitz bila je samozatajni supermodel čije su lice obožavali slavni fotografi

Djevojka s cigaretom iz spota Freedom: Tatjana Patitz bila je samozatajni supermodel čije su lice obožavali slavni fotografi

Svijet mode danas oplakuje prerani odlazak jedne od najpoznatijih manekenki ere supermodela devedesetih, Tatjanu Patitz.

Njemačka manekenka preminula je u 56. godini života, zbog posljedica metastaze raka dojke s kojim se borila, stoji u službenom izvješću za medije.

 

Tatjana Patitz hipnotizirala je pogledom

Ljepotica poznata po zanimljivom ovalnom obliku lica, pravilnim usnicama i prodornim plavim očima svoju je karijeru započela krajem osamdesetih, kad je kao sedamnaestogodišnja djevojka na natjecanju u Stockholmu osvojila putovanje u Pariz i ugovor s agencijom na određeno vrijeme.

Naslovnica koja je stvorila supermodele

U prvih godinu dana Tatjana nije mogla naći posao, no dizajneri i fotografi ipak su počeli primjećivati atraktivnu plavokosu djevojku pa je počela nositi modne revije za velike modne kuće kao što su Chanel i Azzedine Alaia.

Njezino lice oduševilo je kultnog fotografa Petera Lindberga, koji je snimio crno-bijelu naslovnicu za britanski Vogue, na kojoj su uz Tatjanu pozirale mlade manekenke Cindy Crawford, Linda Evangelista, Naomi Campbell i Christy Turlington.

Tu je naslovnicu zapazio pjevač George Michael koji je baš započeo samostalnu karijeru nakon raspada grupe Wham te je odlučio istu skupinu djevojaka angažirati za spot za pjesmu Freedom, koja je doživjela ogromni uspjeh. Tatjana Patitz u spotu ima upečatljive scene u kojima se poigrava s dimom cigarete, a u fokusu je njezino zanimljivo lice.

Mnogi smatraju da je upravo tako započela era supermodela devedesetih, skupine kojoj su se kasnije pridružile Claudia Schiffer, Kate Moss, Nadja Auermann i Helena Christensen, a koje su dizajneri u skupinama angažirali za revije kako bi osigurali uspjeh.

Samozatajno lice s naslovnica

Premda je bila velika zvijezda, redovito nastupala na modnim revijama te se pojavljivala na naslovnicama najvećih modnih časopisa diljem svijeta, Tatjana je bila najtajanstveniji model iz grupe.

Dok su Kate Moss, Naomi Campbell i Linda Evangelista tulumarile svaku noć s rock zvijezdama i poput rock zvijezda, Tatjana je pokušavala ostati prizemljena te držati svoj privatni život podalje od javnosti. Čak i kad bi hodala sa zvijezdama kao što su Seal i Pierce Brosnan

Njezine crte lica osvojile su i Helmuta Newtona pred čijim je objektivom briljirala.

Sin i psi kao centar mira

Imala je samo jedan brak, s Jasonom Johnsonom, koji je trajao šest godina, a par je u braku dobio sina Johana. U druženju sa sinom, jahanju na konjima i svojim psima, koje je obožavala, pronalazila je mir.

 

Tijekom cijelog života, Tatjana je održavala prijateljstvo s fotografom Peterom Lindberghom, koji ju je često fotografirao.

Njezin će trag u svijetu visoke mode zauvijek ostati zapamćen i zabilježen, kako u spotovima, kultnom filmu Pret-A-Porter, tako i na bezbrojnim fotografijama koje je snimila uz najveće modne stručnjake.

Tatjana s kolegicama na snimanju filma Pret-A-Porter Roberta Altmana

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori