Nataša Mihaljčišin novom kolekcijom potvrdila je ljudsku povezanost s prirodom

Nataša Mihaljčišin novom kolekcijom potvrdila je ljudsku povezanost s prirodom

Jesmo li, zaista, ušli u neko drugačije vrijeme, u kojem dolaze na naplatu moralni, etički, klimatski i biološki dugovi, ili smo u regularnoj fazi planetarnog razvojnog ciklusa, koji u samoj riječi razvoj pretpostavlja linearnost vremena koje, u tom smislu, posjeduje početak, trajanje i kraj? Pa smo, eto, možda, blizu nekog kraja!? Koliko blizu? Radi li se samo o kraju ciklusa pa će se, nakon njega, odmah, dogoditi novi početak u kojeg ćemo, pomoću biotehnologije i umjetne inteligencije ili bogznačega, glatko skliznuti? Hoćemo li svi to biti u prilici napraviti, ili samo odabrani? Ili pak sasvim nasumično odabrani, takorekuć slučajni?

Tko je tu u prilici birati, a tko posjeduje slobodu izbora!? Postoji li sloboda uopće na razini ostvarenja ili je njen pojam, zapravo, vječni mamac iz sfere ideja, vrhunski misaoni marketing što održava vatru ljudske potrage za sobom? Jesmo li zapravo prisutniji tu i ovdje, u blizini tijela i opipljivog, ili smo više u digitalnom, u mreži, bez sebe, sa svima, a u stvari s nikim? Jesmo li svi zajedno jednako usamljeni i zbunjeni, možda uplašeni? Jesu li slike dokaz našeg iskustva, iluzija ili našeg postojanja? U simultanom procesu destrukcije prirode i konstrukcije virtualne realnosti – što će nadvladati?

Modna konstrukcija buduće osjećajnosti iscjeljuje traumu tijela sublimacijom njegovih transgresivnih i transhumanih iskustava dopuštajući mu slobodu interferiranja i promjenu značenja tjelesnosti. Simboličko stapanje ljudskog i biljnog označava prepoznavanje biološke povezanosti između svih životnih oblika, bez obzira na njihovu evolucijsku poziciju i dodijeljeni im nivo svijesti. To je ritualni čin označavanja mitskog i biokemijskog. Svjesnost u tom kontekstu zauzima i teritorij intelekta, i teritorij osjetila.

Moda ovdje želi funkcionirati kao dekonstrukcija prirodnog i rekonstrukcija iskustvenog, kao nada u mogućnost, izvjesnost njihove suradnje i stvaranja novog početka utemeljenog u istinskom poštovanju prirodnog i demijurškog,  kozmičkog i artificijelnog, humanog i transhumanog. Moda uvijek zaziva promjenu, zaziva i traži novo – katkad i novu nevinost.

“Bacit ćeš se na taj posao: sve će se harmonične i arhitektonske mogućnosti uznemiriti oko tvog sjedišta. Savršena, nepredvidljiva bića nudit će se tvojim iskustvima. U tvojoj će okolini sanjivo provaliti radoznalost drevnih masa i dokone dragocjenosti. Tvoje će pamćenje i osjetila biti tek hrana tvom stvarateljskom nagonu. A što će biti sa svijetom kada izađem van? U svakom slučaju, ništa od današnjih pojava.” (A. Rimbaud, Iluminacije)

Kolekcija je snimljena u prostoru digitalne agencije Five, Heinzlova 33, u Zagrebu.

Fotografkinja: Sara B. Moritz

Šminka i maska: Ela Milković

Kosa: Milena Maršić, salon Glamour

Model: Eva Ljubić

Učitati još
Zatvori