Kako kupuju modne insajderice?

Kako kupuju modne insajderice?

Kada je riječ o shoppingu, svatko od nas već jako dobro zna koje su greške koje najčešće radi kada krene u pohod po dućanima. Impulzivna kupovina potencijalno je naša najveća glavobolja koja se tiče shoppinga, jer posljedice osjećamo još jako dugo: otplaćujemo rate, stvaramo nepredviđeni trošak u budžetu, nabavljamo stvari srcem, a ne razumom i naposljetku završavamo s hrpom robe i stvari koje nikada nećemo nositi ili koristiti. Što znaju modne insajderice, što mi ne znamo? Nekoliko savjeta znalaca, koji su stalno u iskušenju kupovine nečeg novog i boljeg, donosimo u nastavku.

Klasika ispred trendova

Pogrešno se zaključuje kako modni znalci od glave do pete hodaju u najnovijim komadima razvikanih dizajnerskih brendova. Iako se u njihovim ormarima može pronaći i takvih stvari, činjenica je da iste odijevaju i nose tek u posebnim prilikama, dok se svakodnevna, ‘radna’ garderoba ili ona za slobodno vrijeme prvenstveno sastoji od odjevnih klasika. Kada pomislite da vam baš treba kožna jakna u boji ili točkasta haljina iako točkice inače ne nosite, sjetite se komada u koje prvo investiraju modni insajderi. To su redom crna kožna jakna, pulover od kašmira, par jeansa koji im pristaje kao saliven i klasična mokasinka, a tek onda, kada se složi sami temelj garderobe koji će stalno biti u rotaciji, ostaje prostora za dodatni shopping i trendi komade koji će oplemeniti bazu.

Objavu dijeli Lydia (@lydiaemillen)

Investicija u modne dodatke

Pojedini modni insajderi otkrivaju kako najviše novaca troše na modne dodatke kao bazu svog stila, a najmanje na trendi odjeću, koja već iduće sezone zna biti vrlo passé. Klasična torba koja će i za 10 godina biti podjednako ‘in’ ili par kožnih cipela koji priča pet svjetskih jezika, podići će čak i najobičnije izdanje i učiniti ga mnogo sofisticiranijim no što možda jest.

Izlet u high street trgovine

Iako su stalno u dodiru s najnovijim ready-to-wear kolekcijama, nije tajna da modne urednice, novinarke i stilistice vole zaviriti i u high street trgovine. Neke bi možda ipak iznenadilo da brojne trendi komade za svoju garderobu nabavljaju gdje i mi – u Zari, Mangu, H&M-u i sličnim high street trgovinama.

Online kupovina

Vremena i volje za obilaženje fizičkih trgovina baš i nemaju, pa se modne insajderice najčešće prepuštaju čarima online shoppinga. Neke od njima omiljenih adresa za online kupovinu su Net-a-Porter, Matches Fashion, Shopbop i Nordstrom.

Vintage shopping

Unikatni komadi po super cijenama, mogu se pronaći u brojnim trgovinama specijaliziranim za vintage modu ili na buvljacima, a upravo tamo susresti se može i modne znalke. Nije im strano da redovito posjećuju vintage i second-hand trgovine u potrazi za statement komadima koje se neće moći vidjeti na svakoj drugoj osobi kao što je slučaj s modnim trendovima. Osim što se ovdje može pronaći jedinstvena moda iz nekih ranijih godina, također se može postići i dobra cijena.

Odlazak u shopping s ciljem

Iako ni one nisu imune na impulzivan shopping, vlastito iskustvo potaknulo je modne insajderice da donesu odluku o shoppingu s ciljem. Pritom su iz svoje rutine izbacile naviku kupovine ‘na slijepo’ i odlaska u dućane bez jasne ideje po što su došle. Broj ovako obavljenih shoppinga bez sumnje je manji, pa možda i manje zabavan, no svakako mnogo racionalniji i prihvatljiviji za svaki novčanik. A onda kada im se i dogodi impulzivna kupovina te se doma vrate sa neželjenom odjećom i modnim dodacima, imaju trik kojim se svi možemo poslužiti: povrat kupljene robe u trgovinu u zadanom roku.

 

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori