Sonja Lamut i Lana Puljić o zajedničkom showroomu, prijateljstvu i modi

Sonja Lamut i Lana Puljić o zajedničkom
showroomu, prijateljstvu i modi

Na hrvatskoj modnoj sceni istaknule su se već svojim prvim kreacijama i kolekcijama u kojima je bilo lako prepoznati veliki talent i potencijal. Danas, Sonja Lamut i Lana Puljić se nalaze iza uspješnih modnih brendova Soel by Sonja Lamut i Lokomotiva koji predstavljaju ono najbolje od hrvatske mode i iza odjevnih komada koje obožavaju domaće trendseterice i sve zaljubljenice u ženstveni stil s modernim pomakom i dozom eklektičnosti. Ljubav prema modi bila je ne samo početak njihovih brendova, već i početak njihovog prijateljstva.

LJUBAV PREMA MODI KAO POČETAK JEDNOG DIVNOG PRIJATELJSTVA

Usprkos predrasudama i o okrutnom i kompetativnom modnom svijetu u kojem nema mjesta za kolegijalnost i o ženskim prijateljstvima u poslovnom svijetu (ali i izvan njega) koja nalikuju dramatičnoj sapunici, Sonja i Lana sjajan su primjer upravo suprotnog – koliko divne i velike stvari mogu nastati iz uzajamne podrške kolega i ženskog prijateljstva.

Prije godinu dana, Sonja i Lana svoje su modne brendove Soel i Lokomotiva spojile unutar zajedničkog showrooma koji se pretvorio u pravu malu modnu oazu u samom središtu Zagreba. Iako možda neočekivan i neuobičajen potez, zajednički showroom za Sonju i Lanu bio je logično rješenje. U zajedničkom showroomu na adresi Šenoina 21 posjetili smo i saznali kako su došle na ideju o zajedničkom showroomu, razmišljaju li i o zajedničkoj kolekciji i što rade kada ne rade?

Sve pročitajte u intervjuu u nastavku, a na samom kraju otkrijte i kako su prošle na našem malom modnom kvizu prijateljstva.

Prije godinu dana otvorile ste zajednički studio i showroom u Zagrebu. Kada ste došle na ideju o zajedničkom prostoru?

Lana: Baš smo se neki dan Sonja i ja pokušale sjetiti kako i u kojem trenutku je došlo do ideje da dijelimo showroom. Mislim da se ideja rodila dok sam ja još bila u Londonu, jer smo i Sonja i ja bile svjesne da nam (vrlo uskoro) objema treba poslovni prostor. Obzirom da se privatno izvrsno slažemo i da smo već godinama jako dobre I bliske prijateljice, te cijenimo i rad jedna-druge, ovo se nametnulo kao logično rješenje.

Sonja: Po Laninom povratku iz Londona obje smo razmišljale o nekom prostoru, a kako smo dosta vremena provodile skupa, pretočile smo to u zajedničku potragu.

Unutar jednog prostora spojile ste svoja dva modna brenda. Kako je izgledao proces pronalaska savršenog prostora i njegovog uređenja kako bi on bio savršeni dom za oba modna brenda?

Lana: Pa prostor nam se zapravo nametnuo sam od sebe. U trenutku kad smo bile u potrazi, saznale smo da se iznajmljuje stan u zgradi u kojoj Sonja živi.

Sonja: Ovo je prvi prostor kojeg smo uopće išle pogledati i odmah nas je osvojio. Ima neku jako dobru energiju. Iako, on je sve, samo ne savršen. Savršenim ga čini naš odnos, uzajamna pomoć, naša druženja.

Lana: Što se tiče samog uređenja, nismo ulazile u neke velike promjene, naglasak je ipak na našim kreacijama koje nose cijeli prostor. U tom prostoru iznimno volim naš kutak – niski stolić sa dvije fotelje koje su nam idealno mjesto za kavu/druženje/predah… Najbolji kompliment nam je što svi koji dođu u naš atelier iskreno ostanu oduševljeni tom nekom pozitivnom energijom koja tu kola.  

Sonja: Meni jako puno toga u njemu još uvijek nedostaje da ga u potpunosti učinimo našim, ali budemo!

Osim uzbuđenja, naleta nove energije i kreativnosti, svaka velika promjena nosi i neke izazove. Koji je bio najveći izazov s kojim ste se susrele od povezivanja u zajedničkom studiju?

Lana: Pa možda Sonja ima bolju memoriju od mene, ali zasad nije bilo nekih prevelikih izazova u našem međuodnosu. Izazovi se događaju na nekoj svakodnevnoj poslovnoj razini, u radu sa suradnicima, ali ako govorimo strogo o našoj suradnji na nekoj day-to-day razini – to zasad prolazi vrlo glatko i uspješno.

Sonja: Izazov je bio kako ćemo se uskladiti i hoćemo li jedna drugoj smetati, jer smo navikle raditi same, pogotovo ja. Izazov smo nadvladale.

Baš poput vaših kreacija i estetike, vaši kreativni procesi zasigurno se razlikuju. Postoji li nešto novo što ste otkrile gledajući rad one druge ili neki dio procesa koji ste preuzele – bilo da se radi o kreativnoj strani posla ili onoj organizacijskoj.

Lana: Pa vjerojatno jesmo, ali je barem u mom slučaju to na nekoj podsvjesnoj razini. Bez obzira što se super slažemo i odlično funkcioniramo unutar istog prostora, mislim da nam je posao, od same kreative pa do izrade, strategijski i logistički posložen na drugačiji način. Ali sigurno provođenje velike količine vremena s nekim usmjerava i određuje neke kreativne pa i organizacijske smjernice.

Sonja: Otkrile smo da nam je lakše kad se jedna drugoj pojadamo o tekućim problemima! Procesi osmišljavanja i izrade su nam zapravo vrlo slični pa samim time i problemi ili poteškoće koje s tim dolaze.

Soel by Sonja Lamut

I prije otvaranja zajedničkog studija bile ste prijateljice, no sada zasigurno provodite još više vremena zajedno. Imate li neke zajedničke male rituale?

Sonja: Višesatni telefonski razgovori na dnevnoj bazi naš su osnovni zajednički ritual, koji uglavnom nadrasta izraz “mali rituali”.

Lana: Ne znam što bi baš izdvojila kao naše rituale – ali jako puno vremena provodimo zajedno, ako ne u prostoru – onda preko žice. 😉 Svakodnevno se čujemo i mislim da je Sonja osoba s kojim na dnevnoj razini najviše komuniciram, što face-to-face, što preko telefona. Također je prva osoba kojoj ću se požaliti kada me muči nešto vezano uz posao (a i ne samo uz posao 😉 ), jer je silom prilika ona i ta koja će me najbolje razumijeti. Što se tiče rituala, ponekad odemo na kavu u naš omiljeni daily kafić Express – to je nekako postalno naše mjesto za ugodno druženje. Također volim naše duge šetnje po Maksimiru i neka potpuno spontana druženja i «ružione» u showroomu. A sate možemo provoditi na telefonu komentirajući cipele, to nam je obadvijema velika strast.

Osim studija i ljubavi prema modi, imate li još nekih zajedničkih interesa, hobija ili stvari koje radite zajedno kada ne radite?

Lana: Dijelimo ljubav prema dugim šetnjama, dugim telefonskim razgovorima, Slavoniji i slavonskim feštama, raw slasticama, avokadu i jajima, te pomalo ekstravagantnim cipelama.;) A ima tu još puno toga!

Sonja: Obje jako volimo Maksimir pa smo često, ranim jutrom, u šetnjama ili trčanju Maksimirom, online shopping, koji provodimo svaka iz svog doma, ali na telefonskoj liniji, chekiranje wish lista i usporedba komada koji nam se poklapaju, dobra hrana… A ono čemu se posebno veselimo, su slavonske fešte u Vinkovcima, na salašu Lamut!

Lokomotiva

I za kraj dva nezaobilazna pitanja koja nas sve zanimaju. Kakvi su vam planovi za budućnost i postoji li možda ideja o zajedničkoj kolekciji?

Lana: Planovi su u ovom trenutku brojni, nadam ih sve sve realizirati u nekom željenom/zadanom roku, a također mislim da bi u tom smislu zajedničke suradnje bilo lijepo i zanimljivo nešto realizirati. Kao što sam već rekla, i prilikom ulaska u zajednički prostor ta ideja nam se aktivno motala po glavama. Zaista je lijepo dijeliti radni prostor sa nekim s kim se super slažeš i razumiješ, dijeliš svakodnevnu problematiku, te čiji rad cijeniš i poštuješ. Zanimljiv nam je uvijek onaj moment kad gledamo naše kreacije jedne kraj drugih ili kad isfuramo neku “zajedničku kombinaciju” jer smatramo da naši komadi, iako možda različite estetike, izvrsno funkcioniraju zajedno. Iz tog razloga mislim da bi bilo veoma interesantno odraditi neku suradnju.

Sonja: Ne volim planirati puno u budućnost, jer sam nestrpljiva! Sve se vrti oko kojeg tjedna ili mjeseca unaprijed. A zajednička kolekcija..hm..tko zna! Sve je moguće!

MALI MODNI TEST PRIJATELJSTVA

Za kraj, donosimo mali modni test prijateljstva. Na deset kratkih pitanja, Sonja i Lana odgovorile su jedna za drugu. Tko je ovaj put bio bolji? Točna rješenja su na kraju.

LANA O SONJI

CRNA ILI BIJELA? crna
POTPETICE ILI TENISICE? tenisice
SPORTSKI ILI ROMANTIČNO? sportsko
TRAPER ILI KOŽA? traper
PRUGASTI ILI CVJETNI UZORAK? prugasti
RUNWAY ILI VINTAGE? vintage
MANJE JE VIŠE ILI VIŠE JE VIŠE? manje je više
AUDREY HEPBURN ILI JANE BIRKIN? Audrey
JUTRO ILI VEČER? jutro
NEW YORK ILI PARIZ? Pariz

SONJA O LANI

CRNA ILI BIJELA? bijela
POTPETICE ILI TENISICE? potpetice
SPORTSKI ILI ROMANTIČNO? romantično
TRAPER ILI KOŽA? koža
PRUGASTI ILI CVJETNI UZORAK? prugasti
RUNWAY ILI VINTAGE? vintage
MANJE JE VIŠE ILI VIŠE JE VIŠE? manje je više
AUDREY HEPBURN ILI JANE BIRKIN? Jane
JUTRO ILI VEČER? večer
NEW YORK ILI PARIZ? Pariz

Lokomotiva
Lokomotiva
Soel by Sonja Lamut
Soel by Sonja Lamut

SONJINI ODGOVORI

crna / tenisice / sportski / traper / prugasti / vintage / manje je više / Jane Birkin / jutro / Pariz

LANINI ODGOVORI

crna / teška srca potpetice / negdje na pola puta, možda ipak više romantično / traper / cvjetni / vintage / više je više / Jane / večer / ne znam ni ja – možda s godinama New York, ali dozvoljavam da je svaki Sonjin odgovor točan

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori