Dress code ovogodišnje Met Gala večere je ‘Gilded Glamour’

Dress code ovogodišnje Met Gala večere je
‘Gilded Glamour’

Ovogodišnje izdanje prestižnog eventa Met Gala održat će se u ponedjeljak, 2. svibnja. Poznata je i tema fashion događaja godine, a ovaj će put to biti In America: An Anthology of Fashion. Ova se tema nastavlja na prošlogodišnju, čiji je naziv bio In America: a Lexicon of Fashion.

Ono što će ovogodišnja tema napraviti jest odati počast bogatoj povijesti američke mode, stavljajući fokus na tzv. Gilded age, odnosno period između 1870. i 1900. godine. Kako su opisali u najavi vrijeme je to intenzivnih promjena, industrijalizacije, i izgradnje velikih metropola. Za modnu industriju ovaj je period također bio ključan.

Prijelomni trenutak razvoja modne industrije

Upravo je industrijalizacija postala velikim dijelom zaslužna za ubrzavanje procesa proizvodnje tekstila. Samim time, odjeća je postala dostupnija, i postala je nešto u čemu se ljudi međusobno nadmeću. To je nadmetanje u tome tko će biti bolje obučen posebno ostalo izraženo u višim klasama, u gradovima kao što je New York. Posebice se to osjetilo na ženskim haljinama koje su odjednom postale raskošnije, od materijala kao što su saten i svila, a također su postale ukrašene detaljima kao što su predimenzionirane mašne i volančići.

Ove će godine host Met Gale biti glumica Regina King, ponosna vlasnica Oscara za sporednu ulogu u filmu If Beale Street Could Talk. Uz nju, uloge hosta su pripale i glumačkom paru Blake Lively i Ryanu Reynoldsu, kao i glumcu Linu Emanuelu-Mirandi. Značajne uloge u organizaciji imat će i Tom Ford i Adam Mosseri (čelnik Instagrama).

Met Gala inače je jedan od najvećih modnih događaja u godini, u organizaciji Voguea, magazina koji je se često naziva modnom biblijom. Sam događaj održava se u Metropolitan muzeju Moderne umjetnosti u New Yorku, a uvijek je uvertira godišnjoj izložbi Costume Institutea. Upravo su ulaznice za Met Galu primarni izvor financiranja navedenog instituta. Glamurozni događaj postao je prestižni datum za brojne dizajnere koji pokušajau na najoriginalniji način interpretirati zadanu temu, a u tome im pomažu brojni celebrityji koji će tepihom prodefilirati u njihovim kreacijama. Upravo je Met Gala događaj koji je posljednjih godina postao mjesto gdje su se mogle vidjeti neke od najoriginalnijih kreacija modnog svijeta.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori