Sve što trebate znati o ovogodišnjem izdanju prestižne Met Gale

Sve što trebate znati o ovogodišnjem
izdanju prestižne Met Gale


Nakon prošlogodišnje Met Gale koja će se sigurno pamtiti kao jedna od najekstravagantnijih ikad, u svibnju nas čeka novo izdanje takozvanih ‘modnih Oscara’. Tradicionalno će se održati u MET muzeju (The Metropolitan Museum of Art) u New Yorku 4. svibnja, a u nastavku vam donosimo sve što trebate znati.

Met Gala počela se održavati 1948. godine u svrhu skupljanja novaca za novoosnovani kostimografski Institut. Prva Met Gala je bila ponoćna večera, a karte su koštale 50 dolara što je za to doba bio popriličan iznos i mogli su si priuštiti samo imućni, što se zadržalo i do danas. Za to prestižno mjesto za stolom na večeri plaća se i po nekoliko tisuća dolara. Od 1973. godine zbog nasljeđa koji je glavna urednica Voguea Diana Vreelandas ostavila kostimografskom Institutu kao posebna savjetnica, Met Gala je postao događaj koji okuplja ‘dragulje njujorškog društva’.


Anna Wintour je od 1998. preuzela organizaciju događaja nakon što je preuzela mjesto predsjednice Instituta i tako je Vogue postao glavni organizator događaja. Cijela svrha održavanja Met Gale je prikupljanje novaca za Muzej od prihoda prodaje karata za večeru. Mnogi se pitaju kako se može doći do karata, a postoji nekoliko načina. Naravno, poziva se osobe o kojima se priča i koji popunjavaju novinske retke. Također, različiti brendovi kupuju karte i pozivaju svoje klijente. Tako su prošle godine brendovi Apple, Condé Nast, H&M i Farfetch kupovali mjesta na večeri, tj. donirali novac muzeju. Pjevači koji će tu večer zabavljati goste dobivaju mogućnost kupnje karte i sl.

Ovogodišnja tema Met Gale je kombinacija književnosti, mode i filozofije

Ovogodišnja tema je inspirirana Virginiom Wolf i filozofom Henrijem Bergsonom. Izložba u muzeju će se odnositi na žensku modu u zadnjih 150 godina – od 1870 do danas. Glavna inspiracija je Wolfina novela Orlando, točnije Potterin film iz 1992. Kostimografija, šminka i frizura u filmu su inspirirane Mariom Antoinettom. Nerijetko se zna dogoditi da neki ne ispoštuju zadanu temu pa se određeni u modnom svijetu svake godine zgražaju jer smatraju da se na tako prestižnom i bitnom događaju trebaju slijediti pravila.

Met Gala svake godine uz Annu Wintour ima odabrane organizatore koji se mijenjaju. Ove godine su to Meryl Streep, Emma Stone, Lin-Manuel Miranda i Nicolas Ghesquière iz Louisa Vuittona. Zanimljivo je da će ovo biti prva godina Met Gale za Streep.

Tekst: Lea Jajaš

Photo: Instagram, Profimedia

Učitati još
Zatvori