Leila Nanuk je arhitektica koja dizajnira nakit. Upoznajte brend Nek’ si
Leila Nanuk je arhitektica koja dizajnira nakit. Upoznajte brend Nek’ si

Leila Nanuk je arhitektica koja dizajnira
nakit. Upoznajte brend Nek’ si

U svijetu gdje se granice između umjetnosti, arhitekture i dizajna sve više brišu, susrećemo se sa zanimljivom pričom arhitektice eskimskog prezimena Leile Nanuk koja je svoju ljubav prema dizajnu pretočila u jedinstveni izričaj – dizajniranje nakita. Kreativna umjetnica koja arhitektonska dijela stvara uz profesora emeritusa zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta, poznatog arhitekta Nenada Fabijanića, odlučila je svoj umjetnički senzibilitet prenijeti i na svijet modnih dodataka, oblikujući iznimne naušnice pod imenom Nek’ si koje odražavaju njezinu duboku povezanost s estetikom i funkcionalnošću.

S obzirom na to da se mogu nositi na čak 56 kombinacija, naušnice su više od ukrasa – očitovanje su kreativnog duha, igre i ljubavi prema dizajnu koje nam dozvoljavaju da se kroz njih – igramo.

Iza cijelog brenda naušnica Nek’ si u koji je Leila unijela i veliki dio svog pomalo otkačenog karaktera, stoji i snažna, pozitivna poruka ženama.

Gledajući u Leiline oči pune znatiželje za životom koje skrivaju pramenovi kose iza kojih se sjaje tzv. Neksice, poželjeli smo odmah postati dio Nek’ si priče koju predstavljamo i vama.

Nek si nakit Leila Nanuk
  • Leila, čini se kao da ste u dizajnu svojih naušnica Nek’ si uspjeli spojiti šarenu mladenačku vrckavost s arhitektonskom geometrijskom ozbiljnošću. Možda je to razlog zašto se Nek’ si sviđaju tako velikom broju žena. Kakve su reakcije ljudi kada shvate da se naušnice zapravo ”slažu” po našim željama?

Čisti geometrijski oblici i pastelne boje nude široki spektar mogućnosti međusobnim spajanjem i kombiniranjem. U oblikovanju je prisutna i mehanička komponenta u načinu spajanja naušnica koja se prenosi i na packaging – kutijice koje se izvlače potezom trake.

Četiri su osnovne kombinacije parova (cotton candy, orange fizz, bubble gum, sweet velvet), a svaki par čine po dvije naušnice različitih boja. Parovima pripadaju prozirni nastavci u obliku kruga ili kvadrata, a naušnice se mogu nositi s ili bez tih nastavaka. Zahvaljujući tome, Neksice se mix & matchaju na 56 različitih načina (!), dok samo dva para naušnica omogućuju 12 različnih kombinacija boja i oblika.

Lako ih je promijeniti ovisno o prigodi, trenutnom raspoloženju ili outfitu. Ne jednom sam dobila feedback zadovoljnih Nekserica o tome kako su im Neksice postale

go-to komad nakita za svaku priliku. ”Mogu ih nositi na trenirku ili na haljinu, idu na sve što odjenem pa čak i kada mislim da to nije moguće”, jedan je od takvih komentara.

Nek si nakit Leila Nanuk
Nek si nakit Leila Nanuk
  • Naušnice zapravo podsjećaju i na alat kojim se arhitekti služe, kao što su plastični trokuti za crtanje, a veliku ulogu u igri Nek’ si naušnica igra i svjetlo koje i dobru arhitekturu čini magičnom.

Arhitektura i Neksice imaju štošta zajedničkog. Bitan element kojeg još nisam spomenula je svjetlost. Arhitektura se vrlo blisko bavi njome. Nastavci naušnica prozirni su i ovisno o okolini i dobu dana, na njima opažamo zanimljive refleksije. Igre svjetla i sjene, odnosno tema refleksije prisutna je u svim značajnim arhitektonskim ostvarenjima. Također, laserski stroj izrezuje naušnice prema nacrtima koje crtam u istom računalnom programu kao i arhitektonske nacrte. Komade nakon izrezivanja ručno obrađujem, spajam i pakiram u kutijice u kojima se osim njih nalazi uputa za korištenje i maramica za održavanje. Kutijica služi za pohranu naušnica između dva korištenja, otporna elastična folija ih štiti od vanjskih utjecaja i potencijalnih oštećenja. Kao i u arhitekturi, potrebno je bilo uz estetiku zadovoljiti i funkciju.

  • Kako ste se odlučili, uz intenzivan posao arhitektice, baviti se i dizajnom nakita te svime što zahtijeva jedan uspješan brend?

Nisam sigurna da je takva vrsta odluke svjesna, barem ne u ovom slučaju. Cilj u početku nije bio stvoriti brend, nego rasteretiti sebe od naviranja misli, raznih boja i oblika kroz ispitivanje raznih mogućnosti i njihove realizacije. Kao rezultat prvog pokušaja takvog istraživanja nastale su ove naušnice, a dio je ljudske naravi imenovati ono što smo stvorili. Tako su naušnice dobile ime, tako je nastao brend.

Nek si nakit Leila Nanuk
  • Od kud ime Nek’ si? Koju poruku skriva brend Nek’ si? Tko su žene koje ih nose?

Primijetila sam da često nakon što same sebi nešto poklonimo započinjemo interna propitivanja. Mislim da smo sve bile u situaciji u kojoj nam je laknulo od prijateljice čuti riječi: ”Nek’ si!” kada smo se pohvalile nekom sitnicom koju smo si priuštile. Međutim, nije u pitanju samo poklon sebi – može to biti i odvažna odluka, odrješit potez ili odlučan postupak. Štogod si napravila, bilo je s razlogom. Tako da, nek’ si!

Poruka brenda je to da svaka žena treba ponajprije biti prijateljica sebi, što je puno teže nego biti prijateljica nekom drugom.

Nek si nakit Leila Nanuk
  • Govorite 4 jezika i živjeli ste u 4 države, kako vas je to oblikovalo kao osobu? Je li vam upoznavanje različitih kultura pomoglo da nađete neki osobni izričaj?

U nekoj mjeri zasigurno. Osobnost je fluidna, a svaki jezik u sebi nosi i dio identiteta naroda kroz čiji je govor i pismo nastajao. Sigurna sam da to utječe i na karakter osobe, pogotovo kada se jezici govore na razini materinjeg jezika. Na mađarskom sam najodrješitija, a na engleskom najpristojnija, što smatram donekle logičnim uzimajući u obzir karakter tih jezika.

Što se tiče života u različitim državama, mislim da me je to naučilo cijeniti pripadanje zajednici i prihvaćanje od te strane zajednice na jedan drugačiji način. Prvenstveno zato što sam shvatila da se to ne podrazumijeva svugdje i pod svim uvjetima. Kada odrastamo u istoj državi u kojoj smo rođeni, vjerojatno nam nitko nikada nije isticao našu nacionalnu pripadnost, uvijek smo pripadali mjestu u kojemu smo se nalazili. Smatram pozitivnim to što na kraju pronađeš oslonac u sebi samoj, a svaka vanjska podrška je u tom slučaju neočekivana lijepa gesta.

  • Kako biste opisali svoj ukus? Koje arhitekte i dizajnere volite? Koje boje vas privlače?

Najdraži su mi arhitekti Neri Oxmann, zbog znanstvenih dubina i inovativnosti, Zaha Hadid (ujedno prva ženska dobitnica Pritzkerove nagrade) zbog predanosti estetici, Nic Lee iz Waterfrom Design studija zbog bezvremenskog pristupa oblikovanju interijera i prepoznavanju važnosti svjetlosti u arhitekturi. Što se produkt dizajna tiče, trenutno mi je zbog dosjetljivosti i jednostavnosti najzanimljiviji japanski dizajnerski studio Nendo, a na području mode oduševljavaju me kreacije Oscara de la Renate i Iris van Herpen.

Nek si nakit Leila Nanuk
  • Surađujete s mentorom, arhitektom Nenadom Fabijanićem. Na kojim projektima trenutno radite i podržava li profesor Fabijanić vaš dizajnerski posao?

Od svakodnevnih aktualnih, pragmatičnih tema prioritet nam je svima obnoviti Zagreb od potresa (pa i od koječega drugog), stoga se i mi bavimo fragmentom povijesnog središta, a to je gradski blok Varšavska-Frankopanska-Gundulićeva. Što se tiče mnogih snova i planova ”krhke kategorije”, o njima imamo običaj govoriti tek nakon realizacije.

Profesor Fabijanić jedan je od rijetkih arhitekata koji arhitekturu uzdiže u sferu umjetnosti. U njegovom radu prepoznajemo posvećenost oblikovanju koja se sustavno provodi od cjeline zamisli do zadnjeg detalja izvedbe. Njegov opsežan cjeloživotni stvaralački opus obuhvaća i niz dizajnerskih predmeta i artefakata. Većinu toga što o arhitekturi i oblikovanju znam, zahvaljujem njemu.

Nek si nakit Leila Nanuk
  • Kakvi su vam planovi za budućnost. Možemo li očekivati proširenje linije?

Nek’ si će imati nove proizvode, rezultate novih oblikovnih eksperimenata, ako ih smijem tako nazvati. Jedan od takvih eksperimenata postao je upravo dostupan, a to je Nek’ si Labirynth serija u povodu Valentinova, ali na Nek’ si način. U engleskom jeziku razlikujemo pojmove labirynth i maze. Prvi u pravilu ima samo jedan ulaz i jedan put do središta i sve dok pratiš put, doći ćeš do središta; u slučaju drugog, putevi se granaju i ne vode nužno kraju. Ovdje je odabran labirynth, simbolično, kao zapis životnog puta svake od nas.

Neka nam je put sretan i uz Nek’ si!

Nek’ si naušnice možete pronaći na linku.

Učitati još
Zatvori