Ova viralna H&M torba je pristupačna verzija kultne Birkinice
Ova viralna H&M torba je pristupačna verzija kultne Birkinice

Ova viralna H&M torba je
pristupačna verzija kultne Birkinice

Naša shopping lista duža je za još jedan modni dodatak. U pitanju je torba brenda H&M. Na radaru se pojavila zahvaljujući TikToku (naravno), a torba je postala viralna ubrzo nakon što se, prije manje od mjesec dana, o njoj počelo govoriti na ovoj platformi. Razlog za to je njena sličnost s kultnom Birkin bag, za koju znaju (i o kojoj maštaju) svi modni fanatici.

It’s not a bag. It’s a Birkin.

Čini se da će Birkinica uvek biti popularna. Ova torba modne kuće Hermès lansirana je 1984. godine. Naime, u ljeto 1983. Jane Birkin je putovala iz Pariza u London, a u avionu pored nje sjedio je Jean-Louis Dumas, tadašnji izvršni direktor brenda Hermès. Kada je Jane pokušala svoju (podjednako poznatu) slamnatu torbu staviti u pretinac za ručnu prtljagu, sadržaj torbe se prosuo, što je privuklo Dumasovu pažnju. Nakon što joj je sugerirao da treba imati torbu s džepovima, Jane je duhovito odgovorila – Kada Hermès napravi torbu s džepovima, kupit ću je.

Moglo bi se reći – the rest is history. Iako je Kelly bag modne kuće Hermès već postojala, Jane je tražila veću verziju iste. Tako je nastala Birkin, koja je popularnost uživala od samog početka. Ipak, status kultne torbe nije dobila sve do 2001. godine, kada se o njoj govorilo u epizodi čuvene serije Sex and the City. Naime, nakon što je Samantha pokušala kupiti torbu svojoj klijentici Lucy Liu, shvatila je da postoji lista čekanja – od pet godina. Na njeno iznenađenje, prodavač je nonšalantno izgovorio It’s not a bag. It’s a Birkin. Upravo ta rečenica je dodatno povećala potražnju. Danas, ova torba vrijedi i do desetine hiljada dolara, dok je za rijetke Birkin torbe praktično nemoguće i biti na listi čekanja – takve se nasljeđuju.

Birkin Bag Sex and the city

Journal finds

Popularnost Birkin torbe ne jenjava. Ta činjenica nerijetko inspirira high street brendove da naprave svoje, pristupačnije verzije. Ovoga puta, to je učinio švedski brend H&M s torbom koja nevjerojatno podsjeća na Kelly 28 Sellier iz 2002. godine. Ova torba pojavila se u pravi tren, kada polako prelazimo na proljetnu garderobu i svjetlije boje. Minimalističkog dizajna, u classy bež-crnoj kombinaciji, ova torba idealna je za posao, ali i duge šetnje po gradu.

Kopča je glavni razlog zašto je ova H&M torba slična Birkinici. U originalnoj verziji, ona je upotpunjena lokotom, dok je u H&M verziji jednostavna, zlatna. Torba je naravno sold out u SAD-u, a još čekamo da je ugledamo na našem tržištu.

viralna h&m torba dupe birkin bag
viralna h&m torba dupe birkin bag
Originalna Hermes torba
Originalna Hermes torba / Farfetch

Foto: H&M / Farfetch / Instagram (@zaraoutfitsbalkan) TikTok (@amandafarringtonn)

Učitati još
Zatvori