Na jedinstven način predstavljena je H&M Innovation Circular Design Story kolekcija

Na jedinstven način predstavljena je H&M Innovation Circular Design Story kolekcija

Sinoć je u galeriji LEXART Skladište kulture, u izložbenom prostoru Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža uz prisustvo medija i ljubitelja mode, H&M ponosno predstavio Innovation Circular Design Story: slavlje mode, koja kao nezaustavljiva sila donosi ne samo radost nego i demonstraciju snažnog potencijala „cirkularnih modnih strategija“.

Svaki odjevni predmet u kolekciji proispituje vizualne stereotipe koje vezujemo uz održivu modu, donoseći blistavi duh visoke mode i osjećaj mladenačke snage i optimizma. Kolekcija obuhvaća žensku, mušku odjeću i modne dodatke. Rezultat je suradnje stilista Ib Kamare, koji je kao kreativni savjetnik na samoj kolekciji usko surađivao s dizajnerskim timom H&M–a.

Vizualni koncept samog postava osmislila je suvremena umjetnica Ivana Mrčela, koja je povodom ove nesvakidašnje izložbe izjavila kako umjetničko djelo na neki način postaje kabinom za isprobavanje odjeće te iščekuje svoje posjetitelje koji će ulaziti u instalaciju i naći se u interakciji s radom.

Kolekciju su prve isprobale jedna od naših najpoznatijih pjevačica, ali i velika ljubiteljica mode Jelena Rozga i modna ikona Leonarda Boban, koja  oduvijek oduševljava svojim eklektičnim stilom, donoseći upravo taj blistavi duh visoke mode koji nam H&M ovom kolekcijom predstavlja.  Pridružuju im se i najutjecajniji influenceri mlađe generacije, Ema Luketin i Janko Janić.

Kolekcija Innovation Circular Design Story samo je nastavak H&M-ove  revolucionarne nove inicijative za održivost koja se temelji na naprednim idejama i inovacijama. Kolekcija uvodi Circulator, H&M-ov alat za kružni dizajn, osmišljen sa svrhom pomoći H&M-ovim timovima u stvaranju proizvoda prikladnih za kružno gospodarstvo i najnoviji je korak u H&M-ovoj pionirskoj potrazi za novim načinima razmišljanja o dugovječnosti odjeće prihvaćajući eksperimentiranje, dijalog, ispitivanje i isprobavanje.

Svaki komad u ovoj kolekciji kreiran je s namjerom maksimiziranja korištenja i recikliranja. Komadi su svestrani, napravljeni da funkcioniraju na više načina; oni ističu novi način razmišljanja o odgovornosti prodavača, koji se nastavlja dugo nakon prodaje svakog odjevnog predmeta. Iz tog razloga, dizajnerski tim je uzeo u obzir ne samo izgled svakog komada, već i dekonstrukciju; način na koji se dijelovi mogu prilagoditi za povećanu ponovnu upotrebu ili rastaviti za ponovnu cirkulaciju.

Postav kolekcije može se pogledati još danas u izložbenom prostoru Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža – Lex Art  (Frankopanska 22 – 24) do 18 sati.

Kolekcija će biti dostupna online od 9. prosinca 2021.

Ema Luketin

Janko Janić

Janko Janić i Ema Luketin

Jelena Rozga

Ante Burazin i Jelena Rozga

Nika Turković

Karla Zelić

Ines Heli

Mateja Sučević

Elena Dizdar

Barbara Repe

Petra Ria i Paula Sikirić

Petar Trbović

Ivana Mrčela

Nabilah Harron

Tihana Harapin Zalepugin

Leonarda Boban

Leonarda Boban

Leonarda Boban, Jelena Rozga i Ema Luketin

Donna Lugonja Petković

Anamaria Raič

Ivona Rauch i Lana Radnić

Ali Mirza Mulabegović

Ivana Antunović Jović

Karla Horvat

Matea Frajsberger

Nina Mia Čikeš

Tina Bačić i Ana Tevšić Nauković

Toni Janjiš

Foto: John Pavlish

Učitati još
Zatvori