Veliki povratak ikonične Christian Roth kolekcije koju je 90ih nosila Kate Moss

Veliki povratak ikonične Christian Roth
kolekcije koju je 90ih nosila Kate Moss

Stil devedesetih vratio se među modne trendove prije no što je to itko očekivao. Nakon što je slip haljina kao jedan od omiljenih komada devedesetih ponovno pronašla svoje mjesto u kolekcijama modnih kuća i high street brendova te osvojila baš svaku trendsetericu, devedesete su se nametnule kao savršeni izvor inspiracije. Dok su mnogi pretraživali tavan u potrazi za skrivenim modnim blagom iz devedesetih, drugi su inspiraciju tražili u omiljenim filmovima i serijama, na fotografijama i u časopisima. Povratak stila devedesetih koji donosi savršeni spoj minimalizma i grungea s dozom sofisticiranosti i misterioznosti, insprirao je i poznate modne dizajnere – i dok su neki unijeli dašak devedesetih u svoje nove kolekcije, Christian Roth je odlučio vratiti svoju kolekciju sunčanih naočala koja je obilježila devedesete.

POVRATAK NAJPOPULARNIJIH SUNČANIH NAOČALA 90IH

Series 4001 bila je kolekcija sunčanih naočala s potpisom dizajnera Christiana Rohta koja je obilježila modne dvedesete i definirala njihov look kada je o sunčanim naočalama riječ. Ovalni oversized oblik pretvorio se u it siluetu, a početkom devedesetih nosila ih je tada još neotkrivena it djevojka Kate Moss.

Interes za Series 4001 sunčane naočale pojavio se krajem prošle godine, s objavom modne monografije “The Untamed Eye” fotografkinje Stephanie Pfriender Stylander. Na naslovnici knjige nalazi se kultna crno-bijela fotografija Kate Moss koja skida Christian Roth sunčane naočale iz Series 4001 s očiju kako bi otkrila pogled koji će u godinama koje slijede krasiti bezbroj naslovnica časopisa i modnih kampanja.

Kate je tijekom svojih ranih godina imala urođenu čarobnu kombinaciju ranjivosti, znatiželje i odlučnosti, prisjetila se Pfriender Stylander. Kad sam snimila ove slike, bili smo na početku karijere. Bili smo mladi i nepoznati, a priča je hommage upravo tome – romantizirajući ovo razdoblje mladenačke nevinosti.

Uspjeh “The Untamed Eye” monografije nadahnuo je Christiana Rotha i njegovog poslovnog partnera Erica Domègea da u suradnji s fotografkinjom Pfriender Stylander ponovno vrate Series 4001 model.

Stephanieine fotografije stare su gotovo tri desetljeća, ali ideje i osjećaji koje su na njima uhvaćene – mlada ljubav, pobuna, radoznalost – bezvremenski su, objašnjava Roth. Nakon što smo pričali o njenom radu i značaju koji je imao za nasljeđe našeg brenda, bilo je jasno da je došlo vrijeme da podijelimo djelić naše povijesti s novom generacijom.

Usprkos njihovoj popularnosti u devedesetima, sunčane naočale iz Series 4001 danas je teško naći. U pregledu arhiva u Miamiju pronađen je jedan prototip, koji je proučavan i korišten kao model za ponovno produkciju okvira.

Novi Series 4001 modeli isporučuju se s pakiranjem na kojem su originalne fotografije Kate Moss u sunčanim naočalama, a možete ih pronaći ovdje.

Foto: Christian Roth

Učitati još
Zatvori