Razgovarali smo s Braćom Burazerima, jako cool beogradskim dizajnerima

Razgovarali smo s Braćom Burazerima, jako
cool beogradskim dizajnerima

untitled-12

Poznati beogradski modni brend DechkoTzar stigao je u Zagreb, i to u PDV dućan na prvom katu Pločnika, gdje od 1. veljače možete kupiti genijalne odjevne komade brenda. Iza brenda krije se dizajnerski dvojac Braća Burazeri, rođena braća i grafički dizajneri Nikola i Nenad Radojčić, kojima je streetwear i street style samo jedan od vidova kreativnog izražavanja, a jako pod utjecajem toga što su počeli kao graffiti writeri. Povodom njihova predstavljanja brenda zagrebačkoj publici, odlučili smo s njima izmijeniti par riječi kako bi nam otkrili više o sebi i svome radu…

Braća Burazeri u Zagrebu

1. S 1. veljače zagrebačka publika može naći, vidjeti, no i kupiti jako fora modne komade srpskog brenda DechkoTzar. Brend postoji već deset godine, a 2015. brend je otvorio svoj prvi dućan u Beogradu. Za one koji ne znaju – što brend DechkoTzar donosi i kakvi su to komadi za dečke, a i cure?

Prva Dechkotzar majica je nastala 2001. kao serija majica za koncert benda Red Zmaja. U tom periodu kod nas nije bilo mnogo mogućnosti da se nabavi nešto dobro i kvalitetno za pristojan novac. Tada, u našim ranim dvadesetim, došli smo na ideju da pokrenemo brend, ali smo se time tek povremeno bavili pošto smo brzo uplivali u vode profesionalnog grafičkog dizajna. Tako je Dechkotzar otišao u drugi plan. Od 2007. godine smo se brendu više posvetili i od tada na ovamo brend solidno raste i razvija se. U početku su to bile samo majice s grafičkim rješenjima koje smo radili “za sebe” kao ventil i odgovor na dnevne poslove i rad s klijentima, ali smo vremenom proširili portfolio proizvoda i na dukseve, košulje, kratke hlače, čarape, donji veš, novčanike, kape…

untitled-10

2. Iza brenda stojite vi, dva brata, Nikola i Nenad Radojčić, koji kao grafički dizajneri djelujete pod nazivom Braća Burazeri. Braća Burazeri potpisuju mnoge radove iz svih, skoro pa, svih aspekata dizajna. Kako to da ste se prije deset godine odlučili upustiti u modnu, streetwear i street style priču?

Jednostavno, nismo bili zadovoljni onim što se nudilo i htjeli smo da kreiramo brend po svojoj mjeri. Majica je idealan medij da prenese neku poruku i stav, a paralelno i fundamentalan komad garderobe. Devedesetih smo se bavili grafitima i taj rukopis se provlači kroz sve što radimo. Dizajnirane majice su jednostavno bile logičan sljed i dio kulture kojoj propadamo.

3. S grafičkog dizajna, preko ilustracije, videa, fotografije došli ste do mode koja sada prelazi iz streetweara u nešto finiju street style priču…. Kako je kreirati žensku liniju, a gdje se desio taj pomak i prijelaz s T-shirteova na ženske kapute?

Ženska kolekcija traži više rada i formata, za razliku od muške i to nije ništa novo. Otvaranjem dućana došli smo do nove publike, a to je tražilo i povećanje asortimana. Trudimo se da pravimo jednostavne, udobne, upotrebljive i pristupačne proizvode u kojima se može uživati na dnevnom nivou, a to valjda i jest poanta dobrog dizajna.

untitled-9

untitled-8

4. Kako sebe doživljavate? Prije kao grafičke ili modne dizajnere?

Definitivno kao grafičke dizajnere, pošto odatle i potičemo.

5. Nakon predstavljanja u Pločniku planirate li se i dalje širiti, možda na još neke lokacije u Zagrebu, Hrvatskoj? Ili regiji?

S Vedranom i ekipom iz Pločnika već dugo surađujemo kao sudionici i promotori Outlook i Dimensions festivala, pa je Dechkotzar u Zagrebu negdje i prirodan nastavak ove suradnje. Voljeli bismo izaći dalje u Europu i svijet, ali svakako prvo krećemo od ljudi s kojima se najbolje sporazumijevamo. Do kraja godine planiramo dogovoriti još nekoliko retailera u ex Yu republikama, Njemačkoj i Švicarskoj.

untitled-4

untitled-3

6. Iako izgleda da ne postoji kreativno polje djelovanja u kojemu se niste okušali, vjerujemo da je ispred vas mnogo planova i novih projekata? Što možemo očekivati u budućnosti?

Proširenje prodajne mreže, novi proizvodi i konstantan rad na unapređivanju dizajna i kvaliteta proizvoda.

Untitled_0024

untitled-1

untitled-2

Foto: Sanja Jagatić Photography

Učitati još
Zatvori