Sve što trebate znati prije kupovine dijamanata

Sve što trebate znati prije
kupovine dijamanata

Zaks komplet od bijelog zlata s dijamantima i rubinima

Iz sezone u sezonu, modni trendovi se mijenjaju, a donedavno najpoželjniji modeli padaju u zaborav i postaju tek mali dio bogate modne povijesti. Uz one najluđe trendove, modna povijest pamti i ističe i one vječne i uvijek privlačne klasike koji prkose prolaznosti vremena i trendova. Jedan pogled unatrag dovoljan je da među vječnim klasicima zasjaje dijamanti.

Osim što su prerasli promjene koje u modnom svijetu nikad ne prestaju, dijamanti su davno prerasli i koncept nakita kao modnog dodatka čija je glavna uloga ona dekorativna. Zbog njihovog sjaja i velike vrijednosti, oni su od samog početka bili znak luksuza i moći te simbol bezuvjetne ljubavi i predanosti. Njihovo značenje savršeno je opisano i u povijesti samog imena tog dragulja. Upravo je značanje utkano u ove sjajne dragulje razlog zbog kojeg ih mnogi, u kombinaciji zlatom kao jednako vječnim i privlačnim klasikom iz svijeta nakita, biraju kao poklon za najdraže ljude u onim najvećim i najposebnijim trenucima poput zaruka, godišnjica i obljetnica, rođendana i sličnih prilika. Izvedeno od grčke riječi adamas, dijamant u prijevodu znači nepobjediv. Zašto su dijamanti nepobjedivi, a svaki komad zlatnog nakita optočen dijamantima toliko poseban?

Vječni sjaj dijamanata

Iako priča o dijamantima počinje puno ranije, prvi dijamanti pronađeni su u Indiji i datiraju u četvrto stoljeće prije nove ere. Većina dijamanata u to je vrijeme putovala Putom svile, a u vrijeme otkrića bili su cijenjeni zbog svoje snage te zbog sposobnosti reflektiranja svjetlosti i graviranja metala. Nakon duge i burne prošlosti koja se odrazila i na njihovu priču, 1947. nastala je poznata izreka Diamonds Are Forever koja je ne samo odredila njihovu sjajnu budućnost, već i postala dio pop kulture nakon što ju je u naslovnoj pjesmi šestog po redu filma o Jamesu Bondu opjevala Shirley Bassey. O dijamantima pjevala je i Marilyn Monroe u filmu Gentlemen Prefer Blondes, a i u suvremenoj pop kulturi nerijetko ćemo naći na motiv dijamanta.

Zaks prsteni od bijelog zlata s dijamantom

Najobičnija tvar iza najposebnijeg dragulja

Kada govorimo o dijamantima kao najposebnijem primjerku dragulja, zapravo govorimo o jednoj od najobičnijih tvari na zemlji – ugljiku. Iako naizgled nevjerojatno, dijamanti imaju zajedničke karakteristike s običnim ugljenom, a ono što ih razlikuje od njega su način raspoređivanja ugljikovih atoma i način na koji se ugljik formira. Kada je ugljik izložen ekstremno visokim pritiscima i temperaturama, tada se stvaraju dijamanti. Poseban proces nastanka dijamanta, ali i njihove kasnije obrade utječe na njihov sjaj i kvalitetu. Manje od 20% izvađenih dijamanata smatra se draguljem, a manje od 2% smatra se investicijskim dijamantima.

S još jednom sezonom darivanja ispred nas, možda ste razmišljali upravo o kupovini dijamanata. Poznavanje dijamanata je zahtjevna vještina, no postoji nekoliko stvari koje trebate znati kako biste odabrali savršeni, sjajni poklon.

Zaks komplet od bijelog zlata s dijamantom

Sve što trebate znati prije kupovine dijamanata

Gdje možete pronaći nakit ukrašen dijamantima?

Prva stvar koju trebate znati prije kupovine dijamanata je gdje ih možete pronaći. Zlatarnice Zaks mjesto su na kojem ćete pronaći raskošnu ponudu nakita s dijamantima među kojima ćete bez sumnje pronaći onaj savršeni komad za sebe ili dragu osobu kojoj ga poklanjate. Od naušnica do ogrlica i narukvica, najljepši komadi s potpisom Zaks zlatarnica spajaju sjaj dijamanata s još jednim vječnim klasikom – zlatom. I dok će spoj zlata i dijamanata stvarati decentne komade nakita, za najefektnije komade nakita dijamantima i zlatu možete dodati i drugo drago kamenje poput safira, rubina, smaragda ili ametista.

Na što obratiti pozornost tijekom kupovine?

Druga stvar koju trebate znati prije kupovine dijamanata je na što trebate obratiti pozornost. Baš poput otiska prsta, svaki dijamant ima posebne karakteristike, a svjetski prihvaćani standard za određivanje njihove kvalitete i vrijednosti krije se iza 4C – cut, clarity, color, carat odnosno brušenje, čistoća, boja i karat kao mjera za težinu.

Zaks komplet od bijelog zlata s dijamantima i smaragdima

Kvaliteta brušenja dijamanta od velike je važnosti jer ima najveći utjecaj na njegov sjaj, živost i briljantnost te je, za razliku od boje ili čistoće koje su diktirane prirodom, jedan od faktora na koji čovjek može utjecati. Faktor brušenja (cut) poznat unutar 4C standarda ne odnosi se na oblik kamena ili na stil brušenja, već na kvalitetu brušenja i na završnu obradu. Kada je dijamant idealno brušen, zrake svjetla koje dopiru u njega odbijaju se od faseta vraćajući se natrag kroz vrh blistajući vrhunskim sjajem, tzv. vatrom.

Gotovo svi dijamanti u sebi sadrže male tragove nekristaliziranog ugljika, nekih drugih kristala ili pukotina. Čistoća dijamanta ocjenjuje se analizom tih unutarnjih defekata u kamenu i njegovih površinskih oštećenja. Zajedno, oni predstavljaju karakteristiku čistoće, koja ujedno služi i za identifikaciju dijamanta budući da dva kamena ne mogu imati iste inkluzije na istome mjestu što svaki dijamant čini posebnim.

Zaks komplet od bijelog zlata s dijamantima i safirima

Boja je najvažnija karakteristika dragog kamenja i jedna je od ključnih faktora u određivanju vrijednosti dijamanta. Termin boje i njena gradacija ne odnosi se na sve boje, nego samo na takozvanu “žutu seriju” tj. bezbojne i žućkaste dijamante kakvi se u prirodi najčešće nalaze. Dijamanti ostalih boja, jako su rijetki i nemaju svoju određenu gradaciju, nego je vrijednost boje individualna. 

Težina je najočitiji faktor u određivanju vrijednosti dijamanta, ali je isto tako važno uzeti u obzir da dva kamena iste težine mogu imati različite vrijednosti ovisno o kvaliteti ostalih faktora kao što su boja, čistoća i kvaliteta brušenja. Jedinica za težinu dijamanta je karat (ct), te se još standardno dijeli na 100 dijelova, tako da je najmanja jedinica 0,01 karat. U zadnje vrijeme pojavljuju se i sitnije podjele, pa tako i težine od 0,005 karata, ali samo kod onih najmanjih dijamanata.

Zaks prsten od bijelog zlata s dijamantima i akvamarinom

Kako održavati dijamante?

Treća stvar koju trebate znati prije kupovine dijamanata je kako ih održavati nakon. Kako bi vaš nakit s dijamantima ostao u svojem najboljem izdanju, ključ se krije u prevenciji, osobito kada je riječ o posjekotinama i ogrebotinama. Dijamanti su možda jedan od najjačih materijala na svijetu, no to ne znači da su imuni na oštećenja.

Kako ih čistiti? Dijamante je najbolje čistiti mekom četkom od prirodnih vlakana i otopinom koja sadrži amonijak i vodu u omjeru 1:6. Amonijak možete zamijeniti i blagim tekućim deterdžentom. Nakon čišćenja, dijamant trebate isprati vodom i na kraju osušiti neabrazivnom krpom. Kod čišćenja dijamanata, važno je pripaziti da ga ne čistite na mjestu na kojem je dijamant siguran u slučaju da olabavi tijekom pranja i ispadne.

Zaks prsten od bijelog zlata s dijamantom

Posljednja stvar koju trebate znati je da je sada savršeno vrijeme za kupovinu dijamanata jer zlatarnice Zaks pripremile su odličnu akciju koja donosi 33% popusta na upravo dva vječna klasika iz svijeta nakita – zlato i dijamante. Akcija traje do 24. studenog u svim Zaks zlatarnicama, a onu najbližu možete pronaći ovdje.

Foto: Zaks

Učitati još
Zatvori