Veliki modni vodič: modeli cipela na petu koje nosimo ovog ljeta
Veliki modni vodič: modeli cipela na petu koje nosimo ovog ljeta

Veliki modni vodič: modeli cipela na
petu koje nosimo ovog ljeta

Cipele na petu uvijek su smatrane najglamuroznijim dijelom svake ženske kombinacije. Riječ je o ženstvenim cipelama koje produljuju figuru i u kojima se svaka žena osjeća dotjeranije i moćnije. Jednostavno je poseban osjećaj kada na stylish modnu kombinaciju obučemo cipele na petu. Modeli cipela na petu su se mijenjali kroz povijest, no njihova popularnost nikada nije pala. Iako je posljednje vrijeme naglasak mode na nosivu i udobnu obuću, što možemo primijetiti i po popularnosti određenih brendova poput Birkenstocka i dalje je cipela na petu najglamurozniji završni detalj svake dobre kombinacije.

Kako su cipele na petu osvojile svijet?

Porijeklo cipela na petu datira još iz 10. stoljeća iz Irana. Iran je u to vrijeme bio pod Perzijom i upravo je perzijska vojska imala čast nositi prve cipele na petu. Naime, Perzijanci su bili izvrsni konjanici i baš u vojne svrhe su im trebale cipele pomoću kojih su mogli biti viši tijekom vojničkih podviga. Zapravo su tako nastale prve cipele na petu, koje naravno nisu bile stilizirane, nego su imale isključivo praktične svrhe. Nakon toga, cipele na petu su trgovačkim putem stigle u Europu i u Veneciji postale modni izraz.

Cipele na petu su postale statusni simbol i zapravo ih je samo društvena elita mogla sebi priuštiti. Tijekom povijesti doživljavale su uspone i padove. Feministkinje 20. stoljeća su zapravo promijenile konotaciju cipela na petu. Smatrale su da se žene ne trebaju patiti u viskom potpeticama kako bi bile privlačnije muškarcima. Tada je krenula kultura traperica, hlača i nešto ugodnije odjeće za žene. No, paralelno su se pojavili vrhunski modni dizajneri koji su udahnuli novi život ovoj vrsti obuće.

Cipele na petu s potpisom vrhunskih dizajnera

Devedesetih godina su cipelama na petu dali potpis vrhunski dizajneri. Na modnoj sceni pojavljuju se poznate cipele fantastičnog Manola Blahnika, kojima je kultni status dala Carrie Bradshaw u serije Seks i grad. Osim Manola, kultni status imaju i cipele Christiana Louboutina prepoznatljive po svojoj crvenoj potplati. Cipele na petu su ušle u modnu povijest, a osobito klasici koji nikada ne izlaze iz mode. Riječ je o cipelama koje imaju kultni status i kao takve su idealan odabir za uložiti.

Trendovi cipela na petu za ljeto 2022.

Kada govorimo o trendovima cipela na petu, na velika vrata su se vratile platforme. Platforme su trenutno najpopularnije cipele na petu, a osobito bismo istaknuli Valentino i Versace model. Riječ je o cipeli koja je udobna bez obzira na visinu potpetice, no ima posebnu estetiku koju ne vole svi. Ove sezone nosimo i natikače na petu, koje su ultimativni trend. Natikače na petu dolaze u klasičnijoj varijanti ili s potpeticom koja na sebi ima određene detalje i ukrase. Perje i cvjetni motiv su isto jako popularni ove sezone, a osobito bismo istaknuli cipele s detaljima poput PVC-a.

Posljednjih nekoliko sezona u modi su i sandale na petu s nizom tankih remenčića koje na nozi izgledaju elegantno i glamurozno. Popularni slingback model ne izlazi iz mode, a osobito bismo istaknuli Chanelov model kao polaznu točku klasične i lijepe cipele. Riječ je o obući koju žene već stoljećima jednostavno obožavaju. Nije riječ o potrebi sređivanja za druge, nego osjećaju i dozi glamura koju izazovu cipela na petu. Na kraju dana, najbitnije je da nosite isključivo ono što se vama samima sviđa, ali ako se želite inspirirati za trendi cipele na petu, u nastavku pogledajte najljepše modele.

& Other Stories
& Other Stories
& Other Stories
Almina Muaddi
Aquazzura
Balenciaga
Balenciaga
Balenciaga
Bottega Veneta
Bottega Veneta
Bottega Veneta
Christian Louboutin
Dolce & Gabbana
Ganni
Ganni
Ganni
Gianvito Rossi
Gucci
Gucci
Jimmy Choo
Jimmy Choo
Jimmy Choo
Mango
Mango
Mango
Manolo Blahnik
Manolo Blahnik
Manolo Blahnik
Massimo Dutti
Massimo Dutti
Massimo Dutti
Massimo Dutti
Massimo Dutti
Prada
Prada
Saint Laurent
Saint Laurent
Salvatore Ferragano
The Attico
The Row
Versace
Zara
Zara
Zara
Zara
Zara
Zara
Zara
Zara
Zara
Zara

Foto: Instagram, Ganni, Zara, Mango, Mytheresa, Massimo Dutti, & Other Stories, Manolo Blahnik

Učitati još
Zatvori