Wide-leg, straight-leg ili nešto treće? Evo kako izabrati idealne traperice za sebe
Wide-leg, straight-leg ili nešto treće? Evo kako izabrati idealne traperice za sebe

Wide-leg, straight-leg ili nešto treće? Evo kako izabrati idealne traperice za sebe

Bilo da ste pristalica elegantnijeg ili pak nešto opuštenijeg stila, jedna stavka sigurno je neizostavan dio vašeg ormara – a to su traperice. One se mogu kombinirati na bezbroj načina, a ovisno o tome za koju boju ili fit se odlučite, vaša odjevna kombinacija može dobiti potpuno drugačiji izgled. Upravo zbog toga, važno je imati više različitih modela traperica, ali bitno je, prije svega, obratiti pažnju na njihovu udobnost.

Jeans, jeans, jeans

Kada se diskutira o povijesti traperica, uglavnom se spominje druga polovica 19. stoljeća, te ime Levi Strauss. Smatra se da ih je on službeno patentirao 1853. godine, a njegov značaj vidi se i danas u imenu popularnog brenda Levi Strauss & Co. Ipak, ovaj termin postao je ustaljen tek nešto kasnije, a pedesetih godina dvadesetog stoljeća došlo je do njegove nagle popularizacije.

Međutim, industrija jeansa prošla je u posljednjih nekoliko desetljeća kroz brojne vidljive promjene. baš zato, danas je na tržištu moguće pronaći traperiće u jako puno različitih verzija.

Vodič za traperice

Upravo zbog popularnosti ovog classic odjevnog komada, vjerojatno ste se bar jednom našli u situaciji gdje se pred vama nalazilo mnoštvo različitih traperica. Promatrajući ih i čitajući njihova imena na etiketama, niste se mogli odlučiti za omiljene. Štoviše, možda niste ni uvidjeli razliku između dva različita stila. Ipak, ovaj zadatak i nije toliko kompliciran kao što se čini na prvi pogled.

Kako bismo vam olakšali sljedeću kupovinu, odnosno potragu za idealnim trapericama, objedinili smo na jednom mjestu pet aktualnih stilova koje danas možete pronaći kod različitih brendova. Međutim, ovaj put igramo za team Zara.

01. WIDE-LEG

Wide-leg traperice ponijele su epitet baggy upravo zbog toga što bi trebale djelovati vrećasto, odnosno kao da su nekoliko brojeva veće od broja koji inače nosite. Popularnost su stekle još osamdesetih godina dvadesetog stoljeća, ali ih u posljednje vrijeme sve češće viđamo u sklopu različitih odjevnih kombinacija.

One su postale sastavni dio popularne kulture, a u jednom periodu su čak bile dio određene subkulture. Danas ih je moguće pronaći u različitim varijacijama, a upravo one oblikuju siluetu na potpuno drugačiji način.

Ako ste atletske i dječačke građe, ovi modeli traperica odlično će vam stajati.

ZARA farmerke 1
ZARA / TRF BOOTCUT MID-RISE JEANS
zara farmerke 01
ZARA / TRF BOOTCUT MID-RISE JEANS
farmerke zara
ZARA / TRF HIGH-RISE WIDE-LEG JEANS
farmerke zara 2
ZARA / TRF HIGH-RISE WIDE-LEG JEANS

02. STRAIGHT-LEG

Straight-leg traperice upravo su onakve kako ih sam naziv opisuje. Počevši od struka pa sve do stopala, one izgledaju potpuno ravno. Zahvaljujući njima, može se postići balans unutar jedne odjevne kombinacije, a kao i prvi tip traperica – straight-leg također imaju varijacije. Drugim riječima, mogu biti duboke i plitke.

Iako, promatrane u izlogu, nalikuju prvom tipu, glavna karakteristika straight-leg farmerica je da ne šire, ali isto tako i ne sužavaju određene dijelove tijela. Ipak, pojedini ih upravo zato navode kao najudobnije.

Ovaj model traperica dobro će stajati svima koji imaju građu pješčanog sata, stletsku ili jabučastu.

zara farmerke 00
ZARA / TRF STRAIGHT LOW-RISE JEANS
zara farmerke 000
ZARA / TRF STRAIGHT LOW-RISE JEANS
zara farmerke 10
ZARA / STRAIGHT-FIT HIGH-WAIST FULL LENGTH JEANS
ZARA / STRAIGHT-FIT HIGH-WAIST FULL LENGTH JEANS

03. MOM FIT

Mom fit u jednom periodu je bio najpopularniji  fit kada su u pitanju traperice. Ovakav kroj može istaknuti  određene dijelove tijela, ali s druge strane mom fit traperice istovremeno deluju i baggy. Dakle, one predstavljaju kombinaciju različitih vrsta traperica i gotovo svazko može naći odgovarajući model za sebe.

Tipično, ovakve traperice su najčešće duboke. A kada je reč o njihovoj dužini, one mogu da budu kraće ili duže.

Ovaj model traperica dobro će stajati svima dječačke građe i s manje izraženim oblinama.

ZARA mom jeans
ZARA / MOM-FIT HIGH-WAIST JEANS
zara mom jeans 1
ZARA / MOM-FIT HIGH-WAIST JEANS
zara mom jeans 01
zara / MOM-FIT HIGH-WAIST JEANS
ZARA mom jeans 0
zara / MOM-FIT HIGH-WAIST JEANS

04. FLARED

Flared traperice uglavnom su uske do koljena, a zatim se šire. One mogu naglasiti struk te se potom postepeno [ ili naglo ] šire u dužini, a zbog karakterističnog izgleda nerijetko se nazivaju trapezice.

Iako je ovaj stil u posljednjih nekoliko godina jedan od popularnijih, flared jeans nisu nikakva novost. Štoviše, po nekim informacijama, one su se pojavile još krajem 18. i početkom 19. stoljeća. Ipak, tada ih nisu nosili svi – a danas se one mogu kombinirati na različite načine.

Trapezice će super stajati svima koji imaju građu pješčanog sata ili jači donji dio tijela.

zara flared jeans 0
ZARA / FLARED HIGH-WAIST JEANS
zara flared jeans
ZARA / FLARED HIGH-WAIST JEANS

05. SKINNY

Skinny jeans slove za trend koji je u više navrata podijelio modne entuzijaste i sve ostale ljude na dvije struje. Jedni ih obožavaju, dok ih drugi odbijaju imati u svome ormaru. Ipak, čini se da se modna klima mijenja, te da će one uskoro (ako već nisu) doživjeti svoj veliki povratak.

Na skinny jeans ne treba trošiti riječi – one su opisane već u samom nazivu. Najlakše ih je od svih traperica uočiti u trgovinama, na ulicama, modnim pistama i svim drugim mjestima. Međutim, vrijeme će tek pokazati vraćaju li se one u prvi plan.

Skinny jeans stoje svim građa tijela.

zara skinny jeans
ZARA / ‘80S SKINNY HIGH-WAIST JEANS
zara skinny jeans 1
ZARA / ‘80S SKINNY HIGH-WAIST JEANS

Tekst je preuzet s portala Journal.rs.

Foto: Instagram (@lisadeletang, @wendyswan, @cammenthe, @kristinervb), Zara

Učitati još
Zatvori