Stil koji volimo: Ivana Antunović Jović

Stil koji volimo: Ivana Antunović Jović

ivana antunović jović

Ona je urednica HRT-ove emisije „Izvan formata“, velika ljubiteljica svih vrsta umjetnosti, ugodno društvo za čavrljanje uz capuccino te, posljednje, ali ne i manje važno, vlasnica genijalnog ormara iz kojeg svakodnevno proizlaze inspirativne odjevne kombinacije. Ivana Antunović Jović dama je koja za sebe kaže kako se plaši boja pa su njezin najčešći odabir monokromatske nijanse. S Ivanom smo porazgovarali o stilu, modi i trendovima.

“Manje je više” kao modna filozofija

ivana antunović jović

Pokazala nam je omiljene odjevne komade, a već pri prvom pogledu na njezin stil, jasna je jedna stvar koju i sama kaže:

Za mene vrijedi ona Mies Van der Rohea – manje je više. Kako dobra arhitektura ne trpi dodatke, tako se i ja time vodim u odijevanju. Trendovi me nikada nisu zanimali iako sam, moram priznati, nedavno kupila Balenciagine tenisice za koje su članovi moje obitelji rekla da su najružnija dva komada obuće u mom ormaru.

ivana antunović jović

Kroz razgovor smo se osvrnuli i na spomenuti trend glomaznih tenisica i zaključile kako je nevjerojatno to što se ljudi, s vremenom, stvarno priviknu na svaki trend. Pri prvom pogledu na njih, reakcija mnogih bila je „nema šanse“, a s vremenom su postale omiljeni komad u brojnim ormarima i neizostavan dio svakodnevnih odjevnih kombinacija. Ivana naglašava kako nikad ne radi kompromis kad je riječ o kvaliteti materijala i izvrsnosti krojeva te je dodala:

Svjesna sam tiranije mode u suvremenom društvu koju nameće industrija te robova diktature trendova koji progovaraju o vlastitoj nesigurnosti. Zato ne volim fast-fashion koji uništava mašu i kreativnost modnog dizajna.

Moda kao način kreativnog izražavanja

ivana antunović jović

Ivana kaže kako je veseli ujutro probuditi se i promisliti o tome što će odjenuti te dodaje:

Često citiram svoju dragu prijateljicu koja kaže – nemam sluha, ne znam slikati pa mi jedino preostaje kreativno se modno izraziti. Najčešće sam u hlačama, košuljama, blejzerima i visokim potpeticama.

Sama se odijevam za svoju televizijsku emisiju i to mi je često opravdanje da kupim neki novi komad odjeće, što mi ne pada teško

Inspiraciju, naravno, pronalazi u umjetnosti, a odmah izdvaja Diane Keaton u filmu Woodyja Allena „Annie Hall“ te francuski ležernu i ženstvenu Charlotte Gainsbourg. Visoko na listi inspirativnih dana našla se i Julie Pelipas, urednica ukrajinskog Voguea, koja je svoja, a njezin profil na Instagramu prva je stvar koju ujutro otvori.  

Najviše kupuje na putovanjima

ivana antunović jović

Za vrijeme prošlogodišnjeg boravka u Lisabonu otkrila sam porugalski Vogue koji je toliko vizualno pročišćen i lijep, a potpisuju ga urednica Sofija Lucas i fotograf Branislav Simoncik pa ga redovno kupujem, iako ne znam portuglaski, priča Ivana. Govoreći o putovanjima, Ivana najviše kupuje upravo na njima i to uvijek ciljano jer zna što želi. Ljubiteljica je rada Maisona Margiele, dok za Celineom pod vodstom Phoebe Philo još uvijek žali. Za Acne kaže kako imaju najbolji jeans, kao i YSL blejzere pa su takvi modni klasici i omiljene stvari u mom ormaru.

Najdraži mi je komad vjenčana haljina koja nije klasična vjenčanica, već 21 godinu stara Armanijeva srebrno-siva haljina koju čuvam za kćeri.

Dodaje da i na domaćoj modnoj sceni ima mnogo kreativnih ljudi koji se bore jer je, kaže, u kontekstu našeg gospodarstva i nepostojanja tekstilne industrije jako teško raditi i preživjeti. Ivana ne može prežaliti što su se I-gle ugasile jer ih je profesionalno i privatno pratila 20 godina pa svaki komad odjeće s njihovim potpisom posebno čuvam. Izdvojila je i Silvija Vujičića, „zločestog dečka“ naše modne i umjetničke scene, kojeg opisuje kao omiljenog domaćeg dizajnera jer je njegova drskost silno potrebna našem društvu.

ivana antunović jović

Pitali smo je i postoji li nešto što ne bi odjenula, a kaže:

Odgovor je trenirka jer se uvijek sjetim duhovitih riječi Karla Lagerfelda – Trenirka je znak poraza. Izgubio si kontrolu nad svojim životom pa si kupio trenirku.

ivana antunović jović

Ivana ima i dvije divne kćeri, 18-godišnju Taru i 8-godišnju Vidu. Jednom prilikom, Ivana je na Instagram stavila fotografiju iz shoppinga u kojem mlađa kći jako želi šljokičaste Vansice, dok je Ivana nagovara ipak na nešto suptilnije, minimalističkije… Budući da me ta situacija nasmijala, Ivana se osvrnula na odnos prema modi koji imaju njezine kćeri:

One potpuno drugačije promišljaju modu. Tara smatra da su traperice, bijeli t-shirt i tenisice sasvim dovoljne, a mlađoj bezuspješno pokušavam objasniti da je minimalizam tako lijep. Ipak, iz dućana uvijek izađem poražena sa šljokičastom haljinicom od tila i srebrno-zlatnim cipelicama.

ivana antunović jović

Ivana je kroz smijeh rekla kako se bliži i Tarina maturalna večera – Tarina haljina je spremna, a jedva čekamo vidjeti koju će količinu tila ili šljokica odabrati Vida!

ivana antunović jović

Zahvaljujemo Velvetu na ustupljenom prostoru za fotografiranje.

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori