Ovo je trenutno najpopularnija torba na svijetu

Ovo je trenutno najpopularnija
torba na svijetu

Diamonds are a girl’s best friend, na kraju četrdesetih godina prošlog stoljeća je pjevala Marilyn Monroe. U isto vrijeme, na drugom kraju svijeta, počeo se rađati koncept it torbe – posebnog modnog dodatka koji će dijamantima uskoro “preoteti” girl’s best friend titulu. Jednako dragocjene poput dijamanata, ali s dodatkom funkcionalnosti, it torbe su postale najpoželjniji modni dodatak u modnom svijetu, ali i mnogo više od toga. It torbe postale su fenomen modnog svijeta i popularne kulture, jedan od najpopularnijih tema i jedan od najvažnijih kotača koji pokreću modnu industriju.

Što it torbu čini it torbom?

Fenomen it torbe

Torbe u svojem pristupačnom izdanju istaknule su se kao nezaobilazni modni dodatak unutar svake garderobe i kombinacije, ali torbe s it statusom postale su puno više od modnog dodatka. Torbe s it predznakom postale su modni fenomen koji je ponekad teško objasniti, osobito kad je riječ o cijenama koje postižu neki od it modela.

Priča o it torbama počela je u Italiji, s torbama koje je dizajnerica Giuliana Camerino kreirala za svoju modnu kuću Roberta di Camerino. Camerinine torbe odmah su postale prepoznatljive po vrhunskoj izradi i upotrebi tkanina koje su prije bile rezervirane za odjeću. U drugoj europskoj prijestolnici mode, Parizu, Hermès je predstavio torbu koja će kasnije biti preimenovana u Kelly.

It torbe koje su obilježile modnu povijest

Nakon inovativnih ideja Giuliane Camerino i prvog Hermès klasika, na modnoj su se sceni istaknule nove it torbe koje su taj status zadržale sve do danas. U veljači 1955. Coco Chanel je predstavila svoju kultnu 2.55 torbu od prošivene kože i sa zlatnim lancom, a 1984. Hermès je modificirao još jedan od svojih dizajna, Haut à Courroies (izvorno nastao oko 1900.) kako bi napravio torbu za glumicu i pjevačicu Jane Birkin.

Hermèsova Birkin torba uvodi nas u sljedeću fazu evolucije fenomena it torbe. 1990-te i 2000-te donijele su pravu zaluđenost dizajnerskim it torbama, a Birkin torba istaknula se kao najpopularnija među najpopularnijima. Iza it torba u posljednjih tridesetak godina nalazi se više-manje isti “recept” – iza njihovog dizajna nalaze se prestižne, najčešće europske, modne kuće, dovoljno su jednostavne da bude privlačne širokim masama, ali istovremeno dolaze i s posebnim detaljem koji ih izdvaja u masi. Kvaliteta je također jedan od važnih faktora kada govorimo o it torbama.

Nakon Chloé Paddington, Balenciaga Motorcycle, Mulberry Alexu i Fendi Baguette, stigle su Mansur Gavriel bucket torba i Cult Gaia Arc torba, Bottega Veneta Cassette i Jacquemus La Chiquito. U 2022., listi it torbi pridružit će se jedno novo ime. Nakon predstavljanja na Tjednu muške mode u Milanu u lipnju 2021., Prada Triangle torba u trenu je oduševila modni svijet.

Prada Triangle: najnovija torba s it statusom

“Primarni osjećaj je radost. To je gotovo poput uspomene na djetinjstvo, na radost djeteta koje ide na plažu. Najjednostavniji i najiskreniji užitak. U svoj svojoj jednostavnosti, to je također nešto vrlo značajno i bezvremensko.” riječi su kojima je Raf Simons opisao mušku kolekciju modne kuće Prada za sezonu proljeće/ljeto 2022. godine, a koju je dizajnirao zajedno sa Miucciom Pradom. Unutar jedne od najboljih muških kolekcija modne kuće Prada, kao zvijezda kolekcije istaknuo se jedan, možda neočekivani, model – nova Prada Triangle torba.

Inspirirana kultnim Prada logom, Prada Triangle torba dolazi u obliku trokuta, a izrađena je od Saffiano kože u koju je otisnut Pradin logo. Logo je suptilno istaknut i na bočnim stranama torbe u obliku metalnog trokuta, dok je naziv brenda ispisan na širokom remenu koji torbi daje sportski prizvuk. Krasi ju jednostavni patentni zatvarač, a unutrašnjost torbe izrađena je od Pradinog prepoznatljivog najlona.

Iako je predstavljena unutar muške kolekcije, Prada Triangle brzo se istaknula kao it torba koje prelazi granice muškog ormara i postaje unisex torba koju možemo zamisliti u svakom ormaru. Uz kvalitetu i potpis prestižne modne kuće, upravo su efektan izgled i unisex karakter ono su što ju čini savršenom it torbom najnovije generacije. Svoje mjesto već je pronašla u ormarima brojnih obožavateljica i obožavatelja mode, modne kuće Prada i najposebnijih dizajnerskih torbi.

#PradaTriangle

Iza hashtaga #PradaTriangle na Instagramu se već nalazi na tisuće fotografija koje, kroz različite odjevne kombinacije, otkrivaju sva lica nove it torbe. U nastavku smo izdvojile one najbolje – od Prada kampanje u kojoj torbu nosi glumac Tom Holland do street style kombinacija popularnih modnih trendseterica.

Učitati još
Zatvori