Najpopularnije Nike tenisice u prošloj godini nosit će se i u 2021.

Najpopularnije Nike tenisice u prošloj
godini nosit će se i u 2021.

Tenisice kao kategorija obuće u našim su životima prisutne oduvijek i bit će tu vjerojatno zauvijek. No samo s vremena na vrijeme uspiju se kraj ostale obuće probiti do modnih must have komada i zbilja postati mainstream. Unazad nekoliko sezona, vidjeli smo da su se strasti širokih masa utišale kad je riječ o popularnim sportskim brendovima, a fashionistice su preferirale manje, alternativne brendove kao što je primjerice Veja.

Tenisice kao adidas Stan Smith u jednom su trenutku nosili ama baš svi, Pumice s mašnom plijenile su poglede, Nike Cortez, Starke, Vans Old Skool, samo su neki od najvećih hitova, no dolazak chunky modela na scenu ipak je većinu odvratio od kupovine novog para. Stil tenisica se promijenio, a s njime i publika. Fokusirajući se primarno na generaciju Z brendovi su nastavili lansirati predimenzionirane modele, a negdje u svemu tome opet su izronili klasici kakve poznajemo već dugo godina, u još boljem i novijem ruhu.

Kultni model stalno u novom ruhu

Prošlu, 2020. godinu, obilježio je jedan model. Nike SB Dunk Low ugledale su svjetlost dana u toliko revitalizacija kroz suradnje s poznatim licima da su se u trenu popele na sam vrh najpoželjnijih. Strastveni ljubitelji tenisica otimali su se za modele koje su potpisali Travis Scott ili Virgil Abloh, a vrlo su zamijećene bile i suradnje s brendom sladoleda Ben & Jerry’s ili bendom Grateful Dead. Cijene koje su postizale i dalje postižu ove suradnje, zaista su vrtoglave jer zbog ograničenih količina nevjerojatno brzo nestaju iz zaliha te im potražnja i preprodavaču dižu cijene u nebo. Primjerice, za model s potpisom Travisa Scotta ili Ben & Jerry’s morali bi izdvojiti preko 2000 eura iako su u prodaju stigli po cijeni od oko stotinjak eura.

Nike SB Dunk Low je pravi mamac za kolekcionare koji su spremni izdvojiti ozbiljne cifre kako bi se dočepali najpopularnijih modela. No, Nike lansira i svoje boje unutar SB divizije koje nisu vezane uz poznata imena tako da takve Dunk Low tenisice nisu u tolikoj mjeri nedostižne. I, naravno, ne cijene se sve suradnje jednako visoko.

Nike SB Dunk Low po mjeri sneakerheadsa

Prvobitno lansirane 1985. godine nisu bile namijenjene skateboardingu kako im ime nalaže. No Nike je silno htio svoj komad kolača u brzorastućoj skejterskoj kulturi te su osnovali skateboarding diviziju kako bi se pokušali pozicionirati i na tom polju. Poznata lica su angažirana, tenisice su nadograđene i odjednom su početkom dvijetisućitih postale apsolutni must have čak i van skejterske kulture. I to je započelo eru personaliziranih Nike Dunk Low modela – originalni skateboarderi koji su se vezali uz ove tenisice dizajnirali su svoje varijante koje su se prodavale u ograničenim količinama, a to je dalo vjetar u leđa novim suradnjama s brendovima koje su kolekcionare bacale na koljena. Često vibrantnih boja, spajajući razne elemente i materijale, postale su poznate kao tenisice koje se izdvajaju iz mase i privlače poglede jer ama baš uvijek izgledaju dobro.

2020. godina i veliki povratak athleisure trenda vratio je ove tenisice na mainstream mapu tako da su postale poželjne svima, a ne samo znalcima. Udobni kalupi i upečatljive boje činit će ove tenisice velikim hitom i u 2021. – jer ipak trenirke i tenisice najbolje idu jedni s drugima.

Travis Scott x Nike SB Dunk Low
Travis Scott x Nike SB Dunk Low
Off-White™ x Nike Dunk Low
Off-White™ x Nike Dunk Low
Parra x Nike SB Dunk Low
Parra x Nike SB Dunk Low

Foto: Instagram, Nike

Učitati još
Zatvori