Savršene ljetne kombinacije koje potpisuje domaća dizajnerica
Savršene ljetne kombinacije koje potpisuje domaća dizajnerica

Savršene ljetne kombinacije koje
potpisuje domaća dizajnerica

Kada govorimo o modi i modnim trendovima možemo zaključiti kako se nalazimo u periodu zasićenja svakodnevnim novim kolekcijama. High street brendovi nas na tjednoj bazi bombardiraju novim komadima i sve to skupa dovodi do globalnih problema prvenstveno za okoliš. Osim toga, utjecajem brze mode izgubila se osobnost i stilski izričaj u pravom smislu riječi. Stoga nas svaki put iznova iznenade novi kreativci koji se u modnom smislu bore s velikim korporacijama i stvaraju unikatan dizajn koji zaista čini razliku. Jedna od takvih je i Mirna Vučemilo, Splićanka koja stoji iza brenda Beige’m prepoznatljive estetike. U nastavku saznajte kako je započela s radom i što je inspirira u kreativnom procesu stvaranja.

  • Kriješ se iza vlastitog brenda specifične estetike pod imenom Beige’m. Možeš li nam ukratko predstaviti Beige’m i što on za tebe znači?

Beige’m je ime dobio po mom omiljenom tekstilu. Beige je francuska riječ za prirodnu, sirovu i neobrađenu vunu. M je tu kao djelić mene, prvo slovo mog imena. Beige’m za mene znači sve što ja jesam. Obožavam umjetnost, fotografiju, grafiku, lončarstvo i sve što mi daje slobodu da ispričam priču kroz oblike i boje. Sve to jesu i moje kolekcije. Svaka ima pozadinsku priču i ni jedna nije nastala slučajno. Kroz većinu kolekcija provlači se vlastiti dizajn tekstila, dok krojevi uvijek teže jednostavnosti i funkcionalnosti.

  • Primijetili smo kako uglavnom koristiš prirodne materijale? Što misliš o brzoj modi i kako komentiraš njezin utjecaj na okoliš?

Da, trudim se da su materijali uvijek prirodni i kvalitetni. Uglavnom koristim vunu, pamuk i lan. Svaki se komad izrađuje tek po zaprimljenoj narudžbi, a od ostataka tkanina izrađujem modne dodatke, kako bi bilo što manje otpada. Od malena su mi priče o očuvanju okoliša bile fascinantne. Napamet sam znala koliko godina kojem materijalu treba da se razgradi u moru. Rastužuje me činjenica da je modna industrija jedna od najvećih zagađivača okoliša na svijetu i voljela bih kad bi se ljude više informiralo o tome što to zapravo znači. Zagađivači su velike masovne proizvodnje, a samim time i svaki kupac čija odjeća u kratkom roku nakon kupnje završava na otpadu.

  • Odakle crpiš inspiraciju za stvaranje vlastitog dizajna?

Inspiracija stiže odasvud. Uglavnom je to spoj povijesti, prirode i umjetnosti. Arhitekturu obožavam. Stvoriti nešto što prije svega mora imati funkciju i olakšavati svakodnevni život, a u da ujedno bude oku privlačno, to je ono čime me arhitektura inspirira. To je i moj cilj u stvaranju svake kolekcije. Nerijetko su putovanja bila glavni okidači za nove ideje.

  • Kako bi komentirala modni izričaj današnje mlade generacije. Jesu li previše pod utjecajem trendova?

Mislim da današnja mlada generacija nije ništa više pod utjecajem trendova nego su to bili naši roditelji ili bilo tko u modnoj povijesti. To i jest ljepota mode da govori o jednom vremenu. Veći problem je što su se ti trendovi počeli prebrzo mijenjati, pa ono što je nekad trajalo 50 godina, danas traje jednu sezonu.

  • Smještena si u Splitu, što ti sigurno zadaje poteškoće u poslovanje jer nije riječ o glavnom gradu. Zašto baš Split?

Nije jednostavno, ali ljubav prema moru i životu u manjem gradu je još uvijek jača od ijedne prepreke u poslovanju. Tek nakon nekoliko godina života u Zagrebu sam si to osvijestila. Jako volim promjene i putovanja, ne želim garantirati da ću zauvijek stvarati iz Splita.

  • Koliko teško je biti dizajner početnik u Hrvatskoj?

Teško je, ali nije nemoguće. Vjerujem da se svaki trud isplati i da je uspjeh slađi što je put do njega kompleksniji. Predivno je gledati ovu scenu kreativnih ljudi kako se bore i svojim trudom, znanjem i talentima dolaze do ostvarenja svojih snova.

  • Iako smo u ljetnim kolekcijama, nećemo se okrenuti doći će jesen, što nam novo pripremaš za jesensko-zimsku kolekciju?

Trenutno je u izradi mini kolekcija za drugu polovicu ljeta. Najmanja, ali meni najposebnija do sada. Nešto drugačije, toplije i emotivnije. Ona je na neki način možda i razlog zašto sam završila u svijetu mode. To je postepeni prelazak u jesen, dok ideje za jesensko-zimsku kolekciju tek naviru. Veselim im se jer, moram vam priznati, to je sezona mojih tekstila i boja.

Foto: Palma Poljaković

Modeli: Jana Šaljić i Ena Kukrić

Učitati još
Zatvori