Najveći trend u cipelama koji će dominirati proljećem i ljetom

Najveći trend u cipelama koji će
dominirati proljećem i ljetom

MALA POVIJEST CIPELA SA SKULPTURALNIM POTPETICAMA

Kako i zašto su nastale cipele na visoku potpeticu? Kao i mnoge stvari kroz povijest i prošlost, tako su i cipele na visoku potpeticu bile rezervirane isprva samo za muškarce. Uloga i funkcija bila im je praktična isprva – kako bi lakše zakačili cipelu za donji dio sedla i kako bi bili stabilni prilikom jahanja. Takva cipela nosila se već nekoliko stoljeća prije nego je zakoračila u svijet ženske mode. U 16. stoljeću Katarina Medici – jedna od najmoćnijih žena svog doba – bila je prva žena koja je obukla cipelu s povišenom potpeticom. Ona je, naime bila visoka samo 150cm te se htjela prikazati višom nego što jest. Iz tog doba postoje zapisi o cipelama čak i do 60cm visokima. Radi se naime, o prvim platforma cipelama u povijesti.

Luj XIV., francuski kralj od 1643. do 1715. godine, ostavio je veliki trag u modi tog vremena i vratio je cipele na visoku potpeticu. Njegove cipele s potpeticom dobivale su razne oblike i  ukrase, rađene su od najrazličitijih dragocjenih materijala, a peta je postala dio cipele s čijim oblikom se počelo i poigravati. Cipele s visokom potpeticom tada su postale rezervirane samo za dvorjane i najviši stalež, a ako se itko usudio takvu cipelu obući, a da ne pripada dvoru – mogao je ostati bez glave. Doslovno.

Tek nakon Drugog svjetskog rata su se cipele na potpetici proširile u sve slojeve društva i žene su ih prihvatile kao maksimalan izraz ženstvenosti i profinjenosti. Kreiranje stiletto cipele bilo je ravno revoluciji. Do tada je peta izgledala kao luk, jer je i služila kao potporanj. Stiletto cipela ima petu isturenu na samom kraju cipele te bez obzira na svoju visinu omogućuje maksimalnu potporu stopalu. I tu je krenula prava mala revolucija u dizajnu potpetica.

Cult Gaia

POVRATAK SKULPTURALNE POTPETICE

Potpetice su zadnjih desetljeća doživjele pravu malu revoluciju kada je riječ o njihovom dizajnu – upravo zahvaljujući nekonvencionalnim potpeticama, i najjednostavniji modeli transformirali su se u efektne cipele nalik skulpturalnim djelima. Razni oblici, geometrijski, likovi iz bajki i priča, ukrasi… apsolutno sve što vam padne na pamet postaje potpetica cipele. Jednostavne za nošenje i još lakše za oblikovanje, skulpturalne potpetice oblače vaš stil od nožnog prsta do vrha stopala pomalo nalik nakitu za noge.

Modni trend cipela s skulpturalnim potpeticama najavio je Jimmy Choo u svojoj Cruise 2015. kolekciji, a slijedile su ga Vetements buntovne cipele s upaljačima umjesto potpetica. A tko bi mogao zaboraviti one ubojite YSL potpetice iz kolekcije SS17, a koje su vjerojatno bile jedne od najobožavanijih cipela svih vremena?

Otvarajući put suvremenijim brendovima, minimalistički skulpturalni stilovi postali su sinonim za nedavni uspon modne marke Jacquemus. Korejska dizajnerica Rejina Pyo, sa sjedištem u Londonu, također je bila jedna od onih koji su utabali put apstraktnim i arhitektonskim trendovima, a neki od najpopularnijih modela sa skulpturalnim potpeticama ove sezone istaknuli su se i u kolekciji brenda Cult Gaia. Kultne modne kuće i mlade dizajnere koji su vratili trend skulpturalnih potpetica u središte modnog svijeta brzo su slijedili i high street brendovi koji su u kolekcijama za proljeće 2019. ponudili pristupačno i nosivo izdanje ovog efektnog trenda.

Od high enda do high streeta, u nastavku smo izdvojili najpoželjnije modele sezone koje bismo rado dodali u svoju garderobu.

Cult Gaia

Cult Gaia

Cult Gaia

Cult Gaia

Cult Gaia

Cult Gaia

Cult Gaia

Cult Gaia

Rejina Pyo

Rejina Pyo

Rejina Pyo

Rejina Pyo

Rejina Pyo

Jacquemus

Jacquemus

Jacquemus

Jacquemus

Jacquemus

Jacquemus

Jacquemus

Jacquemus

Uterque

Uterque

Uterque

Uterque

Reserved

Reserved

Reserved

Reserved

Zara

Zara

Zara

Zara

Foto: Instagram, Cult Gaia, Jacquemus, Rejina Pyo, Reserved, Uterque, Zara

Učitati još
Zatvori