Veliki povratak balon siluete: Iza nje stoji kultna modna kuća i bogata povijest
Veliki povratak balon siluete: Iza nje stoji kultna modna kuća i bogata povijest

Veliki povratak balon siluete: Iza nje stoji kultna modna kuća i bogata povijest

Dokumentarna serija o Balenciagi je izašla prije koji tjedan, a mi smo ju brže bolje morali pogledati. Dok mnogi ovu španjolsku modnu kuću povezuju s današnjim avangardnim dizajnima i nesvakidašnjim komadima kao što je viralna suknja od ručnika za 1000 eura ili Ikea look alike torba za 2000 eura, Balenciaga brend je ustvari puno više od toga. Kroz seriju smo otkrili brojne interesantne informacije i istinski se upoznali s poviješću vodeće modne kuće. Malo je reći da je Balenciaga bio jedan od ključnih dizajnera i najboljih krojača tog vremena, a njegovim iconic siluetama, krojevima i dizajnima su se nadahnuli brojni vodeći brendovi tadašnjeg, ali i današnjeg vremena. Čak je i čuveni dizajner Christian Dior bio inspiriran vrhunskim radom Cristóbala Balenciage te baš zato i sam pokrenuo svoji modni brend te postao glavni kompetitor spomenutog španjolskog dizajnera. Više o Balenciaginom radu i viralnoj balon haljini čitajte u nastavku.

Nova silueta dovela Balenciagu do mega uspjeha

Od kada je bio malen dječak, Cristóbal Balenciaga je dizajnirao i krojio haljine za svoju majku i njene prijateljice. U 1919. je otvorio svoji prvi butik u San Sebastián, te stvarao predivne kreacije za visoki stalež i Španjolsku kraljevsku obitelj. No kako je krenuo građanski rat, Balenciaga je bio prisiljen zatvoriti butik te napraviti pauzu od dizajniranja. Svom srećom, modna ikona i njegova buduća BFF, Coco Chanel, je prepoznala njegov vrhunski talent te ga pozvala da dođe u Pariz. Na njen poziv, Balenciaga je odlučio privremeno preseliti svoju modnu kuću u Francusku. No, španjolska i francuska moda su polarne suprotnost, te je to uzrokovalo neke dizajnerske probleme za vlasnika Balenciage.

Rođenje nove siluete i iconic haljine

Dok je on bio u kreativnoj rupi i morao promijeniti svoju estetiku dizajniranja te stil odijevanja modela, njegov partner ga je uvijek inspirirao i poticao da prati svoje srce. Uz to, predložio mu je i neke kreativne ideje koje su se ispostavile krucijalnim za uspjeh brenda. Jedna od ideja njegovog partnera je bila da promjeni siluetu kreacija tako da struk premjesti negdje drugdje. I tako se 1951. rodila jedna od najpoznatijih kreacija Cristóbala Balenciage – balon haljina. Ona je bila kompletna suprotnost od ičega što je tada postojalo i čemu su težile žene tog doba. No, ovaj neviđeni i interesantan dizajn je bio veliki uspjeh a u 2024. je doživio preporod te postao kul komad koji mnogi biraju. A u nastavku izdvajamo omiljene balon haljine inspirirane poznatim radom Balenciage.

Balenciaga balon haljina
Balenciaga

Dior je krenuo dizajnirati zbog Balenciage?

Kao i danas, slava i popularnost te ne mogu pratiti vječno te će kad tad doći netko tko će uzdrmati cijelu modnu scenu. To je za Balenciagu bio Christian Dior. Dok je čuveni španjolski dizajner najviše brinuo o tehničkom izgledu kreacija te sam ručno prepravljao gotovo svaki komad prije pokazivanja klijentima, Dior je dizajnirao jednu od najpopularnijih kolekcija u svijetu mode. Riječ je o The new look dizajnu. Iako je Dior bio nadahnut i inspiriran radom Balenciage, on je odlučio dizajnirati kreacije koje ističu struk te laskaju svakoj ženskoj liniji, a sve to po povoljnijim cijenama. Ovo je za Balenciagu uzrokovalo brojne financijske probleme, ali i kreiralo dodatnu želju za uspjehom i pobjeđivanjem u Dior – Balenciaga modnom natjecanju. 

Journal favoriti: Balon haljina

Modnu ponudu su ispunili komadi koje krasi balon silueta. Već smo pričali i izdvojili kul balon suknje, a sada su na redu balon haljine.

Stella Mccartney S24 013 balon haljina
Stella Mccartney S24
JW Anderson m S24 balon haljina
JW Anderson S24

Foto: Profimedia, Spotlight/Launchmetrics, Zara, Pull&Bear, The Frankie Shop, Source Unknown, MyTheresa, & other stories, Farfetch.

Učitati još
Zatvori