Modni stil povijesne heroine i žene sa stavom Anne Boleyn možete nositi i danas
Modni stil povijesne heroine i žene sa stavom Anne Boleyn možete nositi i danas

Modni stil povijesne heroine i žene sa stavom Anne Boleyn možete nositi i danas

Moda je fluidna i brzo se mijenja, ali stil je vječan i često čujemo kako ga se ne može kupiti novcem. S tim se apsolutno slažemo, a  žene s posebnim stilom koje su obilježile povijest su dokaz ovoj tvrdnji. Upravo zbog toga smo izabrali modnu heroinu Anne Boleyn, čijim stilom su i dan danas fascinirani ljubitelji mode diljem svijeta. Osim istančanog ukusa za modu, Anne je imala zanimljiv životni put koji je završio tragedijom i tako je trajno upisana u povijest kao žena oko koje su se lomila koplja u dominantom muškom svijetu.

Često tražimo nadahnuće za modni stil i želimo biti autentični u izražavanju, a nova kampanja Arena Centra je odličan izvor za inspiraciju. Kampanju imena Originalne influencerice možete od 1. do 31. listopada posjetiti u Arena Centru i pogledati modno-povijesnu izložbu koja će vas potaknuti da uložite u komade koje se nosile povijesne i modne heroine. Izložba je prisutna u centru do kraja listopada i vrijedi ju vidjeti. Putem modnog testa možete saznati koja modna heroina najbolje odgovara vašem stilu i poslužiti vam kao lekcija za odabrati stylish odjevne detalje i predmete.

Osim toga, test možete riješiti i u Arena Centru gdje nakon kupnje imate priliku osvojiti i prekrasne šalice na kojima će biti oslikani likovi svih žena koje su ostavile trag u modi. Fascinirani smo stilom i biografijom Anne Boleyn i odabrali smo je kao personu čiji stil volimo nositi i danas.

Žena koja je promijenila englesku povijest

Anne Boleyn živjela je u nemilosrdnim vremenima u kojima su žene bile tretirane isključivo kao figure, a put do uspjeha bio je iznimno trnovit. Rođena je početkom 16. stoljeća i bila je druga supruga kralja Henrika VIII. od Engleske i majka kraljice Elizabete I. Fatalna žena u koju se kralj Henrik VIII. zaljubio i zbog koje je trajno raskinuo odnose s Rimokatoličkom crkvom je heroina tragične sudbine.

Naime, kao mlada žena, željna uspjeha, zaljubila se u kralja Henrika VIII. s kojim je prema povijesnim podacima imala strastvenu vezu. Kralj je u to vrijeme bio u braku kojeg nije bilo moguće legalno razvrgnuti.

Zbog ljubavi, ali i nemogućnosti prve žene da mu rodi muško dijete, odlučuje se na radikalan potez i tajno se vjenča za fatalnu Anne Boleyn zbog koje je prekinuo odnose s Rimokatoličkom crkvom koja se protivila takvom činu. S tim je počela naizgled lijepa priča koja je tragično završila jer su to bila vremena u kojima su žene bez muških nasljednika bile smatrane gotovo ništavnima.

Anne Boleyn mu nije mogla roditi muško dijete i zbog toga biva izvrgnuta lažima preljuba i incesta i osuđena na tešku smrt odrubljivanja glave. Ona je povijesni dokaz kako su žene uvijek bile u nepovoljnom položaju i ako bi se pak odlučile pobrinuti za sebe, obično je to završavalo osudom društva i tragedijom.

Žena impresivnog modnog stila

Anne Boleyn je osim specifičnog karaktera i želje za uspjehom gajila nepogrešivi modni ukus koji je bio odraz njezinog karaktera. Bila je poznata po francuskim kapama i gajila je ljubav prema francuskoj estetici, zbog čega nije bila omiljena dvoru koji je u to vrijeme imao povijesne probleme s Francuskom. Za kraljicu poput nje, odjeća nije samo predmet, već ono što nosi šalje određenu poruku.

Odabir odjevnih komada u to vrijeme izražava njezino mišljenje, prikazuje njezina savezništva, emitira njezinu naklonost ili nedostatak iste. U tom odabiru Anne je bila vrlo vješta, uvijek je znala odabrati pravi komad s kojim je slala određene poruke. Raskošne haljine s podsuknjama, francuske kape, glamurozan nakit, korzeti i ovratnici samo su neki od detalja koje je kraljica tako vješto nosila.

Nakit je označavao statusni simbol i slao poruke, a Anne je često nosila veliku raskošnu ogrlicu sa slovom B, koja je kao modni detalj bila i podsjetnik njezinog podrijetla. Poznata po svojoj eleganciji, što god bi odjenula na sebe, znala je nositi. Nitko joj po tome nije bio ravan, iako su je žene toga doba pokušavale oponašati, ali uglavnom neuspjelo jer je i najobičnije komade u sinergiji s vlastitom elegancijom, znala dobro prikazati.

Duge haljine su odraz elegancije i ženstvenosti, a u kombinaciji s kragnama, puf rukavima i odabranim nakitom je riječ o outfitu s kojom nema greške. Osim toga, pokrivala za glavu su tada bila must have, a dokaz tome je i suvremena engleska moda koja ima propisani dress code s pokrivalima i dan danas.

Kada govorimo o make upu, možemo zaključiti kako je njegovala minimalistički look, s vješto iscrtanim obrvama i ružem boje mesa. Beauty look je bio upotpunjen raskošnim rajfovima i krunama koji bi posebno istaknuli ljepotu njezinog lica. Stil Anne Boley je inspirirao brojne poznate dame, od kojih bismo posebno istaknuli tragično preminulu princezu Dianu, koja je za svoje doba, također imala istančan ukus za modu, ali i vrlo sličnu životnu priču, koja i danas nije razriješena.

Kate Middleton također puno vremena ulaže u odabir modnih odjevnih predmeta i jako dobro nosi klasične komade koji odgovaraju njezinoj figuri. Suvremena moda je u novopečenim trendovima napravila rekonstrukciju starog stila i danas možete u high street brendovima kupiti korzete, pokrivala za glavu i nakit koji ćete nositi na vaš način, a istovremeno izgledati trendi. Budite svoji i odabrane detalje nosite hrabro, a najbolje komade koji odgovaraju ovom stilu pronašli smo u Arena Centru koji ima raznoliku ponudu za svačiji ukus.

zaks narukvica
zaks naušnice
Yamamay bodi
dicta ogrlica
dicta sat
festina (heta) narukvica
Desigual haljina
Desigual haljina
tezenis
tezenis
mass
mass
cordis (lee coper)
europa 92 (Scotch & Soda)
L'Occitane Božanstveno ulje mladosti za lice
L'Occitane Ulje za čišćenje šminke
L'Occitane Energizirajuća svijeća

Foto: Instagram, Profimedia, IMAX, PR

Učitati još
Zatvori