Svi pričaju o novom Pirelli kalendaru

Pirelli kalendar, koji od 1964. izlazi kao limitirano izdanje, kroz godine je postao poznat po zavodljivim fotografijama najljepših i najpopularnijih modela svijeta te je vrlo brzo postao sinonimom zapadnjačke kulture, nedostižnog luksuza i ženskih stereotipa.

Patti Smith Pirelli

Patti Smith

No, sve ono na što nas je Pirelli navikao, pa tako i golišave žene u provokativnim pozama, iščeznulo je preko noći, a slavne supermodele ove su godine zamijenile neke druge žene, svima nam dobro poznate po svojim izuzetnim postignućima, bilo da su ista ostvarena u svijetu filma, televizije, glazbe, modelinga, novinarstva ili umjetnosti.

Tavi Gevinson Pirelli

Tavi Gevinson

Pred objektivom Annie Leibovitz za kalendar za 2016. godinu, našla su se redom poznata imena: tenisačica Serena Williams, komičarka Amy Schumer, glazbenica Patti Smith, modna urednica Tavi Gevinson, umjetnice Yoko Ono i Shirin Neshat, glumica Yao Chen, redateljica i scenaristica Ava DuVernay, autorica Fran Lebowitz, poslovna žene Mellody Hobson, filmska producentica Kathleen Kennedy te filantropistica Agnes Gund i njena unuka Sadie Rain Hope-Gund.

Yoko Ono

Yoko Ono

O posve novom konceptu, više detalja otkrila je velika modna fotografkinja Annie Leibovitz, kojoj je ovo prvo snimanje za Pirelli od 2000. godine: “Počela sam razmišljati o ulogama koje igraju određene žene, žene koje su postigle iznimne stvari. Željela sam napraviti klasični set njihovih portreta, na kojima će one izgledati snažno, ali i prirodno, a rezultat su ove studijske snimke iz kojih se vrlo lako može zaključiti da je koncept kalendara za iduću godinu potpuno drugačiji od svega onoga što smo dosad radili. Ovo je na neki način njegovo napuštanje.”

Foto: Annie Leibovitz/Pirelli

0