Senka Bulić u performansu Coded Edgea

Senka Bulić u performansu
Coded Edgea

_MG_7358

Modni dvojac Coded Edge na jučerašnjem BIPA FASHION.HR predstavio se modno eksperimentalnim performansom Second Skin Project kojim je dominirala i odjekivala centralna persona, karizmatična glumica Senka Bulić.

Dizajneri Jure Perišić i Silvio Ivkić u kolaboraciji s multimedijalnom umjetnicom Martinom Miholić, napustili su standardnu formu modne revije i unutar planirano ograničenog stiješnjenog prostora posjetiteljima priuštili desetominutno iznenađenje koje im je ubrzalo otkucaje srca i disanje ali i postavilo brojna pitanja o rušenju ukorijenjene diskriminacije, gradnji zidova, granicama, prihvaćanju drugoga i drugačijeg…

_MG_7270

Novim oblikom izričaja modni dvojac najavio je transformacije vlastitog brenda u Coded Edge studio koji će proširiti svoje područje djelovanja na fotografiju, film, dizajn i sve ostale grane umjetnosti kojima se ova dva mlada umjetnika bave. Srodnost s Martininim umjetničkim izričajem prepoznali su kroz prethodnu profesionalnu suradnju i komunikaciju te se nametnula logičnim odabirom za ovu kolaboraciju.

_MG_7328

„Iako u ovom trenutku svjesno odabiremo ne navoditi direktne reference, primjećujemo kako granice, u najširem značenju riječi granice, koje su nam nametnute ali i one koje ponekad svojevoljno prihvaćamo bilo iz inertnosti, straha ili lucidnog prepoznavanja konteksta, postaju sve opipljivije, bliže i počinju urastati u naše tkivo u našu kožu. Postaju dio nas, postaju našom drugom kožom“, objašnjavaju svoju ideju Jure Perišić i Silvio Ivkić.

_MG_7302

Unutar performansa prikazane su tri kreacije, koje su predstavljale unutrašnje i vanjsko ja. Glazbu za ovaj modni performance izradio je hrvatski graveyard pop band Side Project, koji već nekoliko sezona kreira glazbu za Coded Edge projekte.

_MG_7371

Kombinirajući glazbenu podlogu s prethodno snimljenim tonskim zapisima koje izgovara Senka Bulić, uključujući rečenice poput: I hoće li se ponoviti, kad gdje? Ne možete zamisliti kako je to kad vlastite misli bole. Mogu li duševne ožiljke preobraziti u rane na koži oni koji ih dobivaju, stvorili su začudan i pomalo nelagodan ambijent, ne ostavljajući ožiljke nego duboke utiske na posjetitelje.

Silvio Ivkić, Jure Perišić i Martina Miholić

Silvio Ivkić, Jure Perišić i Martina Miholić

Performans je kulminirao ”skidanjem kože”, rušenjem ograda i stupova, nadamo se i određenih predrasuda, pružajući novi prostor za promišljanjem novog, drukčijeg i svjetlijeg sutra.

Preporuka

Zatvori