Regionalna dizajnerica pokorila Pariz
Regionalna dizajnerica pokorila Pariz

Regionalna dizajnerica pokorila Pariz

Seka u Parizu je naziv novog editorijala koji potpisuju Stanislav Zakić i Marijana Gligić. Rick Owens, Sanda Simona, Disciplina i Iva Stefanović za Koncept 45 su neki od komada koje je Seka Aleksić ponijela na snimanju u Parizu. Donosimo ekskluzivni preview Sanda Simona kolekcije.

Y2K moda se službeno vratila

Već od prošle godine očita je promjena art direkcije na instagramu Seke Aleksić. Stanislav Zakić je mozak iza operacije “nova Seka” i bez obzira što je najčešće iza kamere, njegov umjetnički potpis je primjetan. Seka Aleksić se vratila svojim korenima – bad girl estetici ranih dvijetisućitih(Idealno tvoja, Balkan, Dođi i uzmi me).

Crna duga kosa, lateks i ekspresivna šminka premostili su nam tranziciju do nove Seke koju se kreće kroz berlinski Berghain ili beogradski Drugstore ili 20/44. Kolizija ovih svjetova, samo je prividno neobična, budući da je Seka već dugo zvijezda alternativne scene. Autorice koje sada stvaraju su odrasle uz njenu muziku, prva ja. Jedna od nas je svakako i Sanda Simona, heroina hypebeast estetike u Srbiji.

Do Pariza vozim preko Beča

Nikad neću zaboraviti kada se uz naše najpoznatije pjevačice i pjevače, Seka našla na izložbi Sex In Vienna. Desire. Control. Transgression iz 2016. To je bio crveni lateks iz perioda turneje Lek za spavanje i najave hita Crveni ruž. Dakle 28 lajkova mog instagrama kaže koliki je to raritet. Naravno, ko mi ne veruje neka otvori poglavlja 21. ili 28. u Ispod majice. U 2016. bila sam fascinirana tim stajlingom i uz Fleet Ilya sam je uvrstila u izbor odeće koja je čist seks. Poput samoispunjavajućeg proročanstva danas Seka ima lateks kolekciju Second Skin 555, ali o tome neki drugi put. Sada pravac Pariz.

Seka u Parizu

Seka u Parizu je editorijal koji u autorskom smislu predstavlja suradnju Stanislava Zakića i Marijane Gligić. Marijana Gligić je umjetnica – art diretkorica i fotografkinja koja već godinama radi u Parizu i surađuje sa svjetskim brendovima i arhitektonskim studijima (Chanel, Hermès, Carl Suchy & Söhne, Renzo Piano, Antonio Citerio…). Tako su i fotografije koje je za ovu priliku izabrala zaista snažno inspirirane prostorom.

seka u parizu sanda simona marijana gligić stanislav zakić seka aleksić
seka u parizu sanda simona marijana gligić stanislav zakić seka aleksić

Moda

U modnom smislu Seka u Parizu je omaž domaćim dizajnerima uz nezaobilaznog Rick Owensa. Posebno je interesantno to smo što haljinu vidjeli i na Cardi B. U pitanju je nastup Cardi B i Offseta na Hall of Fame Super Bowl Party i Prong iridescent-finish gown koja je za taj nastup bila u mini verziji. Postoji jasna poveznica Balkanskog visoko komercijalnog gotika Seke Aleksić i dark syntetic Y2K vibe koji ovdje dolazi do izražaja.

… i umetnost

Na naslovnoj slici možemo da vidimo Les Deux Plateaux, odnosno instalaciju poznatu pod nazivom Burenovi stubovi. Ova instalacija Daniela Burena nalazi se u unutrašnjem dvorištu Palais Royal. Ambijent eksterijera Petit-Palais pokazuje čuvene “ljubičice” Jeff Koonsa, skulpturu pod nazivom Bouquet of Tulips koja je nastala u sjećanju na terorističke napade iz studenog 2015. koji su potresli naselje Saint-Denis.

Sanda Simona preview

Sanda Simona je dizajnerica koja je poslije Institut Français de la Mode (IFM) nastavila karijeru u Parizu. Poslije suradnji s brojnim velikim brendovima i glazbenicima (Cédric Charlier, & Other Stories, Dixon…), osniva vlastitu modnu kuću u Parizu. U žižu svjetske javnosti dolazi kada su Julia Fox i Kendall Jenner odjenule modele iz njenih kolekcija.

Sanda Simona new!

Iako je Sanda na odmoru, za Journal nam je ekskluzivno poslala detalje svoje nove kolekcije, iz koje su se dva modela našla i na snimanju Seka u Parizu. U pitanju su maxi THE COAT kaput i nova BRA LACE DRESS haljina koji donose dvijee nove ljubičaste koje smo zaboravili da volimo.

Fotografije potpisuju AUDSHULE, a model je Milica Rajković. Najznačajniji motivi su tu – asimetrija, siluete sirene, kombinacija materijala i tekstura, boje koje učimo ponovo kombinirati.

seka u parizu sanda simona marijana gligić stanislav zakić seka aleksić
seka u parizu sanda simona marijana gligić stanislav zakić seka aleksić

Journal favoriti

Naši favoriti idu u smjeru zloupotrebe crne i sive koje su iz nepoznatih razloga proglašene odmjernim ili ozbiljnim. Sjetimo se samo knjige Why Do Architects Wear Black? Nasuprot tome, Sanda Simona pokazuje koliko je moguće izmijeniti kontekst u kome nešto (mislimo da) znamo ili (ne)volimo. I naravno pink – zahtevna ali predivna. Čipka gdje joj je mjesto (nije) biće banger nove kolekcije.

Iako masovno kopiranje prati Sandine modele od početka, originali su naravno nezamenjivi. I ovog puta preorder direktno sa stranice je odličan način da se podrži održiva i etična moda.

Ostaje nam da čekamo i vidimo šta će u novoj Sanda Simona kolekciji postati statement i koja će biti lista mp3 hitova ove godine.

seka u parizu sanda simona marijana gligić stanislav zakić seka aleksić
seka u parizu sanda simona marijana gligić stanislav zakić seka aleksić

Photo: Marijana Gligić, arhiva Seka Aleksić i Stanislav Zakić, AUDSHULE za Sanda Simona, Rick Owens, Farfetch, Instagram

Učitati još
Zatvori