Minimalističke Nike Cortez tenisice na koje se dugo čekalo

Minimalističke Nike Cortez tenisice
na koje se dugo čekalo

@slashstoremarseille

@slashstoremarseille

Revival retro Nike Cortez modela nije se dogodio preko noći. Brend je polako na tržište počeo gurati reizdanje tenisice u rujnu 2015., ali pravi boom dogodio se tek krajem 2016. godine. Tada je zavladao i street styleom te se približio širim masama, ne samo najzagriženijim obožavateljima.

Nike Cortez Jewel

@slashstoremarseille

Nike Classic Cortez

Nike Classic Cortez predstavljen je 1972. godine kao trkaća tenisica za Olimpijske igre u Münchenu. Tada je to bilo revolucionarno rješenje Billa Bowermana i danas se o njima priča kao prvim tenisicama za trčanje da duge staze jer se u njima moglo pretrčati više od 150 kilometara zahvaljujući mekanom ulošku i cik-cak rebrastim gumenim potplatima. Odmah su prisvojene i u popularnoj i urbanoj kulturi gdje su prednjačile u udobnosti.

Dodatno ih je popularizirala Farrah Fawcett u jednoj od epizoda Charlijevih anđela kad se u trapezicama i Cortezicama vozi na skateboardu. Nosio ih je Tom Hanks u ‘Forrestu Gumpu’ u poznatoj sekvenci trčanja kroz cijelu Ameriku, što je modelu dalo dodatan ‘boost’ među potrošačima. Devedesetih su bile hit na ulicama i onda je entuzijazam polako popustio.

Nike Cortez Jewel

@slashstoremarseille

Nike Cortez Jewel Swoosh

Ove godine slave 45 godina i tome su u čast lansirali novu kampanju s Bellom Hadid. Također, na red je došao redizajn drugog modela iz Cortez obitelji. Nike Cortez Jewel Swoosh predstavljen je prvi puta 1997. godine. Radi se o identičnom kalupu, ali s minimalističkim pristupom dizajnu – s umanjenim Nike znakom koji se poput malog dragulja ističe na strani tenisice.

Prepoznatljivi Nike znakić u minijaturnom izdanju dizajnirao je Sean McConnell i prvo ga aplicirao na model Air Force 1, zatim su na red došle Cortezice i Air Max 1. U čast uspjehu koji su imale dvijetisućitih, sva se tri Jewel modela vraćaju ovog ljeta u ograničenom izdanju.

Minimalizam se očituje i u ostatku dizajna. Potpuno bijele kožne tenisice razbijene su crvenim i crnim detaljima – Jewel znakom, crtom na potplatu, Nike logom na peti i na jeziku. Možete ih naručiti na ovom linku.

Nike Cortez Jewel

Nike Cortez Jewel

Foto: Instagram, Nike

Učitati još
Zatvori