Nova kolekcija Nenada Sovilja donosi sovice

Nova kolekcija Nenada Sovilja donosi sovice

sovilj sove 2017 (9)

Nenad Sovilj, zagrebački dizajner nakita početkom svibnja predstavlja svoju novu kolekciju Sapiens. Dvanaesta po redu kolekcija obilježava i dvanaest godina autorovog djelovanja, a sastoji se od dva tipa ogrlica u obliku sova.

sovilj sove 2017 (8)

Zajedno sa simbolikom sove (mudrost i znanje), autor snažno reagira na situaciju u društvu i nudi nam mudrost i znanje kao rješenje. Noseći sovu kao nakit, ona predstavlja talisman koji nas intuitivno poziva na donošenje mudrijih odluka u svom životu. Osim što je simbol mudrosti, znanja i tajni, sova je usko povezana sa mistikom, Mjesecom i ženskom snagom. Sugerira pojačanu čulnost. Personifikacija je noći i sna te neprikosnoveni simbol bogatstva.

sovilj sove 2017 (4)

Kolekcija se dijeli na dva tipa ogrlica podijeljenih prema porodicama sova u prirodi; Strigidae i Tytonidae. Strigidae predstavljaju ogrlice tipizirane prema srebrnim krunama koje nose na glavi: kraljica, vojvotkinja, markiza, grofica i barunica. Materijali od kojih su izrađene su facetirano drago kamenje (rubin, topaz, ametist, citrin, zeleni oniks), pozlaćeno srebro, srebro, bronca, mesing, epoksidna smola, emajl i svileni rips. Karakteristične su i po krilima koja su napravljena od rastera Sovilj logotipa za koji je dizajner dobio prestižnu Red Dot nagradu 2011. godine.

sovilj sove 2017 (6)

Tytonidae su sove izrađene od smole, poludragog i dragog kamenja sa srebrnim kljunom i emajliranim očima, te potpuno metalne emajlirane sove. Samu izložbu kojom je predstavljena kolekcija autor je postavio u svom prostoru u Amruševoj ulici, a ponudila je novi koncept: vrhunac izložbe nije bilo njezino otvaranje, već njezino zatvaranje. Tako su klijentice i obožavateljice brenda Sovilj doživjele nove komade prije nego su fotografije izašle u medijima.

Na izložbi se u kratkim sekvencama reproducira zvuk glasanja sove ušare, naše najveće noćne ptice. Zabrinjavajuća činjenica je da se zbog smanjivanja prirodnog staništa, svjetlosnog onečišćenja, stradavanja uslijed trovanja te sudara s električnim vodovima, broj sova u Hrvatskoj znatno smanjio, a da je ušara na listi zaštičenih vrsta od kojih nekima čak prijeti i izumiranje.

Galerija:

sovilj sove 2017 (1)

Učitati još
Zatvori