Neke nove bucket torbe

Kada bismo morali izdvojiti torbu koja je obilježila posljednjih nekoliko sezona na modnoj sceni, to bi definitivno bio ‘bucket’ model. Iako i on vuče korijene iz sada već dalje prošlosti, za uspjeh ove moderne verzije ‘bucket baga’ ponajprije su zaslužne Floriana Gavriel i Rochel Mansur, dizajnerice koje su 2012. pokrenule mali njujorški brend Mansur Gavriel. Brend je danas ponajprije poznat po svojim kožnim torbama, a naročito ‘bucket’ modelu koji je svojim minimalističkim dizajnom doslovno zaludio svijet, pa ga je ugledna stranica Business of Fashion čak proglasila prvom ‘it’ torbom post-recesijskog doba i dala mu titulu s kojom se ne mogu pohvaliti ni mnogo veći i utjecajniji modni brendovi.

Kada se točno ‘bucket’ torba pojavila na sceni, teško je sa sigurnošću reći, no njene prve inačice zabilježene su još na početku 20. stoljeća. Do njegove sredine periodično su se pojavljivale u editorijalima na stranicama Voguea, a u 60-ima prvu pravu slavu vrećastim torbama dala je modna kuća Coach. Ona je u prodaju pustila kolekciju torbi koje su bile funkcionalne, ali i stilski privlačne, a dodatan razlog njihove popularnosti krio se i u činjenici što su ovi vintage modeli rađeni od prave kože te su bili cijenom pristupačni.

Zatim se sa svojom verzijom krajem 60-ih pojavio Hermes i dodatno simplificirao sami dizajn torbe, a slično se događa i danas. Nakon Mansura Gavriela koji je odredio put za druge dizajnere, pojavljuju se brojne inačice tog klasičnog dizajna, koji je s vremenom, postao još klasičniji. Neke nove bucket torbe nalaze se u kolekcijama J.W. Andersona, Trademarka, Building Blocka, Cuero&Møra i A.L.C.-ja, a posljedično i u najnovijim kolekcijama Manga i Zare.

Od osnovnog dizajna koji je stekao popularnost, ove torbe razlikuju još čišće i jednostavnije linije, a ‘bucket bag’ je postao ‘bucket’ u pravom smislu riječi – s bazom torbe koja dolazi u obliku moderne košare. U najvećem broju slučajeva krasi ga kratka kožna ručka, no većina brendova ponudila ih je i s dugačkom ručkom za više mogućnosti nošenja, pa tako i preko ramena. Najljepše ‘bucket’ torbe nove sezone donosimo u nastavku.

0