Nataša Mihaljčišin predstavila novu kolekciju vjenčanica za sve netipične mladenke
Nataša Mihaljčišin predstavila novu kolekciju vjenčanica za sve netipične mladenke

Nataša Mihaljčišin predstavila novu kolekciju vjenčanica za sve netipične mladenke

I onda su živjeli sretno do kraja života, a prije toga su se vjenčali, a još prije su morali svladati razne prepreke i proći kroz nezamislive poteškoće. Ipak, to je bio samo uvod u plošnu viziju idiličnog života čiji je simbolički početak označen, u gotovo svim bajkama, bjelinom i čistoćom njene haljine, čistoćom duše koje se u svečanom obredu vjenčanja formalno spaja s drugom, to jest sa svojom sudbinskom družicom.

vjenčanice

Sajam vjenčanja

Prepreke su mogle biti materijalne, duhovne, političke, spolne i rodne, možda i transrodne, a nekima.  Bilo kako bilo, od romantične vizije idiličnog vjenčanja i harmoničnog sljubljivanja, došli smo do praktične i komercijalne organizacijske platforme, a realne prepreke i poteškoće organiziranog ljubavnog života su se često znale pokazati daleko kompliciranijim od onih koje je trebalo riješiti tijekom uvertire. No dopustimo: neka san, ostane san!

sajam-vjencanja-33

Sanjajmo na javi o ljepoti simbolike vjenčanice. Možemo joj dati modnu slobodu u svojoj intimi, možemo je ponijeti kao katarzu oprečnih osjećaja početka, završetka i ponovnog početka. Bilo s nekim, bilo sa samom sobom. Obući vjenčanicu kao čin, kao gestu susreta, kao proces finog ritualnog ukrašavanja kojim se slavi jedan životni ciklus, kao spremnost na transformaciju, igru, samopropitivanje. Preplitanje sna i jave, čežnje i konstrukcije potreba može zakomplicirati odnos prema zbilji, ali ga može i oplemeniti tankoćutnom njegom autentične nježnosti i ranjivosti.

sajam-vjencanja-46

Kolekcija vječanice postavlja u simbolički kontekst susreta sa sobom ili nekim drugim

Kolekcija vjenčanica koju potpisuje dizajnerica Nataša Mihaljčišin snimljena je u jednom zagrebačkom, donjogradskom stanu, koji se upravo  sprema za svoj novi životni ciklus. Konzervirani tragovi prošlih epoha  poslužili su kao idealan scenografski okvir  za interpretaciju pojma, forme i značenja vjenčanice.

sajam-vjencanja-15
sajam-vjencanja-16

Na tankoj granici prolaznosti i vječnosti, ritual vjenčanja svjedoči i našoj dubokoj potrebi za prepoznavanjem. Zato se i volumen pažnje i značaja koji obilježava tu iznimnu i posebnu haljinu, često čini predimenzioniranim, a danas i vrlo komercijalno destruktivnim. Kolekcija želi vjenčanicu postaviti u simbolički kontekst autentičnog susreta sa sobom ili s nekim drugim. Kako god kome drago i za slavlje bilo!

sajam-vjencanja-29

Ima tu puno ručnog rada, heklanja, štrikanja, paranja, ziherica i dekonstrukcije. Ima i jedan veo s vjenčanja od prije pola stoljeća, kao i jedan dragocjeni svileno čipkasti stolnjak s početka prošlog stoljeća. Sve drugo je novo i minuciozno i strpljivo izvedeno zahvaljujući divnim suradnicama.

Instagram: @natasanatasa

Adresa: Bauerova 9, Zagreb

e-mail: natasa.mihaljcisin@gmail.com

Tel: +385915021898

sajam-vjencanja-67
sajam-vjencanja-58
sajam-vjencanja-54
sajam-vjencanja-50
sajam-vjencanja-48
sajam-vjencanja-39
sajam-vjencanja-38
sajam-vjencanja-35
sajam-vjencanja-10
sajam-vjencanja-13
sajam-vjencanja-4
sajam-vjencanja-20

Foto: Sara B. Moritz

Učitati još
Zatvori