30 modela statement tenisica koje svoju popularnost nastavljaju i u 2019.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by A Y L I N (@aylin_koenig) on

Činjenica da su tenisice jedan od najvećih trendova koji je doživio come back i uspio se zadržati na sceni je nepobitna, no sad sa sigurnošću možemo tvrditi da je došlo vrijeme za promjene po pitanju modela.

Era “ružnih” tenisica

Gledajući ih u jesen 2017., kada su se prvi puta počele pojavljivati u street style kronikama, vjerojatno ste pomislili “nema šanse”. Nema šanse da se ovaj trend zadrži, da potraje nekoliko sezona, da evoluira i postane prihvatljiv širokim masama. No, godinu dana kasnije, “ružne” tenisice još uvijek su tu. Statement, ugly, chunky, dad sneakers, kako ih god želite nazvati, imaju puno imena i sva označavaju jedan novi trend koji se nakon godina minimalizma uvukao u našu svakodnevicu, kolekcije apsolutno svih brendova (i modnih i sportskih!) i ne pokazuje znakove povlačenja ili zastarijevanja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Viktoria Rader (@vikyandthekid) on

Za razliku od trenda originals tenisica za čiji su uzlet su mahom zaslužni sportski brendovi poput adidasa (jer ipak je Stan Smith model bio među prvima koji je započeo ponovnu svjetsku dominaciju tenisica), statement tenisice na scenu su pogurnule high end modne kuće, prvenstveno Balenciaga i Louis Vuitton. Balenciagin Triple S i Louis Vuitton Archlight pokrenuli su pravu malu revoluciju po pitanju novih modela tenisica, a uskoro su i sportski brendovi shvatili da im itekako dobro mogu parirati po pitanju svojih već postojećih retro modela koje je samo trebalo izvući iz arhiva. Ili na sličnom principu i u suradnji s velikim dizajnerima kreirati neke nove priče.

Kraj minimalizma ili samo nova struja?

Jednako poželjne kao i minimalistički modeli čistih linija, ljubav prema statement tenisicama probudila se kad i ljubav prema devedesetima. Tenisice koje smo tad kao klinci nosili na školskom igralištu ili gledali kako ih kupuju naši tate, odjednom su jednako aktualne i danas, a brendovi koji u svojoj ponudi nisu imali ništa slično, brzo su se potrudili lansirati neke nove varijante. Čini se da nije riječ samo o nostalgiji jer trend je zahvatio čak i high street trgovine pa tako mnoge u ponudi imaju neku varijaciju na temu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maria Helena Bordon Meireles (@helenabordon) on

S obzirom da neki novi, indie brendovi, bilježe popularnost po pitanju minimalističkih modela (uzmimo za primjer Veja tenisice), sportski divovi poput adidasa, Nikea, Pume, Reeboka, File, pronašli su se u ovoj niši s nekim od kultnih modela. adidas Falcon vratio se iz 90-ih, u kombinaciji s futurističkom estetikom, Nike Air Max 97 je odmah osvojio trendseterice, Reebok Aztrek vraća se korijenima, a čak je i Skechers svoj D’Lites model nadogradio i pretvorio ga u jedan od najpopularnijih ove sezone. I sve aludira na to da će bi se ova dva pravca mogla zadržati na sceni još neko vrijeme.

Statement tenisice su predimenzionirane, imaju robustni gumeni/zračni/pjenasti potplat, najčešće nisu monokromne već kombiniraju više upečatljivih nijansi (što ne znači da na tržištu nema klasičnih bijelih modela, dapače) i možete ih nositi sa svime s čime ste do sad nosili svoje manje upečatljive modele. Hlače širokih nogavica postale su opet popularne, taman na vrijeme da ih uparimo sa statement tenisicama, a ženstvenim haljinama podarit će cool notu.

Malo street style inspiracije nađite u nastavku, a donosimo i 30 modela statement tenisica kojima će biti sve teže odoljeti.

Statement tenisice koje će pažnju privlačiti i iduće godine

Puma Thunder

Puma Thunder

adidas Originals by Alexander Wang

adidas Originals Falcon

adidas Originals Falcon

adidas Originals Falcon

adidas Originals Dimension

Fila Venom

Nike M2K Tekno

Nike M2K Tekno

Nike Air Max 95 OG

Reebok Aztrek

Reebok Pyro

Reebok Aztrek x Billy’s Tokyo

Skechers D’Lites One Piece

Skechers D’Lites One Piece

Acne Studios Manhattan

Balenciaga Triple S

Balenciaga Triple S

Balenciaga Triple S

Fendi T-rex

Stella McCartney Eclipse

Brandblack Saga

Brandblack Saga

Stradivarius

Stradivarius

Stradivarius

Zara

Zara

Pull & Bear

0