Koraljni nakit nosimo i ovog ljeta!

Iza raskošnog svijeta nakita nalazi se duga i uzbudljiva povijest, a u njegovom središtu plemeniti metali i najdragocjenije kamenje. Kroz stoljeća, desetljeća i godine, nakit se mijenjao s vremenom i trendovima, no kombinacija zlata, srebra i dragog kamenja uvijek je ostala tajna njegove privlačnosti i posebnosti. Dijamanti privlače svojim iskričavim sjajem, smaragdi i safiri svojom očaravajućom bojom. Ali za mnoge žene i poznavatelje nakita, mekoća koralja ono je što ih uvijek iznova osvaja.

Neodoljiva privlačnost koralja

Priča o koraljnom nakitu svoj početak pronalazi još u doba starih Rimljana, a s bogatstvom koralja skrivenim u dubinama Mediterana, koralji su ostali jedan od najpopularnijih materijala na europskoj sceni finog nakita. Od Rimljana, preko trendova koji su obilježili 1940-e,1950-e i 1960-e do danas, koraljni nakit osvaja svojom prepoznatljivom nijansom crvene boje i vrhunskom izradom koja se krije iza svakog dobrog komada nakita ukrašenog koraljima. Osim što svaki komad nakita čini posebnim i dragocjenim, koralj je istovremeno izuzetno nosiv i decentan. Uvijek chic, ali nikad preglamurozan.

Samozatajna ljepota koralja pokretala je brojne trendove u svijetu nakita i ostala nepresušan izvor inspiracije vrhunskim dizajnerima nakita. Jedan od njih je Vittorio Ceccarini koji se nalazi iza prestižnog brenda nakita Clara Stones.

Dubrovnik i koralji kao inspiracija za najposebniji nakit

2007. godine, Vittorio Ceccarini se preselio iz Milana u Hrvatsku. U Dubrovniku, njegovoj povijesti, tradiciji i kulturi, Vittorio je odmah prepoznao nešto zaista posebno i njegovu esenciju odlučio pretočiti u nakit, a kao savršeni materijal nametnuo se jednako poseban crveni koralj. Ideja iza brenda Clara Stones od samog je početka ista – kreiranje unikatnog i vrhunski izrađenog nakita koji odražava jedinstvenost osobe koja ga nosi.

Od jednostavnih do statement komada, u ponudi brenda Clara Stones u njihovom kabinetu čudesa u Dubrovniku (Nalješkovićeva ulica 3) te na clarastones.com možete pronaći ogrlice, prstenje, narukvice, privjeske, broševe, manžete.

S obzirom na to da je priroda njegova najveća inspiracija, Vittorio za izradu Clara Stones komada nakita koristi isključivo prirodne materijale, a osobito one iz dubine mora koji su utkani u DNA brenda. Uz koralje kao početak i kraj svake Clara Stones priče, među njihovim favoritima kada je o materijalima riječ ističu se biseri i školjke, neuobičajeno drago i poludrago kamenje poput turmalina, krizopraza, akvamarina, tsavorita, dijamanata, rubina, safira, smaragda.

Iza dugog i delikatnog procesa izrade koraljnog nakita

Kako bi stvorili istovremeno posebne i nosive komade nakita visoke kvalitete i vrijednosti, Vittorio Ceccarini i cijeli Clara Stones tim veliku pažnju posvećuju izradi i kvaliteti materijala. Crveni koralj je zaštićena vrsta u Jadranu i Mediteranu tako da se može kupiti samo od licenciranih ronioca koji ga ručno beru. Proces njegove obrade je dug, a u njemu sudjeluju niz malih obrtnika i majstora zlatara u Italiji i Hrvatskoj koji su čuvari posebnih vještina obrade koralja i zlatarstva. Nakon oblikovanja, bušenja ili graviranja koralja slijedi poliranje, a zatim i konačni dizajn i realizacija svakog komada.

Svaki komad nakita s Clara Stones potpisom unikatan je i ručno izrađen, a u njegovoj se izradi koriste razne tehnike koje se nisu mijenjale od davnina. Koraljarstvo i zlatarstvo su vještine koje se prenose generacijama i potrebno je mnogo sati rada i učenja da bi se dobio vrhunski finalni proizvod. Ako i sami želite dublje zaroniti u svijet izrade nakita od koralja, u sklopu galerije u Dubrovniku Clara Stones nudi i radionicu koralja.

Svi koji ih posjete imaju priliku naučiti više o crvenom koralju i kako od neuglednog koralja koji se izvadi iz mora nastaje nakit. Budući da je obrada crvenog koralja u Hrvatskoj gotovo izumrla, Clara Stones tim je ne samo izradom divnih komada nakita, već i prenošenjem svojih znanja i vještina odlučio sačuvati tradiciju od zaborava.

Clara Stones galerija u Dubrovniku

Nova Clara Stones kolekcija nakita donosi vam sreću

Nakon Libertas kolekcije koja je bila hommage najdugovječnijem festivalu u Hrvatskoj, Dubrovačkim ljetnim igrama, Clara Stones predstavila je svoju novu kolekciju posvećenu još jednom prepoznatljivom dubrovačkom simbolu – Orlandovom stupu koji predstavlja simbol slobode te je na mnoge načine obilježio slavnu povijest Grada i Dubrovačke Republike.

Zvijezda kolekcije je motiv ruke koja drži privjeske i koji dolazi u tri unikatna primjerka ručno izrađena od crvenog koralja.Osim motiva ruke u kolekciji se nalaze i privjesci-srećonoše u obliku kocke ukrašeni prepoznatljivim motivima preuzetima s Orlandova stupa, kao i koraljne narukvice od prirodnih crvenih, jadranskih koralja koji su ručno čvorani na svilenom koncu te ih krase pojedinačni privjesci s istim Orlandovim motivima.

Nova kolekcija Clara Stones svojevrsna je suvremena verzija luksuznih srećonoša i kao takva uistinu je jedinstvena jer osim originalnog autorskog dizajna u sebi simbolički sažima bogatu povijest Dubrovnika, njegovih ljudi i načina života.

Sve Clara Stones komade nakita možete pronaći u Clara Stones galeriji u Dubrovniku na adresi Nalješkovićeva ulica 3, u Zlatarni Popek u Teslinoj ulici u Zagrebu, u Zlatarni Betica u Trogiru te na clarastones.com.

Foto: Clara Stones

1