Kako da vam odjeća prestane biti brzo potrošna roba?

Kao potrošači, svakog dana donosimo na desetke odluka koje se tiču naše svakodnevice, ali i pečata kojeg ostavljamo na zemlji. Ove smo godine postali svjesniji no ikad kako se čak i naše male shopping navike odražavaju na svijet u kojem živimo, te smo na njima odlučili raditi, mijenjajući ih iz dana u dan, malim koracima, na bolje.

Mijenjati se počela i modna industrija kakvom ju danas znamo. Prepoznata kao drugi najveći zagađivač okoliša na svijetu, ona je prije koju sezonu počela popuštati pod sve većim pritiskom, suočavajući se s neizbježnim pitanjem: kako i gdje idemo?

Već tada je postalo jasno da je krajnje vrijeme za napustiti stare prakse i okrenuti se novom, održivijem smjeru proizvodnje odjeće i poslovanja, a dok su neki brendovi objeručke prihvatili izazove, ali i poboljšanja koja nosi ova promjena, neki se tek spremaju uhvatiti u koštac s odgovornošću koju snose prema svojim kupcima, kao i prema okolišu. Nema sumnje da će njihove buduće poslovne odluke dodatno akcelerirati kolektivna svijest potrošača, koji svojim potezima sve glasnije daju do znanja kako više neće sudjelovati u skoro pa začaranom krugu konstantne kupovine nove i bacanja ‘stare’ robe.

Definiranje novih modnih pravila

‘Slow fashion’ u tom je kontekstu postao itekako zanimljiv koncept koji iz dana u dan dobiva snažan uzlet. Takozvana spora moda etički je prihvatljivije i ekološki održivo rješenje za sadašnjost i budućnost te svoju publiku pronalazi među ljudima posvećenima tome da investiraju isključivo u odjeću koju će moći nositi mnogo dulje od par pranja i nošenja. Umjesto gomile ‘peri deri’ odjevnih komada bez identiteta, oni sada biraju kvalitetnije materijale, a samim time i skupocjenije, pa su se čak i lanci brze mode počeli prilagođavati novom interesu i lansirati kolekcije od kože, kašmira, svile i drugih tkanina gotovo bezvremenske kvalitete.

Electrolux vjeruje u održivu budućnost

Drago nam je vidjeti kako nismo usamljene u želji da odjeća u koju smo uložile traje godinama i desetljećima, baš kao i u slučaju garderoba naših mama i baka, a tu našu novo-staru težnju prepoznala je i podržala poznata tvrtka Electrolux. Ona svojim proizvodima i poslovnom filozofijom daje vjetar u leđa održivom pokretu, identificirajući ga kao budućnost ne samo mode, već i svijeta u cjelini. Electrolux je tu za nas čak i u malim koracima kojima svatko od nas grabi unaprijed u smjeru održivosti, pa tako i svojom ponudom sušilica koje najbolje brinu za svaki naš omiljeni odjevni komad.

Kakva je veza između Electrolux sušilica i održive budućnosti?

Svjesni činjenice da svake godine milijuni tona odjeće završavaju na otpadu, stručnjaci tvrtke Electrolux intenzivno su razmišljali o tome kako oni mogu pridonijeti gradnji održive budućnosti. Rezultat je razvoj uređaja za njegu odjeće uz koje odjeća traje dulje i uz koje se i mi sami ponašamo savjesnije i odgovornije spram odjeće koju posjedujemo i nosimo. To u konačnici znači i manje tekstilnog otpada te manji teret za naš planet.

Bolja njega za vašu odjeću – od pranja do sušenja

Jednom kada ste odlučili da je manje uistinu više i da ćete kvalitetu odjeće staviti ispred kvantitete, vrijeme je da svojim biranim komadima robe pružite njegu koju zaslužuju.

Sljedeći put kada ćete prljavo rublje jednostavno ubaciti u bubanj, razmislite o programima i funkcijama koje vam vaša perilica zapravo nudi. Electrolux je zagovornik pranja rublja na održiv način, uz koji se može pozitivno utjecati na okoliš bez ulaganja puno truda.

Nove i napredne Electrolux perilice peru rublje na 30 stupnjeva podjednako učinkovito kao i na 40, a pritom čuvaju boje odjeće i troše manje energije. Korištenjem njihove pare za osvježavanje odjeće, također se štedi više od 40 litara vode po ciklusu.

Ove perilice i sušilice također imaju i program Steam Refresh, idealan za trenutke kada odjeću trebate samo brzinski osvježiti. Upotrebom pare štedite vodu produljujući pritom životni vijek odjevnih predmeta – ali i našega planeta. 

Pravilno doziranje deterdženta i korištenje omekšivača, još su neka zlatna pravila za produljiti rok trajanja našoj omiljenoj odjeći koju nosimo.

Održivo sušenje odjeće

Moderne sušilice brenda Electrolux ponovno upotrebljavaju zagrijani zrak, a usto snižavaju temperaturu koja je potrebna za postizanje zadovoljavajućeg rezultata, pa u konačnici troše manje energije i rezultiraju manjim računima za struju.

Sušenje Electrolux PerfectCare sušilicom

Osim što svojim posebnim programima pedantno brinu o vašoj funkcionalnoj odjeći i opremi, nama je pravo otkriće bilo što Electrolux sušilice znalački brinu i o našoj najosjetljivijoj odjeći, izrađenoj od, primjerice, vune i svile. U procesu sušenja, zaštitit će i perje, traper, pamuk, sintetiku, čipku i razne druge miješane tkanine, a vaša se odjeća pritom neće suziti i izobličiti kao što je još donedavno znao biti slučaj.

Energetski učinkovite, ali i intuitivne, Electrolux PerfectCare sušilice predstavljaju najnapredniji sustav njege rublja dosad, te vrhunac modernog dizajna tehnologije, njege – i brige za okoliš.

Više o Electrolux PerfectCare sušilicama za rublje doznajte ovdje, a do kraja prosinca uz kupnju odabranih modela sušilica i perilica ostvarujete pravo na poklon uz kupnju! 

Foto: Electrolux, Pexels

0