Mala crna haljina

Nijedan komad odjeće nije doživio toliko hvalopsjeva u modnoj povijesti kao mala crna haljina. Žene za nju kažu da će vas odvesti bilo gdje. Proslavila ju je dizajnerica Coco Chanel, kada je američki Vogue objavio crtež njen haljine davne 1926. godine. Naizgled jednostavna ali uvijek elegantna i efektna, postala je simbol ženstvenosti.

chanel1

Chanel jesen/zima 2015.

Raskošne haljine dobile su novu dimenziju kada su se ostali dizajneri odlučili za crnu boju i pojednostavili njihov kroj. Uz red bijelih bisera oko vrata proslavila ju je i glumica Audrey Hepburn u filmu “Doručak kod Tiffanyja”, noseći Givenchy haljinu. Od tada su je obožavali svi, glumice i žene diljem svijeta, mala crna haljina je identificirana kao simbol budućnosti. Odmah su ju usporedili s automobilom marke “Ford” koji je tada bio sinonim za masovnost, jednostavnost, nisku cijenu i crnu boju.

Chanel je haljinu dizajnirala tako da se na njoj ne vide mrlje i da dobro “oblači” svaku ženu. Ova haljina može biti različitih dužina, ali je uvijek jednostavnog kroja. Dior je 50-ih godina prošlog stoljeća predstavio svoju satensku haljinu koja je naglašavala ženski struk uz suptilne volane. Moderna redizajnirana crna haljina može biti sasvim obična, od jeftinijih materijala, ali može biti i skupocjena.

audrey hepburn

Audrey Hepburn

Popularni komad odjeće je dobio toliko različitih oblika kroz vizije dizajnera, tako da se može nositi u svakodnevnim prilikama kao i onim svečanijim. Coco je voljela suženu siluetu haljine bez rukava, dužine malo iznad koljena, koju je krasila slojevitost. Glumica Joan Bennett je ženstvenost naglašavala u crnim notama s prozirnim dijelovima i turbanom.

S ovakvom haljinom ne možete pogriješiti, to znaju i današnje zvijezde, koje često odabiru takav model za pojavljivanje na crvenom tepihu. U modnim krugovima, pravilo je da je crna haljina esencija svake garderobe. Nije važno jel namijenjena popodnevnim izlascima jer uz odgovarajuće modne dodatke može postati kraljica koktel partija.

alexachung1

Alexa Chung

Možete ju nositi uz duge rukavice, remen, ogrlice ili broš. Moderne verzije ovog klasičnog komada odjeće krojem variraju od minimalističkih do krinolina. Čipka, šljokice, kožni detalji, u ovoj modnoj priči  sve je dopušteno. Materijali koji se koriste su finih tekstura, ali high street brendovima dominiraju haljine koje su nosive i na poslovni sastanak ili casual šetnju gradom. Čak i ako niste ljubiteljica crne boje, današnja ponuda kratkih haljina zadovoljit će i vaš ukus. Crna haljina je idealna za svaki oblik tijela, a njen šarm neporeciv je za sve modne klasičarke. Prigodna za svako godišnje doba, i ostali epiteti koji krase današnju reinterpretiranu kraljicu svakog ormara, čine je nepogrešivim odabirom za svaku ženu. Inspirirajte se, odjenite se u crno od glave do pete i zablistajte u odjevnom komadu koji nikada ne izlazi iz mode.

Foto: Gettyimages

0