Iza brenda: mammii

Iza brenda: mammii

mammii jewellery

Maja Miletić (mammii jewellery) je pravi ‘girl crush’. Mi žene često imamo taj ‘girl crush’… Barem ja. Maja se ne voli fotografirati, naši dogovori za intervjue obično kreću njezinim predomišljanjem i mojim nagovaranjem. Jer ova dizajnerica nakita voli misteriju. Jednako koliko voli posvećenost detaljima, i to ne onako općenito, već uistinu razmišlja o apsolutno svemu. Možda se zato tako dobro razumijemo, dok naši razgovori svaki put kada se vidimo krenu u neki novi smjer. Ovaj put kasnile smo obje, Maja nakon toga priča o Maku i Morisu, a ja o svom psu. No, na kraju i o njezinom mammii jewelleryju i divotama koje kreira. U svojoj maloj radioni koja se nalazi u sredini stana, u blizini magičnog Maksimira.

mammii jewellery

Kada bi opisivala mammii kao osobu – kako bi ga opisala?
Kao tihog buntovnika koji je pristojan i uredan, pozdravi na ulici, ali ne priznaje autoritet.

Što najviše voliš u procesu dizaniranja/izrađivanja nakita?
Sve. Uzbuđenje zbog ideje, planiranje realizacije, probleme koji se dogode kada pomislim da je neizvedivo i olakšanje kada uspijem. Odlično je i nakon sto godina otkriti bolju tehniku za obradu nekog materijala… Učim svaki dan.

mammii jewellery

Kako je bilo predstavljati mammii na Tjednu mode u Parizu?
Jako zanimljivo i otrijeznjujuće iskustvo iz kojeg sam naučila o jednoj drugoj strani posla. Shvatila sam zapravo koliko puno prostora ima za uspjeh, ako sam spremna za odricanja.

Što te inspiriralo za posljednju mammi kolekciju?
Prividna brzina života. Da bi za jedne stvari imali vremena, neke druge treba napraviti brzo, iako to ne znači da su manje važne. To znači da čovjek pozna samog sebe i da ga nije strah izraziti se.

”Da bi bio kreativan, čovjek se mora dovesti u nulto stanje.”

mammii jewellery

Voliš li voditi mammii jewellery društvene mreže, snimati kampanje… Kako se osjećaš u tom aspektu poslovanja, izražavaš li tu svoju kreativnost u potpunosti?
Društvene mreže pružaju neposredan feedback klijenata, što mi je od neprocjenjive važnosti, iako mislim da ako netko želi ostati originalan i nepredvidiv mora moći zaboraviti sve sto mu kažu drugi, bilo pozitivno ili negativno. Da bi bio kreativan, čovjek se mora dovesti u to nulto stanje u kojem je nov. Obožavam snimati kampanje i stvarati priču iza nje. Volim timski rad i dobru energiju koja se rodi jer je moj posao dosta samotan. Sama jako puno snimam i ponekad isto napravim za svoje kampanje, što je bio slučaj i sa zadnjom…

”Kada radim trebam tišinu…”

mammii jewellery

Osim sinovima, tvoj život je isprepleten i glazbom, što voliš slušati kada radiš? Ili preferiraš tišinu?
Glazba je nesto čarobno i možda najljepše što je čovjek uspio izmisliti. Ali kada radim trebam tišinu jer mi muzika previše odvlači pozornost. Općenito mi u životu nedostaje tišine i mislim da bi trebao postojati tihi kafić u koji dođes, odeš u svoju sobu, platiš pola sata tišine i kavu.

Voliš li i jesi li otvorena prema dizajnerskim kolaboracijama, čiji rad ti se sviđa?
Otvorena sam, posebno kad imam sličan senzibilitet, a druge tehnike. To je uvijek prostor za učenje. Jako sam ponosna na Moment, suradnju s Ivom Stojkovic iz 2014./2015. Super su mi Numen, Dioralop, Phoebe Philo, J.W. Anderson…

mammii jewellery

Čiji rad te nadahnjuje?
Popis bi bio dugačak jer nisam stroga kao puno mojih kolega. Cijenim najrazličitije ljude ako su dosljedni sebi i imaju emociju koju poprate dobrom tehnikom. Ono što me nedavno oduševilo je Brancusiev pariški atelje jer sam napokon vidjela ono što je vrlo rijetko moguće. Alate umjetnika, prototipove, pokušaje… Sav taj trud ravnopravno raspoređen u prostoru. To je nešto vrijedno divljenja. Ali mene zbilja svašta zna nadahnuti u neočekivanom pravcu. Primjerice tekstovi Ivane Biocine su štivo vrijedno čitanja za svakog tko se u Hrvatskoj bavi modom. Zatim Bureau Betak, francuska tvrtka koja radi čarobne scenografije, čiju sam promociju uspjela pogledati u Colettu. Ima divnih, radišnih i pametnih ljudi.

”mammii je kao tihi buntovnik, pristojan i uredan, ali ne priznaje autoritet.”

mammii jewellery

Na koji način je majčinstvo utjecalo na tvoju kreativnost i brend?
Puno sam racionalnija oko svega, manje se uzrujavam, brže zbrajam… Sve je stavilo u perspektivu. I više ne mogu raditi 12 sati u komadu.

Omiljeno doba dana za provesti u ‘radioni’?
Radim ujutro i počinjem već oko 6, 7. Prije sam voljela noći provoditi u radionici, ali to sada više nije moguće.

mammii jewellery

Nosiš li sama svoj nakit?
Nosim, najčešće naušnice, a kada se želim srediti, neku veliku ogrlicu. Jako volim narukvice, ali mi ih moju dečki najčešće jednostavno ukradu uz izjavu “Moje!”

Stiže nam prosinac – kako ćeš ga provesti?
Sigurno je samo da će biti jako puno lampica…

mammii jewellery mammii jewellery

mammii jewellery

mammii jewellery

 Foto: Sanja Jagatić

mammii jewellery možete pratiti na Facebooku i Instagramu

Učitati još
Zatvori