Journal intervju: Modna fotografija Danila Pavlovića
Journal intervju: Modna fotografija Danila Pavlovića

Journal intervju: Modna
fotografija Danila Pavlovića

Moda je disciplina koje se mijenja kroz vrijeme i ima velik utjecaj na svijet. Koliko god po strogoj definiciji nije smatrana umjetnošću, toliko u praksi možemo zaključiti kako je riječ o umjetnosti koja utječe i oblikuje ljude već dugi niz godina. Fotografija i moda su usko isprepletene i jedna bez druge ne funkcioniraju. Ne postoji dobar editorijal i kampanja bez fotografije, a niti fotografija postoji bez mode koja kroz nju komunicira na van. Ljubav prema fotografiji nas je uvijek fascinirala jer je ona izraz umjetnika prema svijetu.

Stoga vas ne treba iznenaditi što smo zapazili posebnu estetiku i rad beogradskog fotografa Danila Pavlovića. Specifičan minimalizam u kombinaciji s odabranim modelima, crno bijele fotografije i pomalo mistična estetika su njegov lajtmotiv. Teško je opisati estetiku koja proizlazi iz njegovog rada u nekoliko riječi, ali ono što možemo sa sigurnošću reći je da je posebna i drugačija. U nastavku donosimo intervju s mladim fotografom koji iza sebe već ima zavidne radove i projekte.

Danilo Pavlović portrait by Nemanja Maraš
  • Baviš se modnom fotografijom već godinama. Zašto baš moda i fotografija? Je li riječ o karijeri koju si uvijek priželjkivao ili se taj fatalni spoj dogodio spontano?

Da, to se dogodilo veoma spontano. Imao sam neke druge želje i vizije kako bi trebala izgledati moja budućnost, ali evo nas… Ti i ja danas pričamo o modi i fotografiji. Rekao bih da je na moj životni put najviše utjecao splet okolnosti i, vjerojatno, najviše to što sam obožavao film i fotografiju još u djetinjstvu.

  • Kako komentiraš današnju modnu industriju? Što je po tebi ključno da bi brend bio uspješan?

Koliko sam dio modne industrije, toliko sam i od nje izoliran, živim u svom ružičastom bubbleu. Pratim isključivo brendove i ljude koji me inspiriraju i čiji rad volim. Pa s toga možda nisam najkompetentnija osoba da dajem sud cijelom sistemu. U svakom slučaju, smatram da su autentičnost, ustrajnost i hard hard work presudni.

Danilo Pavlović self portrait
  • Tvoje fotografije su posebne estetike koja se odmah primijeti. Je li ti bilo teško doći do faze u kojoj možeš snimati isključivo po vlastitoj estetici?

Hvala ti! Trebalo mi je dosta vremena da shvatim kako je to zapravo jedini ispravan put. Smatram da svaki umjetnik treba biti prvenstveno svoj u tome što radi i da bude dosljedan svom radu, bez obzira na okolnosti. Svi se mijenjamo, evoluiramo, mijenja nam se percepcija, a s njom i estetika. Ali na vremenskoj liniji bi trebalo, ipak, da bude i ostane prepoznatljiv naš stil, te da ostavimo svoj osobni pečat.

  • Konkuriraš svjetskim fotografima i radio si za neke od najboljih magazina poput V, MMSCENE, GQ, ELLE … Koliko teško se bilo probiti iz male sredine?

Ne bih rekao teško, preformulirao bih to u proces rasta, učenja, sazrijevanja… To je jedan prelijep proces u kojem upoznajemo sebe i kroz kontakte s drugima se mijenjamo i napredujemo. Ok, naravno da postoje izazovni momenti i uvijek će ih biti, ali bez njih vjerojatno ne bi bilo zabavno.

  •  Postoji li neki brend za koji ti je životni san snimati i zašto baš taj brend?

Mislim da se iz moje estetike vidi samo jedan brend.

  • Tvoje fotografije su jednostavne, a istovremeno snažne pa nas zanima odakle crpiš inspiraciju?

Inspiracija dolazi iz svakodnevnog života, malih i jednostavnih stvari. Moja fotografija je samo odraz mene i mog opažanja okoline. Inspiriraju me ljudi, njihovi životi, karakteri, emocije. Konekcija između ljudskih bića, a i diskonekcija.

  • Kako gledaš na brzu modu i pojave koje je donijela sa sobom?

Treba podizati svijest o štetnosti brze mode i utjecaju koji ona ima na sve nas i planetu. To je naša dužnost. Brza moda nije cool.

  • Jesu li društvene mreže poput Instagrama dovele do svojevrsnog vizualnog zasićenja i na jedan način banalizirale fotografiju kao umjetnost?

Ne znam koliko su društvene mreže relevantne za tako nešto, one su jedan živ entitet koji je samo odraz našeg doba i nas, ljudi. Ne bih baš svu krivicu svaljivao na Instagram. Možda kada bi naši filteri bili malo drugačiji i kada bismo pazili što gledamo, kojim sadržajem smo okruženi i koje konverzacije vodimo, bi se neka promjena dogodila.

  • Dogodi li se kreativna blokada i kako se boriš s istom?

Naravno da se događaju  i protiv njih se ne treba boriti, već ih treba prihvatiti. To je period kada se inspiracija akumulira.

  • Za kraj, što bi poručio mladim fotografima koji se žele razvijati u modnom smjeru.

Ja bih sebe također svrstao u tu grupu pošto se i dalje osjećam mlado i neiskusno (hahaha). Nikada ne pokušavajte biti kao netko drugi i stvarajte zbog sebe, bez obzira na to hoće li se ono što radite nekome svidjeti ili ne. Na kraju, netko će to već prepoznati, samo je pitanje vremena.

Foto: Instagram (Danilo Pavlović), Nemanja Maraš

Učitati još
Zatvori