#allaboutchange: Upoznajte Nelu Kliček koja stoji iza upcycle brenda Neha Neha

#allaboutchange: Upoznajte Nelu Kliček koja
stoji iza upcycle brenda Neha Neha

Neha Neha hrvatski je upcycling slow fashion brend, jedan od rijetkih kod nas. Pokrenut je s ciljem osvještavanja slow fashion pokreta i upcycling mode, a uspješna mlada dizajnerica Nela Kliček iz Varaždina svojim radom pionirski nagovještava nove trendove u očuvanju okoliša kroz fashion pokret. Njezina modna priča temelji se na oslikanim vintage komadima. Odmalena je kaže voljela crtati pa je neki logični izbor bio studij tekstilnog dizajna na Tekstilno tehnološkom fakultetu u Zagrebu gdje je dalje razvijala svoju kreativnost i dobila smjer u životu. Njezina ekološki osviještena modna priča bila nam je inspiracija da je malo bolje upoznamo u sklopu naše platforme #allaboutchange, ali i malo razmislimo o upcyclingu kao brzo rastućem trendu u ovoj industriji.

  • Neha Neha je održivi brend koji se temelji na upcyclingu? Možeš li nam objasniti što to znači i kako si odlučila krenuti upravo s ovom pričom?

Upcycling je redizajn već postojećeg resursa, materijala, otpada u novi proizvod tj.produkt, novi koncept. S tom pričom upcyclinga sam krenula kao i svaki modni student – iz puke potrebe za jeftinim i dostupnim materijalom, a to su bili vintage traper komadi koji su u ovom slučaju služili kao slikarsko platno za moje ideje i ilustracije. Traper jakne su odličan medij i bile su jako komercijalne, ali s promjenom tržišta i trendova proširila sam kolekciju s kaputima, balonerima, sakoima i ostalim predmetima pogodnim za taj medij.

  • Koja je filozofija iza Neha Neha brenda i koliko ti je teško/lako bilo startati s ovom idejom u Hrvatskoj gdje tako nešto ne možemo vidjeti često?

Filozofija je individualizam i održivost. Zaista volim i poštujem svoje klijente koji se mogu prepoznati u mojim komadima i uklopiti ih u svoju estetiku. Ipak je riječ o jakim statement komadima koji zahtijevaju pozornost i dominiraju svaki prostor te situaciju u kojoj se nalaze. Kad se to spoji s ljubavi prema vintage odjeći i kvalitetom izrade koji ti predmeti posjeduju, dobiva se taj zaokruženi koncept s početka priče; individualizam i održivost zapakirani u modu.

Foto: Sebastijan Kodba
  • Što za tebe znači živjeti održivo i smatraš li da je naše društvo spremno za promjene kakve takav način života uvjetuje?

Održivo za mene znači ponašati se odgovorno. S obzirom na izbor koji su nam nametnule velike korporacije jako je teško ostati dosljedan i dok se naprave odredjene tehnološke inovacije i promjene u proizvodnim procesima preostalo nam je samo da i dalje podupiremo lokalne i male proizvođače i poslovanja.

Foto: Sebastijan Kodba
  • Unazad nekoliko godina sve više raste trend slow Fashiona, vodiš li se i ti nekim od tih načela?

Svakako. Jako volim lokalnu vintage scenu i stvarno mi je drago da raste broj zanimljivih Instagram sellera koji razvijaju svoju priču i estetiku te da postoji tržište u Hrvatskoj. Nakon dugo godina stigmatiziranja second hand odjeće dogodio se neki pomak te je thriftanje postalo kul i jako mi je drago da sam dio te priče.

  • Gdje pronalaziš inspiraciju i kako izgleda tvoj kreativan proces?

Inspiraciju pronalazim na različitim mjestima. Prije je na mene jako utjecala glazba i alternativna scena, da bi s godinama postalo to jako suptilnije i apstraktnije pa me neki prizor, kombinacija boja mogu inspirirati. Pošto radim unikate i limitirane komade teško mi je raditi čitave kolekcije, više se fokusiram na pojedinačan komad. Najbitniji dio mog kreativnog procesa je nalaženje dobrog vintage odjevnog komada koji dalje diktira estetiku. To je svakako pola posla, a drugi dio je zatvaranje u studio, miješanje boja i razrada skica. Kad me ulovi dobar flow mogu i 7 sati u komadu oslikavati.

  • Po tvom radu i motivima vidimo da te zanima duhovnost, kako pronalaziš ravnotežu i hrabrost da se mijenjaš i tim promjenama mijenjaš svijet oko sebe?

Duhovnost je jedan aspekt koji istražujem i uvijek sam sve promjene i faze jednostavno morala pretočiti u to što stvaram. U svom radu nalazim ravnotežu, ali i ljudima, prije svega obitelji koja me od samih početaka podupirala i odatle dolazi hrabrost da radim na sebi te mijenjam svijet.

  • Nedavno si preselila u novi studio, je li i za tebe ovo godina promjena? Spremaš li neke nove poslovne pothvate?

Novi studio znači više prostora da radim veće dimenzije, zahtjevnije projekte, a svakako u planu imam platna, oslikane tapiserije i home decor liniju tako da je ovo definitivno godina promjena i novih pothvata.

Sadržaj članka nastao je u suradnji s našim partnerima. Za više informacija, pogledajte naše Uvjete korištenja.

Foto: Sebastijan Kodba, Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori