S Aleksandrom Dojčinović o modi, osobno i izbliza

S Aleksandrom Dojčinović o
modi, osobno i izbliza

aleksandra-dojčinović-3

Lei Lou by Alex Dojčinović je jedan od najpopularnijih domaćih brendova koji je žene iz cijele regije oduševio elegantnim siluetama koje laskaju svakoj ženskoj figuri. Ispred dizajnerice Aleksandre Dojčinović sada se nalazi nova velika prekretnica. Nakon uspješne domaće karijere, Aleksandra Dojčinović i glamurozne Lei Lou kreacije sada su jednako uspješno započele osvajanje svjetske modne scene na kojoj su ih već zamijetila brojna poznata imena iz svijeta mode, filma i glazbe.

USUSRET IŠČEKIVANOJ REVIJI U MODERNOJ GALERIJI

I dok su njezine kreacije krasile neke od najprestižnijih crvenih tepiha diljem svijeta, dizajnerica Aleksandra Dojčinović je vrijedno radila na novoj kolekciji za nadolazeće proljeće i ljeto koju će 27. studenog 2017. godine predstaviti u Modernoj galeriji. Ususret još jednoj reviji koja će nas zasigurno ostaviti bez daha, s dizajnericom Aleksandrom Dojčinović popričali smo o prvim modnim koracima i nezaboravnim trenucima u karijeri te saznali nekoliko detalja o najnovijim kreacijama koje jedva čekamo vidjeti.

aleksandra-dojčinović-2

Iza Vas je izuzetno uspješna godina u kojoj su Lei Lou kreacije nastavile vladati hrvatskom modnom scenom, ali su osvojile i onu stranu. Brojne hollywoodske zvijezde su Lei Lou modele nosile na nekim od najprestižnijih crvenih tepiha. Koji su neki od Vaših omiljenih trenutaka po kojima će 2017. godina ostati zapamćena u Lei Lou arhivi?

Na kraju se uvijek zapamti emocija, u mom slučaju mislim da je prvi bio trenutak kada je na mojoj posljednjoj reviji Lei Lou vlak pristigao na Glavni kolodvor, a ja sam baš u tom trenu provirila iz backstagea, što mi je srce ispunilo nekim posebnim, riječima teško opisivim emocijama. Nas osamdeset i osam radilo je na tom projektu i ništa se ne može mjeriti s načinom na koji smo, da bi na kraju sve bilo točno onakvo kakvo treba biti, pomicali sve, vrlo često i vlastite granice.

Drugi trenutak godine svakako je onaj kada sam odlučila da je sazrio trenutak da krenemo ozbiljno prema inozemstvu. Znala sam da je pravi čas da upotrijebimo svo naše znanje i mogućnosti i napokon krenemo u nešto što sam u sebi kuhala godinama, ali je trebalo smoći dosta snage i izgovoriti to napokon naglas. Kada sam od svog tima zatražila da krenu, iznenadila sam se koliko su oni ostali neiznenađeni time. Naime, svi su već bili u niskom startu, spremni za crvene tepihe.

Ispred Vas je nova revija koja nas vraća u prošlost s modnom pistom postavljenom u Modernoj galeriji. Prije no što se okrenemo nadolazećoj reviji, vratimo se u Lei Lou prošlost. Kako je sve počelo? Koji su neki od Vaših prvih modnih koraka kojih se uvijek rado prisjećate?

U mom djetinjstvu, od šeste pa tamo negdje do dvanaeste trinaeste godine, mislim da nikada nisam bila više dizajnerica nego tada. Nisam pojma imala što je moda, ali sam ju živjela, presvlačila se nebrojeno puta i oblačila, izrađivala prve haljine, bila nebrojeno puta vraćena kući iz škole jer nisam bila primjereno odjevena (smijeh), hodala sam parkovima i kvartovima i s ponosom nosila nadimak ‘Mala Žuži’. Onda se dogodio pubertet i svi izazovi koje tada nosi život, sve se uozbilji i mnoge su mi stvari pokušavale skrenuti pažnju s tih djetinjih snova, međutim nisam im dopustila.

Rekla bih čak da sam se grčevito izborila za ovo što sam danas, i s drugima i, što je najteže, sa samom sobom.

Kada sam samu sebe pobijedila i shvatila da sam na pravom putu, više me ništa nije moglo zaustaviti. Ne sjećam se, nažalost, svoje prve haljine, prve kreacije ili prvog pljeska publike, nikada na sebe nisam tako gledala. Za mene je bilo i ostalo potpuno ispravno da sam ovo što jesam i da uvijek, bez obzira koliko mi okolina podilazi, ja služim i da sam ja ta koja je tu da na neki način usreći druge.

aleksandra-dojčinović-1

Koliko su se stvari promijenile od stvaranja tih prvih kreacija, a što je u cijelom procesu ostalo isto?

Sve se promijenilo, nekoć sam bila sama, odgovorna samo sebi, a danas je Lei Lou stroj koji mene tjera naprijed. Nekoć je to bila prikolica, teški kovčeg koji sam ja nosila i gurala, a onda su se kockice počele slagati i danas imam tim i tvrtku na koju sam ponosna jer smo pokazali da je to i u Hrvatskoj moguće.

Kako započinje proces stvaranja nove kolekcije? Koji su najveći izazovi između prve skice i završne kreacije na modnoj pisti?

Moda nije fizika, medicina ni neka znanost koja će jednog dana izmisliti čarobnu formulu i promijeniti svijet. Moda je igra, a igru se ne smije shvaćati preozbiljno. Proces stvaranja je baš zato kod svakog individualan i vrlo često nikad nije isti, pa ne mogu reći da postoji jedan trenutak u kojem sama sebi kažem: ‘E, sad ćeš sjesti i kreirati.’ To ne ide tako. Kreativni procesi su dugotrajni, podložni promjenama i često vrlo iscrpljujući. Početna ideja nikad nužno ne znači i finalnu realizaciju. Tek negdje na pola puta svake kolekcije, a razlika između vrhunskog i prosječnog je upravo ona između skice i modne piste. Izazova je mnoštvo i stvoriti nešto što će jednog dana postati best seller mnogo je zahtjevnije no što se čini.

Moda je igra, a igru se ne smije shvaćati preozbiljno.

Iako uvijek donose nešto novo i neočekivano, vaše kreacije jednako tako uvijek zadržavaju dašak elegancije i sofisticiranosti koju obožavaju žene diljem svijeta. U svijetu mode u kojem se trendovi mijenjaju brže no ikad, koliko je bitno pronaći osobni pečat i ostati vjeran svojoj prepoznatljivoj estetici?

To je najvažnije i od toga sve polazi. Svi poznati dizajneri imaju crtu po kojoj će ih, čak i kad naprave ogroman zaokret, ljubitelji mode vrlo lako prepoznati. To je zato što ovo nije posao već poziv i ovdje nema kalkuliranja. Ni sama to nikad nisam radila. Znate, ja sam jedan od onih likova koji još uvijek stvaraju s nevjerojatnom lakoćom, što se uvijek nadograđujem na način da unaprjeđujem postojeće u nešto bolje, ljepše, suvremenije, meni draže, pa je možda i to razlog što sam postala prepoznatljiva. Uz to, iskrena sam u tome što radim, prema svom talentu još uvijek osjećam poniznost i odgovornost, a moja ljubav prema modi najbolje se ogleda u mojim haljinama.

aleksandra-dojčinović-4

Uskoro ćete predstaviti novu kolekciju za proljeće i ljeto 2018. godine. Možete li nam otkriti nekoliko detalja koji se provlače kroz kolekciju? Odakle inspiracija za nove kreacije?

Prostor je upravo savršen za kolekciju koju ću ovom prilikom predstaviti, a koja se naslanja na kraj 80-ih godina, iako je u suštini vrlo moderna, čak i s određenim elementima futurizma. Boje su nešto veselije nego one kojima sam se inače poigravala u proljeće i ljeto, a minice su ovaj put nadglasale haljine midi i maksi dužina. Mislim da će i iz ove kolekcije biti lako iščitati moj potpis, a osobito se radujem novim cipelama i, po prvi put, Lei Lou nakitu, koji sam dizajnirala ljetos u Milanu.

Nakon revija na Glavnom kolodvoru, u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma i u knjižnici Hrvatskog državnog arhiva, modnu pistu na kojoj ćete predstavite novu kolekciju odlučili ste smjestiti u Modernu galeriju. Zašto baš Moderna galerija i što ju povezuje s novom kolekcijom? Čemu se možemo veseliti kao posjetitelji revije?

Paralelno s našom revijom u Modernoj će galeriji biti postavljena izložba ‘Na obalama Jadranskog mora’, a radi se o međunarodnom projektu prema koncepciji talijanskog povjesničara umjetnosti Giandomenica Romanellija i Biserke Rauter Plančić, ravnateljice Moderne galerije. Bit će izložena djela poznatih talijanskih slikara s prijelaza iz 19. u 20 stoljeće kao što su Telemaco Signorini, Ciardi Guglielmo, Gennaro Favai i drugi, ali i radovi domaćih Nikole Mašića, Ferde Quiquereza, Mate Celestina Medovića i, ono na što sam osobito ponosna, Slave Raškaj, jedne od naših najvećih slikarica kroz povijest kojoj, kao i ostalim ženama u hrvatskoj umjetnosti, svojom revijom želim odati priznanje. Osim toga, želim pokazati kako moda danas nije u koliziji s umjetnošću, već u savršenom skladu, a interijer Moderne galerije, ponavljam, savršeno odgovara onome što tu večer želim predstaviti.

I za kraj, što slijedi nakon predstavljanja kolekcije za proljeće i ljeto 2018.? Okrećete li se odmah stvaranju nove kolekcije ili postoji onaj trenutak odmaka i odmora?

Revije su samo jedan mali segment u mom poslovanju, a ova će, s obzirom da pada u ponedjeljak, biti gotovo sasvim uobičajen dan na poslu. Jer nakon nje slijede radni utorak, pa srijeda, četvrtak, a to znači da nema pravog odmora do petka, odnosno vikenda. Nakon što odradim sve obveze koje prate predstavljanje nove kolekcije ću se malo odmoriti, no onda se zahuktava predbožićno vrijeme, a ono uvijek znači, uz uživanje s najbližima i čarobni Advent u Zagrebu, i puno posla u mom slučaju.

Foto: John Pavlish

 

Učitati još
Zatvori