Zašto su trendseterice lude za švedskim brendom Acne Studios?

Zašto su trendseterice lude za
švedskim brendom Acne Studios?

Četiri mlada kreativca iz Švedske su 1996. godine imala dvije stvari, deset tisuća eura i san o stvaranju nečeg sasvim novog i neočekivanog. Zajedno, oni su osnovali Acne Studios, brend koji je danas prerastao u jedan od omiljenih u ormarima trendseterica. Na samom početku nitko od njih nije bio imenovan glavnim dizajnerom, a iza njih nije stajala diploma prestižnog modnog fakulteta. Ipak, strast prema stvaranju nečeg što će istaknuti i izvrsnost u vizualnom identitetu, brendiranju i jednostavno prirodnom talentu za stvaranje stvari koje zaista utjelovljuju riječ cool bili su i više no dovoljni da mali švedski brend preraste u svjetski fenomen.

POČETAK U JEDNOSTAVNOSTI ŠVEDSKOG DIZAJNA

Prije nego je Acne Studios Švedsku stavio na popis modnih destinacija u čije kolekcije želimo otputovati, švedski dizajn plijenio je pažnju ljubitelja jedostavnih i praktičnih, ali i uvijek vizualnu predivnih stvari. Upravo su u jednostavnim pravilima švedskog dizajna osnivači brenda Acne pronašli savršeni početak svoje prepoznatljive estetike koja ih je instatno istaknula u gomili.

Godinu nakon, Johnny Johansson, jedan od suosnivača, je kreirao kolekciju od sto komada traperica s decentnim crvenim obrubom koju je poklonio mladim kreativcima u Stockholmu. Bio je to neočekivani potez koji je iznenadio i zaintrigirao modni svijet. Odjednom, oči modnih insajdera, ali i drugih kreativaca bile su uprte u svaki sljedeći korak brenda, a traperice se i danas, deset godina nakon prve limitirane kolekcije, ističu kao jedan od najpopularnijih komada unutar svake kolekcije.

NOVA PRAVILA

Jednako poput neočekivanog poteza Johnnya Johanssona, Acne Studios u mnogočemu se razlikovao od ostalih brendova. Jednostavnost svakog modela inspirirana švedskim minimalizmom i posvećenost prepoznatljivom vizualnom identitetu bili su kombinacija koja je unijela osvježenje u modni svijet i stvorila nova pravila. Nakon traperica, naizgled sasvim jednostavni komadi poput običnog bijelog T-shirta, savršene kožne jakne te najfinijih kaputa i džempera zapravo su donosili izvrsnost u kroju i odabiru materijala kojoj su rijetki mogli parirati.

Osim što su donosili najbolje izdanje onih nezaobilaznih basic komada u svakoj garderobi, Acne Studios kolekcije su zahvaljujući nepogrešivoj intuiciji njihovih kreatora o tome što njihova mlada publika voli stvarale nove trendove.

ACNE STUDIOS KOMADI KROZ GODINE

Jednostavan par traperica bio je ono što ih je istaknulo i izdvojilo. Izrađene od krutog trapera, jednostavnog ravnog kroja i porubljene crvenim konce, Acne Studio traperice bile su osvježenje koje je modnih svijet trebao, a nova generacija ljubitelja mode nestrpljivo čekala. Osim što su označile veliku prekretnicu za sam brend, Acne Studios traperice bile su početak uspona tog jednostavnog basic komada u nepobitni moderni klasik modnog svijeta o čemu svjedočimo i danas.

Nakon što je 2001. godina financijski poljuljala brend, Johnny Johansson i Mikael Schiller odlučili su ga otkupiti od druga dvojice partnera i dodati nekoliko novih proizvoda u ponudu, zazirajući od ideje da Acne Studios postane prepoznatljiv isključivo kao brend traper komada. Još jednom, Johansson i Schiller ostali su vjerni svojoj originalnosti i umjesto očekivanih basic komad Acne Studio kolekciji su dodali Acne Paper časopis

Kroz godine, prepoznatljiva estetike brenda Acne zapravo je nosila osoban pečat dizajnera Johnnya Johanssona. S jakim naglaskom na same krojeve pojednih komada, posvećenošću detalja i odabirom neočekivanih materijala, Acne Studios je prelazio granice i postavljao nova pravila, uvijek zadržavaju onu početnu strast i smisao za besprijekoran dizajn.

Svaka nova sezona donosila je nove favorite koji su svoj put pronalazili do sve veće modne publike. Od kultnih Acne traperica do Acne biker jakne od najfinije kože i dugih kaputa od najtoplije vune, Acne Studio je ready-to-wear kolekcijama uz pomoć pravila švedskog dizajna namještaja dodao novu dimenziju i komade spremne za nošenje pretvarao u komade jednostavne za nošenje.

Acne Studios danas je jedan od najpopularnijih modnih brendova koji u svoj svojoj jednostavnosti još uvijek uspijeva iznenaditi i oduševiti svoje brojne obožavatelje. Par Acne traperica, biker model kožne jakne ili topli džemper u neutralnoj boji nalaze se u ormaru svake modno osviještene kulerice koja si ih može priuštiti i visoko na listi želja svih ostalih.

Iako smo dosad u potrazi za tim savršenim basic komadima morali preći granicu, Acne Studios komadi sada su dostupni i u Hrvatskoj. I kad kažemo sada, zaista mislimo sada jer se radi o pop up online dućanu u kojem će svoju kolekciju po znatno nižim cijenama učiniti dostupnu samo svojim fanovima u Hrvatskoj.

Odbrojavanje je krenulo danas u 10 sati, a za shopping vam je ostalo malo više od 36 sati. Zavirite ovdje i pronađite svoj prvi ili novi Acne komad.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori