3 mjeseca bez shoppinga – globalni izazov kojem se pridružila i naša poznata blogerica

3 mjeseca bez shoppinga – globalni izazov kojem se pridružila i naša poznata blogerica

Matea Frajsberger autorica je fashion bloga Click4chic koji se unazad deset godina prometnuo u jedan od najpopularnijih u Hrvatskoj. Važan po mnogočemu, upravo u posljednje vrijeme veliku pažnju svraća na održivost, ekologiju i sustainable teme koje sve više postaju glavna tema u mnogim industrijama pa tako i u fashion industriji. Razgovarali smo s njom u sklopu naše #allaboutchange platforme te nam je otkrila sve o svojim početcima, o trenutku kada je počela razmišljati održivo i shvatila koliku promjenu čini i koliki utjecaj ima na svoje pratitelje. Ona sada na svojim društvenim mrežama redovito dijeli savjete o zdravoj prehrani i uzgoju u vlastitom vrtu, ali i stavlja naglasak na slow fashion trendove. Matea se i za potrebe ovog intervjua priključila globalnom izazovu Slow Fashion Global, koji je imao za cilj da sudionici tri mjeseca ne kupuju odjeću. Je li Matei uspjelo i kakvim se ona načelima vodi kada je riječ o kupnji i odjeći, pročitajte u ovom zanimljivom intervjuu.

  • Ispričaj nam o tvojim blogerskim početcima, kako je sve počelo i jesi li mogla zamisliti da ćeš danas biti ovdje gdje jesi?

Kao i svi drugi koji se danas bave ovim poslom, ni ja nisam mogla zamisliti da ću ovdje završiti. Krenulo je kao hobi, dodatna zanimacija i ispušni ventil, a danas je posao. Iduće godine, bit će 10 godina kako se bavim ovim i preponosna sam na sebe. Bilo je trenutaka koji su bili teški, nepredvidivi i koji su tjerali na odustajanje… Ima ih i danas, ali brzo se ‘prešaltam’ u glavi i nastavim dalje. Nema posla koji bih trenutno radila više nego ovaj.

  • Što se promijenilo od tada kada si počinjala do sada? Počevši od tvog stava prema svijetu oko tebe?

Sve se promijenilo… U 10 godina najviše sam se promijenila ja, moje razmišljanje, okolina i interesi i naravno da je to utjecalo i na posao i sadržaj. Moram priznati da sam brzo postala svjesna odgovornosti koju imam prema ljudima i samim time počela sam više razmišljati i paziti na sadržaj koji dijelim.

  • Krenula si kao fashion blogerica, no oduvijek si voljela održivosti second hand, zašto?

Na početku svog bloganja nisam imala novaca za nove komade odjeće i počela sam eksperimentirati s odjećom od mame, bake i iz second hand trgovina. To mi je tada jedino bilo dostupno i shvatila sam da ima nešto u takvom načinu odijevanja. Takvi komadi imaju kvalitetu, povijest, unikatni su i s njima ćete se isticati…

  • Društveno si angažirana još od srednje škole, no u posljednje vrijeme svoj rad okrećeš prema održivosti, je li tako nastao i chic garden?

Stvarno se trudim živjeti što održivije i takav sadržaj plasirati svojoj publici. Mislim da svatko svojim doprinosom može napraviti puno. Bilo da se radi o veganstvu, second hand shoppingu, vrtlarenju, odvajanju otpada ili podršci brendovima koji ne testiraju na životinjama. Izbora ima puno i mislim da se svatko može odlučiti barem za jedan način. I ja se stalno propitkujem i često sam stroga prema sebi jer bi htjela sve, ali znam da je i ovo ‘malo’ što radim dovoljno. Tako je i nastao moj projekt ” Mala promjena čini veliku razliku” i na kraju i moj vrt.

  • Zašto smatraš da je bitno da se ljudi okreću ekološkom načinu života, počevši od prehrane pa do odjeće?

Svatko se danas može educirati i pronaći milijun informacija na internetu. Dovoljno je da se okrenemo oko sebe i u svakom segmentu života nađemo način kako pridonijeti. Zašto je to važno? Zato što svjedočimo prirodnim katastrofama, zagađenju mora, gomilanju materijalnih stvari, a sve to ima utjecaj, ne samo na okoliš, nego i na naše zdravlje i novčanik. Mislim da je došlo vrijeme da ne smijemo žmiriti na ovako ozbiljne stvari.

  • Svojim savjetima na društvenim mrežama u vezi čišćenja pomažeš brojnim ljudima koji te prate, kako oni na to reagiraju?

Drago mi je što moji pratitelji odlično reagiraju na bilo kakve savjete za zeleniji način življenja… Svi smo svjesni da treba krenuti s promjenama, ali puno puta nam netko treba i pokazati. S takvim sadržajem želim raditi i dalje.

  • Sudjelovala si u globalnom izazovu Slow Fashion Global, jesi li uspjela i opiši nam kako je to izgledalo?

Zbog vrste posla kojim se bavim, često sam prisiljena stalno isprobavati nove proizvode ili kupovati novu odjeću. Bilo je divno stati na loptu, napraviti pauzu i postati kreativan sa stvarima koje već imam u ormaru.

  • Je li kod tebe uopće moguće ostvariti da ne kupuješ novu odjeću i što s onom koju više ne nosiš?

Nikad nitko neće prestati kupovati novu odjeću, tako niti ja. Bitno je fokusirati se na količinu, kvalitetu i održivost samog shoppinga. Kupujte onda kada vam je potrebno, kupujte nešto što vam neće trajati samo jednu sezonu, odredite budget i postanite maštoviti… Zavirite u second hand ili pak napravite buvljak s frendicama, neka svaka donese stvari koje više ne želi ili im ne odgovaraju. To radim i ja. Ako smo svi kao klinici nosili odjeću koja se nasljeđivala, zašto smo to zaboravili u procesu odrastanja? Imajte to na umu, budite kreativni, uštedite i tako sačuvajte okoliš.

  • Što je prvi korak koji bi savjetovala ljudima koji žele promjenu i žele krenuti od sebe?

Sigurno ima barem jedna stvar koja vas smeta ili na koju ste osjetljivi, npr. potrošnja vode, gomilanje otpada, ubijanje životinja… Krenite samo s jednim i bit će dovoljno, vjerujte mi.

  • Koji su ti planovi za budućnost, u kojem smjeru želiš ići i razmišljati?

Nemam planove za ništa u životu, niti za privatno niti poslovno.

Sadržaj članka nastao je u suradnji s našim partnerima. Za više informacija, pogledajte naše Uvjete korištenja.

Foto: Click 4 Chic

Učitati još
Zatvori