Što znači biti doula u Hrvatskoj? Otkrila nam je Una Pašić Gregović

Što znači biti doula u Hrvatskoj? Otkrila
nam je Una Pašić Gregović

Jeste li i vi možda usred planiranja svih detalja vezano uz dolazak vaše bebe, od pisanja plana poroda preko smišljanja toga kako ćete se nositi s porođajnim bolovima, do pripremanja doma za dolazak bebe, nabavljanja opreme i pronalaska odgovora na svako pitanje vezano uz brigu o bebi nakon poroda? Postoji još nešto što biste možda mogle uzeti u obzir, a to je doula. Imati doulu tijekom trudnoće, u rađaonici i za vrijeme postpartuma postaje sve više uobičajeno i to s dobrim razlogom. Doula i vama i vašem partneru može pružiti dodatni osjećaj sigurnosti svojim individualnim pristupom koji je prilagođen baš vama. Jedna od naših najpoznatijih doula i edukatorica, Una Pašić Gregović, poznatija po svom Insta nadimku @una.bridged, podijelila je s nama sve o tome kako otprilike izgleda jedno doula iskustvo, kako je odlučila postati doula, što ju čini dobrom doulom i brojne druge detalje, koje možete otkriti u nastavku.

 • Kako si odlučila postati doula?

U svojoj prvoj trudnoći, osjećala sam se strašno izgubljeno, zbunjeno, ali ponajviše, prestrašeno. Muž i ja smo jako htjeli djecu, ali nam je radi mojih tadašnjih zdravstvenih problema rečeno da nam to nije u kartama. Jako nam je to teško palo i kada se trudnoća dogodila, bili smo van sebe od sreće. Međutim, meni su se ubrzo prišuljale teške misle, hrpa pitanja i još više strahova. Kako smo najmlađi u društvu, nismo imali nikoga bliskog tko je to prošao i, iskreno, osjećala sam se prilično usamljenom kroz taj period. S obzirom na to da sam tip osobe koji utjehu i mir pronalazi u znanju i učenju, gutala sam svu literaturu na temu trudnoće i poroda, polazila sam razne tečajeve i slično. No, ništa mi nije donijelo mir dok nisam naišla na doule. Nakon odslušanog tečaja kod njih, po prvi put osjećala sam se, ne samo mirno, nego čak i ushićeno! Muž i ja smo tada odlučili uzeti doulu i taj tip podrške promijenio je jako puno toga u mojoj trudnoći, na samom porodu i u postpartumu. Moje oduševljenje doulama je još u trudnoći bilo toliko snažno, da sam se prijavila za obuku za doule već tada. Iako sam radila u kompletno drugoj struci, ovaj poziv me toliko privlačio, a i imala sam apsolutnu podršku muža, da je sve samo sjelo na svoje mjesto.

 • Koju si obuku prošla? Jesi li certificirana?

Prošla sam nekoliko obuka. Prvu obuku koju sam prošla bila je obuka za porođajnu doulu DONA International od strane Hrvatske Udruge Doula. Par mjeseci nakon toga bila sam u prvoj generaciji obuke za porođajne doule Be doula, organizirane od strane Balkan Birthworkers Association. S njima sam se odlučila certificirati jer mi se svidjelo bogatstvo znanja, kao i zajednica te programi prilagođeni našim prostorima. Kroz par godina postala sam i njihova prva certificirana doula, na što sam posebno ponosna. Kasnije sam se kroz istu organizaciju certificirala za postpartum doulu, a kroz godine, svoje znanje i struku obogatila sam time što sam postala certificirana porođajna edukatorica, savjetnica za dojenje te nutricionistička savjetnica za prehranu u trudnoći i postpartumu te uvođenje dohrane kod djece (kroz razne međunarodne programe) kao i osnovnu spinning babies edukaciju. Obožavam učiti i nadograđivati svoje znanje, tako da me često možete pronaći s knjigom u rukama ili na nekoj edukaciji/obuci – iako sam sve češće u ulozi predavača, što mi je posebna ljubav.

 • Kako bi opisala svoj stil doule?

Ja radim kao doula punog spektra, odnosno pokrivam i trudnoću i porod i postpartum, iako u zadnjih godinu dana najviše naginjem edukaciji, tako da se volim nazivati edu-doulom! Osoba sam koja cijeni znanje i to je upravo ono što najviše volim prenositi. Bitno mi je da ženi pružam podršku, toplinu i informacije s kojima će se žena osnažiti i donijeti najbolje odluke za sebe i svoju obitelj. Ono što mi je uvijek cilj je da se žena osjeća saslušano, opušteno, podržano i samouvjereno i nekako bih rekla da je to moj stil rada.

 • Kako izgleda jedno tipično doula iskustvo od početka do kraja? Ako nam možeš opisati što slijedi nakon što te trudnice kontaktiraju, u kojim si im sve slučajevima na raspolaganju, itd…

Ljepota rada kao doula je baš u individualnom pristupu. S nekim ženama prolazim samo edukaciju i pripremu za porod i/ili postpartum. S nekim ženama radim na strahovima, bilo od poroda ili vezano uz brigu o bebi. Ponekad žena samo treba nekoga za razgovor i pratnju na porodu. No, ponekad me žene kontaktiraju samo za postpartum. Tako da moj način rada ovisi o potrebama žene. Moj osobni “full package” se sastoji od tri susreta u trudnoći (ne računajući prvi prelimirani gdje se upoznajemo) kada prolazimo pripremu za porod, postpartum, dojenje, plan poroda te po potrebi i prehranu kroz te periode, kao i spinning babies tehnike za stvaranje prostora bebici. Zatim, tu je i sama pratnja na porodu (u koju ulazi i čuvanje datuma jer žena može u porod krenuti bilo kada cca pet tjedana oko termina) te 2 do 3 dolaska u babinje kad donosim topli obrok, pomažem s dojenjem, izmasiram mamu, razgovaram s njom, pomognem oko bebice, pričuvam bebicu da se mama odmori. No, i taj paket uvijek prilagodim ženi s kojom radim, ovisno o njezinim potrebama i preferencijama.

 • Koliko poroda si prisustvovala?

Iskreno, teško je reći. Zbog zabrane pratnji zadnjih godina, često je bilo nemoguće da sa ženom budem kroz cijeli porod. Tako da sam radila sa ženama s kojima sam bila od početka do samog kraja i ženama s kojim sam bila od samih početaka poroda pa sve do samih vrata rodilišta, ali dalje nisam mogla. Tako da sam prisustvovala otprilike 25 poroda tijekom posljednjih nekoliko godina.

 • S obzirom na to da kod nas to možda još nije toliko uobičajeno, kako u hrvatskim bolnicama doktori i medicinske sestre reagiraju kad netko ima doulu?

Imala sam i predivnih iskustava i onih manje divnih, iako u globalu reagiraju neutralno. Puno puta se dogodi da ne budu ni svjesni da sam doula, već misle da sam prijateljica ili sestra. Ono što moram reći je da mlađe generacije liječnika, primalja i medicinskih sestara, bolje i otvorenije reagiraju te se nadam da će se to i nastaviti jer na kraju dana svi imamo isti cilj – biti tu za ženu.

 • Jesi li ikad morala propustiti nečiji porod usprkos tome što si ranije dogovorila biti tamo? Kako to onda funkcionira? Imaš li rezervnu doulu?

Meni se ta situacija dogodila samo jednom, zbog zdravstvene situacije (imala sam problema s kralježnicom i taman sam i sama ostala trudna po drugi put). U tom slučaju imam divne kolegice u koje imam povjerenja i čiji pristup cijenim, koje su mi zamjena, kao i ja njima. To je jako bitno jer se uvijek u životu mogu dogoditi nenadane situacije. Također, ženi (i partneru) ponudim opciju da upoznaju moje kolegice koje me mijenjaju.

 • Kako izgleda uloga doule u postpartumu i koliko dugo žene imaju potrebu za podrškom doule nakon poroda? Jesi li imala iskustvo da se žene odluče za tvoju podršku samo u postpartumu?

Zapravo se relativno često dogodi da žene žele doulu samo u postpartumu. Zato je odlično što imamo i postpartum doule koje su za to specijalizirane! Uloga doule u postpartumu se također prilagođava obitelji i njihovim potrebama. Doula majci i novoj obitelji pruža praktičnu i emocionalnu podršku tijekom tih dana. Postpartum doula često pomaže s uspostavom dojenja, podršci u smislu toplih i hranjivih obroka prilagođenih ovom osjetljivom razdoblju, pomaže oko bebice te pruža emocionalnu potporu u ovom periodu. Također, može imati bitnu ulogu kao izvor informacija oko oporavka majke, njege djeteta, podrška bez osude, rame za plakanje i ohrabrujuća prisutnost koja je zaista tu svim svojim bićem kako bi majci bilo što bolje i lakše. Svaka doula radi na drugačiji način te ima arsenal svojih alata i praksi kako bi pomogla ženi. Većina doula se educira i u drugim komplementarnim smjerovima, kao što su dojenje, masaža, prehrana, baby handling i slično.

 • Kakva je dinamika između tebe kao doule i partnera od trudnice? Koliko je partner uključen u cijeli taj proces?

Ovo zaista jako ovisi o partneru. Ponekad uopće nisu uključeni, niti to žele biti (to može biti i razlog zašto je žena uzela doulu), ali najčešće, u mom iskustvu, to su brižni i otvoreni partneri koji žele maksimalno podržati svoju ženu i bebu. Partneri se znaju bojati da će doula zamijeniti njihovu ulogu, no to nikako nije slučaj. Doule su zapravo tu i za partnera, da odgovori i na sva njegova pitanja i pomogne u pripremi za dolazak bebe najbolje što može. Zapravo doula često s partnera makne pritisak koji osjećaju jer je tu još jedna osoba koja pomaže i u koju mogu imati povjerenja. Doule jasno znaju da partneri imaju veliku i bitnu ulogu i one to poštuju, ali i naglašavaju i njeguju. Meni je osobno jedan od najdražih dijelova posla, učiti partnere kako da pomognu ženi u trudnoći/porodu/postpartumu jer znam da je njihova podrška nešto što nitko ne može zamijeniti.

 • Što misliš da te čini dobrom doulom?

Možda bi najbolji odgovor na ovo pitanje bio da je to moje znanje, kao i sve vještine koje sam stekla jer se zaista trudim na tom polju. No, od srca ću odgovoriti – ljubav. Ljubav koju imam prema ovom pozivu i prema ženama s kojima radim. Često kažem da se u ovom poslu zaljubite u ženu s kojom radite i to zaista mislim. Kada imate nekoga tko je zaista tu za vas, bez osude, i kome je vaša dobrobit prioritet, to toliko puno znači tijekom tih osjetljivih dana.

 • Koji bi jedan savjet, ti kao doula, dala budućim mamama?

Ne mogu sve sažeti u jedan savjet, ali mogu u jednu rečenicu: “Mama, vjeruj u sebe, okruži se podržavajućim ljudima i posveti se pripremi i znanju.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori