Moderna mama: Martina Palić vlasnica brenda Makoland
Moderna mama: Martina Palić vlasnica brenda Makoland

Moderna mama: Martina Palić
vlasnica brenda Makoland

Organizacija slobodnog i radnog vremena svima nam nerijetko predstavlja problem jer je teško uspostaviti balans. Kako imati karijeru, obitelj, a opet dovoljno vremena posvetiti sebi da to sve stignemo? Služimo se jednostavnim trikovima, a često nam inspiracija upravo budu ljudi kojima to super uspijeva. Jedna od njih je i Martina Palić, vlasnica brenda Makoland. Svi koji prate njen rad, znaju kako je iz prve ljubavi fotografije uspjela razviti brend Makoland, concept store web shop s decor proizvodima koje proizvode male hrvatske manufakture prema njezinim idejama. Ova pravnica radi za jednu američku tvrtku, nedavno je postala i majka, a sve to uspijeva savršeno organizirati. Kako? Saznajte u zanimljivom intervjuu.

Moderna mama Martina Palić

Svako novo izdanje naše rubrike Moderna mama, otkrije nam brojne tips and tricks modernih majki koje uspješno balansiraju između majčinstva, karijere i vlastitog osobnog razvoja. Ovaj put ugostili smo Martinu Palić, pravnicu, poduzetnicu, blogericu, ali i majku koja nam je otkrila koji to trikovi olakšavanju njezinu svakodnevicu.

  • Kako si se snašla u ulozi majke i koliko se toga promijenilo u tvojoj svakodnevici?

Rekla bih čak da sam se snašla i bolje nego sam očekivala i kako je izgledalo u samim, vrlo turbulentnim počecima. Učim iz dana u dan, najčešće na greškama, puno toga i dalje ne znam o odgoju i brizi za dijete, ali si nastojim ne staviti previsoka očekivanja nego davati sve od sebe i uživati u procesu. Svakodnevica mi se promijenila značajno, ali u mnogim pogledima je ostala ista, samo zabavnija i bogatija za super društvo. 

  • Kako organiziraš vrijeme i imaš li neke trikove koje bi kao mlada majka mogla podijeliti s ostalima?

Bojim se da sam tu ili i dalje slaba ili jednostavno imam previše obveza, ne mogu odlučiti koji je uzrok za konstantnu borbu s task listom. U svakom slučaju, savjet kojeg se i sama držim je da je multitasking spas, sve što možeš kombinirati i odraditi odjednom, tako i radi. Osim toga, bitno je naučiti kako svoje obveze prilagoditi bebinim potrebama/rasporedu jer mi se pokazalo da je ipak lakše sve prilagoditi malom čovjeku nego obrnuto, koliko god  su i oni  prilagodljivi. Primjerice, definiram dnevni prioritete koje moram odraditi u miru pa ih rasporedim po Ritinim spavanjima, odgovaranje na mailove/poruke nastojim odraditi u hodu dok šećemo s kolicima, Ritu uključim koliko je moguće u kućanske poslove pa da na to ne gubim vrijeme dok spava i sl.

  • Kako balansiraš između rada, male bebe i kućanskih poslova?

Voljela bih reći super, ali točan odgovor bi bio kako kada. Neke dane sam si žena-majka-kraljica, posao odrađen u radnom vremenu, beba sita i vesela, a kuća uredna i čista. Druge dane pak dolazim s posla 2 sata nakon radnog vremena, dijete večera s nogu, a po kući se ne da prolaziti od nereda. Majčinstvo me naučilo da budem tolerantnija oko svega pa tako i ovog. Idemo dan po dan, nastojim se organizirati najbolje što mogu, prioritizirati obveze, olakšati si život gdje mogu i ne gubiti vrijeme na nevažne stvari. Pa što bude, bude.

  • Voliš umjetnost i dizajn (što se vidi i iz tvog rada), a to se pretače u interijere. Koliko ti je važan dizajn kada govorimo o kućanskim aparatima?

Kad god me netko traži savjet za uređenje, uvijek se trudim naglasiti da kod izbora svega od kućanskih aparata do namještaja na prvom mjestu treba biti funkcionalnost, ali beskrajno sam zahvalna što se tržište toliko razvilo da imamo opciju naći proizvod koji nam odgovara po funkcijama, ali pri tom i lijepo izgleda/uklapa se u interijer. Prošla su, napokon, vremena da moraš trpjeti da te nešto pika u oči svaki put kad uđeš u kuhinju, kupaonu itd. Od kućanskih aparata više život ne mogu zamisliti bez Philips Airfryer uređaja. Dolazi kao spas u svim mojim obavezama, jer se hrana u njemu toliko brzo i lako priprema, a najbolje od svega zdrava je i nevjerojatno ukusna.

  • Kako ti Philips Airfryer pomaže u svakodnevnim situacijama, zbog čega voliš koristiti baš njega?

Pomaže i više nego sam mislila da bude, brže je spreman od klasične pećnice pa se klopa peče takorekuć čim dođem s posla, a pri tom je znatno zdravija nego da sam je pripremala na brzinu u vrućem ulju. O tome da nam napokon ne smrdi cijela kuća kad pripremamo ribu i slične namirnice intenzivnog mirisa neću ni komentirati, to bi svatko trebao sam isprobati.

  • Koliko je danas važno imati “pomagače” u kuhinji i općenito domu kada mislimo da imamo sve manje vremena?

Šalim se nekad da ćemo uskoro morati iseliti iz kuće jer nemamo slobodnog prostora od silnih gadgeta, ali glupo je ne olakšati si život kako god i kad god možeš, zar ne? To je posebno važno ako si kratak s vremenom kao što su danas gotovi svi, ali čak i da nisi, nije li bolje vrijeme utrošiti na druženje s dragim ljudima, igru s djetetom, chillanjem uz knjigu ili nešto četvrto nego na višesatno stajanje uz štednjak ili pranje poda na koljenima?

Philips Airfryer kao savršeni pomagač svim modernim obiteljima

Kada nemamo dovoljno vremena, a želimo da naša obitelj jede zdravo Philips Airfryer nameće se kao savršen suradnik u kuhinji. Zbog svojih specifičnih karakteristika, ne moramo se odricati tog neodoljivog okusa pržene hrane, a da istovremeno moramo brinuti što to čini za naše zdravlje. Jedinstvena tehnologija Rapid Air tvrtke Philips omogućava prženje pomoću zraka kako bi hrana bila hrskava izvana, a meka iznutra. Sve to uz do 90 % manje masnoće. Zahvaljujući jedinstvenoj kombinaciji brzog i preciznog cirkuliranja vrućeg zraka, optimalnoj ravnoteži temperature i elementu roštilja, omogućava prženje i pečenje raznovrsne hrane. Budući da se za prženje koristi isključivo zrak, postupak je mnogo sigurniji i za razliku od standardne friteze, dom vam neće smrdjeti po ulju. Zahvaljujući dijelovima koji se mogu prati u perilici za suđe, Airfryer se lako čisti, a zbog dizajna postao je omiljeni kulinarski gadget svake moderne kuhinje. Sve o budućnosti kuhanja koja dolazi s Philips Airfryer uređajem, čitajte ovdje.

Foto: Sanjin Kaštelan

Preporuka

Zatvori