Moderna mama: Slavica de Jong

Moderna mama: Slavica de Jong

Zanimanje content creatora više nije strano ni u hrvatskim digitalnim vodama. Sve je više pojedinaca koji se odlučuju na ovaj tip posla gdje grade svoju medijsku prisutnost, a posebno jak odaziv imaju mame blogerice i vlogerice. Jednu od njih ugostili smo u novom izdanju naše poznate rubrike Moderna mama, a pratite li hrvatsku YouTube scenu sigurno ste njene videe već gledali.

Slavica de Jong mama je četvero djece, YouTuberica i Instagram mama koju na YouTubeu prati preko 65 tisuća followera, a na Instagramu preko 25 tisuća fanova. Svoju veselu svakodnevicu koju dijeli s mužem Janom de Jongom, najstarijim sinom Janom te kćerkama Emmi, Bellom i Annom, prenosi iz doma u Splitu gdje ova multilingualna obitelj živi. Naime, tata je Nizozemac koji je u Hrvatsku stigao zbog posla, a ostao zbog ljubavi (i karijere), pa se u njihovoj obitelji priča nizozemski, engleski i hrvatski.

Slavica se trudi prikazati život onakvim kakvim je te se često osvrće na neke važne teme u roditeljstvu ili majčinstvu za koje bi voljela da je sama pobliže upoznala prije prvog poroda i djeteta što je za svaku buduću ili novopečenu majku iznimno važno – kroz iskustvo druge mame pokušati naučiti što više.

Slavica nas je ugostila u svojem predivnom domu u okolici Splita, a dočekale su nas vesele i zaigrane Emmi, Bella i Anna, dok je sin Jan bio u školi. Što je podijelila s nama o veseloj obiteljskoj svakodnevici, najdražim ritualima, kako se ona i muž opuštaju uz četvero djece i slično, doznajte u nastavku.

 • Danas si mama četvero djece i “stay at home mom”. Da li je odluka da napustiš posao bila spontana ili planirana? Kako si se nakon godina građenja karijere u poslovnom okruženju snašla s novim, najljepšim i najtežim zanimanjem zvanim MAMA?

Ta odluka je bila spontana i kada sam postala mama drugog, pa onda i trećeg djeteta, u meni se sve više “kristalizirala” ta odluka da se ne želim vratiti na nekakav klasičan posao od 8-16h. Volim misliti da sam se u ulozi mame snašla odlično, ali realnost je takva da je to jedan jako težak posao, što svaka dobro mama zna. Svakodnevno je tu puno učenja, preispitivanja vlastitih odluka i svaki dan je jedan nova avantura. 

 • Kako je i kada u cijelu priču ušao YouTube kanal? Jesi li u početku imala jasnu sliku kako ćeš ga razvijati ili se to putem kristaliziralo?

S kreiranjem sadržaja za YouTube sam započela nakon rođenja Emmi, moje druge bebice. To je bio hobi, jedna vrsta razbibrige u dugim danima koje sam provodila sama kod kuće s praktički dvije bebe (jer je Emmi od Jana mlađa svega 1 god. i 8 mj.). Htjela sam neka svoja iskustva i svakodnevicu podijeliti s drugim mamama, ali i ispuniti svoje vrijeme nečim drugim osim mijenjanjem pelena. S vremenom je taj hobi postao posao, s tim da se sve to razvijalo uistinu polagano, kroz zadnjih 5 godina. 

 • Kao što znamo, održavati YouTube kanal zanimljivim, aktivnim i aktualnim nije baš tako jednostavno i zahtijeva full time angažman. Kako uspijevaš sadržaj održavati na razini? Jesi li očekivala da će se brzo prometnuti u posao i da ćeš postati mama blogerica/vlogerica?

Definitivno nisam očekivala, iako sam u zadnjih godinu dana to priželjkivala, da tako kažem. Znala sam da se na neki način želim vratiti poslu, a idealno je bilo da radim nešto što mogu raditi od kuće, što volim i što mi je do tada bio hobi. Stvari su se uistinu poklopile u savršenom trenutku. Da, to jest full time posao i sadržaj treba držati aktualnim i zanimljivim, a to radim tako da dijelim ono što je zanimljivo i aktualno meni samoj. Vjerujem da je autentičan sadržaj, kakav ja stvaram, nešto s čim se mnogo drugih mama može poistovjetiti, pa se zbog toga svaki tjedan iznova vraćaju na moj kanal. Osim toga, trudim se i da nije svaki video iste tematike, ima tu vlogova, ali i kuhanja, pospremanja, organiziranja, savjeta o trudnoći, porodima, o majčinstvu itd. 

 • Uz četvero djece i sve obaveze koje život donosi, kako pronalaziš vrijeme za sebe i za partnera? Koji su neki tvoji rituali opuštanja, a kako kradete trenutke za sebe kao par?

Voljela bih reći da vrijeme za nas pronalazimo bez poteškoća i redovito, ali stvarnost je da se i to vrijeme također treba dobro isplanirati. Trudimo se povremeno otići na neki date, ali i da navečer, nakon što djeca zaspu, imamo neko vrijeme za nas, makar samo uz Netflix. 🙂

Moji rituali opuštanja se trenutno svode na ispijanje brzinske kave dok Anna spava i povremeni odlazak na frizuru i nokte. S tim da vjerujem da je to samo trenutna dinamika jer je Anna mala i dosta vezana uz mene jer još uvijek doji. 

Nomi hranilice
 • Što vas je najviše iznenadilo kad ste prvi put postali roditelji, jeste li odmah zaplivali u svojim ulogama?

Mene ne najviše iznenadila količina nespavanja. Da, svi ti govore da kao roditelj više nećeš spavati koliko i prije, barem ne dok su djeca malena, ali ja sam to uistinu shvatila tek nakon što sam i sama postala mama. Meni je nakon rođenja prvog djeteta trebalo neko vrijeme da se povežem s bebom i “zaplivam” u svojoj novoj ulozi, a sa svakim djetetom mi je također bilo potrebno neko vrijeme da “pronađem novu sebe”. Mislim da je to sasvim u redu, jer nakon što rodiš, u biti se rodi i nova ti, ti – mama, tvoj svijet se mijenja, ti se mijenjaš, ali si u isto vrijeme i dalje ona ista osoba od prije. Potrebno je neko vrijeme da se prilagodiš na tu svoju novu ulogu mame i da je “spojiš” sa sobom od prije majčinstva. 

 • A kako situacija izgleda danas? Je li zaista istina da je sa svakim sljedećim djetetom lakše podnijeti sve izazove roditeljstva?

O da! Ali i ne. Sa svakim sljedećim djetetom su neke stvari puno lakše jer imaš to iskustvo od prije. Više te ne muče stvari kao što su mijenjanje pelena, bebin plač, kako nahraniti i uspavati bebu, jer to si već na neki način “usavršio”. Ali stvari kao što su količina (ne)spavanja i činjenica da trebaš u isto vrijeme zadovoljiti potrebe 4 djeteta, to su stvari koje su svakako izazov na svakodnevnoj razini. 

Modu igračke
 • Što bi izdvojila kao najveće izazove s kojima si se susrela u četiri trudnoće, četiri poroda i četiri postpartuma? 

Vlastito neznanje i nesigurnost. Prije prvog poroda nisam ni razmišljala o mogućnosti poroda carskim rezom, a na kraju mi se baš to dogodilo. Nisam imala dovoljno znanja o dojenju, pa sam imala i poprilične izazove s početkom dojenja. U postpartum razdoblju sam teško prihvaćala pomoć i dosta toga stavljala na sebe. Nosila sam se s anksioznošću koja je jako česta u tom razdoblju majčinstva i tek kada sam počela istraživati o tome i raditi na sebi, postajalo mi je lakše. 

 • Imaš li neke savjete “zlata vrijedne” koje su ti proslijedile bliske žene i mame i za koje danas znaš da ih moraš proslijediti dalje drugim mamama? Koji bi to savjeti bili?

Baš ovo što sam spomenula, da je u redu tražiti pomoć i prihvatiti je ako ti se nudi. Iz nekog razloga se u zadnjim godinama stvara nekakav privid da žena može i mora sve moći sama. Međutim, činjenica je da nitko ne može sve sam, a posebno ne žena koja je tek rodila, koja je u najdelikatnijem razdoblju u životu. Trebamo normalizirati činjenicu da je u redu imati pomoć i tražiti pomoć, posebno ako se suočavamo s anksioznošću ili bilo kakvim fizičkim ili psihičkim tegobama nakon poroda. To bi bio moj osnovni savjet, a uz to bih nadodala da ne postavljaš prevelika očekivanja na sebe.

 • Kakav je Jan tata, a kakva si ti mama? Jeste li komplementarni u svojim roditeljskim stilovima?

Jan je jedan prisutan i tata koji sudjeluje u svemu. U isto vrijeme je i popustljiv tata. Većini stvari pristupa s dozom humora, što volim jer sam ja u potpunosti suprotna, pa dosta “napetih” situacija taj njegov humor baš “izvuče” i okrene na pozitivno. Kada je riječ o odgoju, ne slažemo se baš u svemu, ali trudimo se da te nesuglasice riješimo kada djeca nisu u blizini 🙂

 • U vašoj se kući govore tri jezika, hrvatski, nizozemski i engleski. Kako ste se svi zajedno snašli u toj dinamici, događaju li se smiješne situacije kada se nešto “izgubi u prijevodu”?

Snašli smo se odlično, a posebno zahvaljujući upornosti mog supruga koji od rođenja prvog djeteta isključivo s njima komunicira na nizozemskom jeziku. Zbog te njegove konzistentnosti djeca sada tečno pričaju i hrvatski i nizozemski i engleski (jer suprug i ja međusobno pričamo na engleskom jeziku). Vjerujem da nekome “sa strane” možda zvučimo čudno ili smiješno jer se zna dogoditi da jedna rečenica započne na hrvatskom, a završi na nizozemskom, ili da ja pitam djecu što im je tata rekao, ali nama je sve to sasvim normalno i u biti ne znamo drugačije. Ima i situacija kada se nešto “izgubi u prijevodu”, pa ponekad muž i ja shvatimo da jedni druge baš i nismo razumjeli, ali nas u tim trenucima baš djeca najčešće isprave 🙂

 • Vaši su dani, pretpostavljam, vrlo veseli i kaotični 🙂 Kako izgleda dnevna rutina, koja vam je najdraža zajednička obiteljska zabava?

Dani su svakako veseli i dinamični, definitivno nema stajanja. Dnevna rutina počinje već oko 6h kada se djeca pomalo bude, pa doručak, spremanje za vrtić/školu… Muž i ja radimo od kuće, a ja se u isto vrijeme brinem i za najmlađu, Annu. Ostatak dana su uobičajene dječje aktivnosti, red igranja / druženja / sporta / TV-a, večera i spavanje u 20h. Trudimo se da djeca idu spavati oko 20h jer nam je jako bitno to “vrijeme za nas” navečer. Inače, djeca u Nizozemskoj idu na spavanje već oko 19h i njima je to sasvim normalno, pa mi je drago da smo i mi na neki način preuzeli tu “tradiciju” iz muževe domovine.  

 • Kako izgleda priprema za izlazak iz kuće s četvero djece? Bez kojih stvari i pomagala ne možeš zamisliti dan?

Moram priznati da smo se oko ovog u zadnjih 8 godina već super uhodali i uvijek dođemo na vrijeme gdje god trebamo biti. Najčešće se muž i ja naizmjenice spremamo, dok drugi pomaže djeci oko oblačenja i sl. U torbi trebaju biti pelene, maramice, voda i rezervna odjeća za Annu, i eventualno nekakav keksić ako idemo negdje malo duže. Dan ne mogu zamisliti bez jutarnje kave i sušilice rublja. 🙂

 • Kako si se pripremala za svaku prinovu po pitanju opreme? Sada nakon četvero djece sigurno znaš koje su must have stvari za novopečene roditelje, a što se slobodno može preskočiti?

Ovo je izgledalo poprilično različito za svako dijete i voljela bih da sam odmah s prvim djetetom znala neke stvari. Must have su mi kvalitetna kolica poput Ergobaby Metro i autosjedalica kao što je BeSafe iZi Turn, hranilica/stolica koja će uistinu biti korištena više od nekoliko prvih mjeseci dohrane kao što su Nomi hranilice, te dobar baby monitor. Preskočiti se može dosta toga, iako mislim da je ovo poprilično individualno i ovisi o dinamici svake obitelji.

Meni osobno nisu poslužile električne njihaljke, mobil u krevetiću, pa čak ni krevetić kojeg s dvoje djece praktički nismo koristili. Mislim da je bitno da se novopečeni roditelji dobro informiraju o svemu, razmisle kakav je njihov životni stil i da s nekim kupovinama jednostavno pričekaju neko vrijeme dok ne vide da li im nešto uistinu treba ili ne. Maloj bebici koja se tek rodila u prvim mjesecima treba uistinu malo toga. Više neka mama razmisli što njoj samoj treba kako bi joj postpartum razdoblje bilo što udobnije. 

BeSafe iZi Turn i-Size autosjedalica
 • Kako se slažu Jan, Emmi, Bella i Anna? Jan kao najstariji u društvu tri cure, a Anna kao najmlađa mezimica?

U biti se slažu odlično, ali djeca su djeca i svakodnevno je tu dosta nesuglasica. Trudimo se da ih rješavaju samostalno dogovorom, bez da smo im mi “sudac”, te često vidimo kako u biti čuju ono što im kažemo i primjenjuju. Janu nedostaje brat, a Anna je bas to, mezimica i svi je obožavaju i non-stop gnjave pusama i škakljanjem. Bojim se da će im se za koju godinu svima dobro osvećivati. 

 • Kažu da koliko god učimo i odgajamo našu djecu, toliko i ona uče nas. U svojem dosadašnjem majčinskom stažu, što možeš reći da su tvoja djeca naučila tebe?

Strpljenju. I puno toga još, ali strpljenje je glavno i svakodnevno jako puno treniram to strpljenje 🙂

Foto: Marija Laća

Učitati još
Zatvori