Moderna mama: Nevena Rendeli

Moderna mama: Nevena Rendeli

Posljednji put kada smo posjetili Nevenu Rendeli u njenom divnom stanu u kojem živi sa suprugom Makom Vejzovićem, od rođenja blizanki dijelilo ju je nešto više od mjesec dana. Tada smo zavirili u sobicu koju je brižno uređivala za svoje dvije djevojčice, a ovog smo puta vidjeli kako izgleda jedno tipično poslijepodne u njihovom domu. Curke smo “ulovili” baš nakon spavanja, kada je bilo vrijeme za popodnevni snack te su nas znatiželjno gledale kako im remetimo već poznatu rutinu.

Dvojajčane blizanke Mare i Lea sada imaju 10 mjeseci i prave su živahne bebe koje s puno zanimanja promatraju svijet oko sebe. Odmah su uskočile u ulogu modela i spremno pozirale kameri, a za to smo vrijeme Neveni postavili nekoliko pitanja o majčinstvu, kako se snalazi s dvoje male djece istovremeno i planovima za budućnost.

1. Zadnji put smo bili kod tebe u trenutku slatkog iščekivanja rođenja blizanki, a sada su Mare i Lea već 10 mjeseci s vama. Jesi li u trudnoći zamišljala kako će život izgledati kad rodiš? I koliko je stvarnost blizu ili daleko od tvoje ideje prije godinu dana?

U trudnoći sam se samo brinula da izdržim što duže u komadu. Kad su curice napokon došle na svijet, laknulo mi je i nisam previše razmišljala kako će naš suživot izgledati. Prvi mjeseci su zato bili pakleni, a sad kao da smo oduvijek zajedno. Ima teških dana, ima lakših, ali moj je život u svakom slučaju dobio jednu novu dimenziju i nepovratno se promijenio. Teško mi je sad zamisliti život bez njih.

2. Kakve su Mare i Lea karakterima, možeš li reći da u njima već prepoznaješ neke svoje i Makove crte?

One su jako različite. Dvojajčane su blizanke pa je to i za očekivati, ali nevjerojatno je pratiti kako su im karakteri različiti od rođenja. To je zanimljiva priča o genotipu i fenotipu, vidjet ćemo koliko ćemo odgojem uspjeti te razlike premostiti, ali one odmalena pokazuju svoju volju. Prepoznajem neke svoje crte u njima, uglavnom loše, tipa tvrdoglavost, želim sve odmah sad i slično, ali nadam se da će se to još prilagođavati.

3. A prepoznaje li se već među njima ta poznata blizanačka neraskidiva spona ili svaka vuče na svoju stranu?

Svaka vuče na svoju stranu, no na kraju dana ne mogu jedna bez druge. Najbolje se to vidi kad se probude noću i traže jedna drugu u krevetiću. Nisu još nikad bile odvojene duže od sata pa ni ne znam kako bi to izgledalo, ali one su od trbuha zajedno, teško je očekivati da ih se može tako lako razdvojiti.

4. Cure će uskoro propuzati pa i prohodati. Očekuješ li da će stvari postati lakše ili teže?

Hm, nadala sam se lakše, ali sad mi je jasno da teško tek dolazi. Pužu polako i to je još OK. Iskreno, bojim se prohodavanja jer ionako još ne mogu s njima sama, a ne znam što će tada biti.

5. “Preživjeli” ste svoje prvo zajedničko obiteljsko putovanje. Kako su cure to podnijele, čega si se najviše bojala, kako je na kraju sve ispalo i što bi poručila drugim mamama koje se možda ne usude krenuti s djecom na putovanje?

Mi smo odlučili njih voditi svugdje sa sobom. Otkad sam ih rodila, samo jednu noć nisam provela s njima i to slučajno jer su zatvorili cestu prema Dalmaciji pa se nisam mogla vratiti. Uskoro Mak i ja planiramo prvo putovanje bez njih dvije pa ćemo vidjeti kako će to proći, a zajedničko putovanje prošlo je iznad svih očekivanja. Doduše pomno smo ga planirali, pazili da je dovoljno blizu, toplo, i da imamo sve pri ruci. Dobra organizacija i sve se može. Naravno, ne očekujte odmor od takvog putovanja, to je umor 24/7, ali nisu li zanimljiva putovanja upravo takva? Bila je to avantura za pamćenje.

6. Mala djeca = veliki nered, pogotovo kada je riječ o dvoje djece istovremeno. Kako uspijevaš održavati red u kući, da se dom ne pretvori u kaos?

Dvije su stvari na koje jako pazim otkad njih dvije “žive” s nama. Prva i najvažnija je prehrana – jako pazimo da jedu uglavnom domaće, neprskano voće i povrće, domaće meso i da im dajemo samo zdravo koliko mi na to možemo utjecati. Druga stvar je čistoća. One su puno na podu jer je to uostalom dobro i za njihov motorički razvoj, što znači da sve stavljaju u usta i koliko-toliko bi trebalo uvijek biti čisto. Naravno da se ne stigne uvijek sve ulaštiti, ali uz pomoć uređaja poput Philips PowerPro Aqua 3 u 1 koji istovremeno usisava, pere i dolazi u sklopu s manjim prijenosnim usisavačem u sebi, sve je lakše.

7. Kako se vaša obiteljska dinamika promijenila otkad si rodila? Uspijevaš li uhvatiti ikoji trenutak za sebe?

Uspijevam zahvaljujući svojoj mami i mužu. Polako se vraćam u neku svoju rutinu i to mi je važno za zdravlje. Svakoj mami bih preporučila barem sat vremena dnevno koje mogu posvetiti sebi, naravno ako imaju pomoć.

8. Koji su ti najdraži trenuci dana s curama? Imate li već neke zajedničke rituale?

Volim jako naše šetnje, jutarnje i popodnevne. A i kad zaspu navečer nema ništa ljepše (smijeh). Inače jednom tjedno idemo na bebe ribe kod Ane Sršen, a i svaki drugi dan ih kupam u kadi pa su to neki trenuci veselja za sve.

9. Javna si osoba. Što misliš o Instagram roditeljstvu, sputava li te ikad strah od reakcija u objavljivanju fotki s curama i kako se nosiš s negativnim komentarima (ako ih ima)?

Iskreno dok sam bila trudna mislila sam da neću toliko objavljivati svoju djecu na društvenim mrežama. Ne zato što sam imala nešto protiv toga nego mi je to jednostavno išlo na živce. Kad sam rodila, shvatila sam da ne bih ništa objavljivala da ne objavljujem naše trenutke. One su trenutno moj život 24 sata dnevno i teško postoji fotografija moga dana bez njih. Sad Instagram shvaćam kao neki naš album, doduše javni, ali kad su djeca u pitanju samo jako zločesti i bolesni umovi mogu imati negativne komentare, ja se još, srećom, s njima nisam susrela.

10. Jeste li već isplanirali ljeto i nova putovanja?

Jesmo, naravno. Prvo mama i tata idu sami 6 dana preko bare (jadna baka), a onda se selimo na dva i pol mjeseca na more. Tome se jako veselimo jer će promjena klime svima dobro doći.

Foto: Sanja Jagatić

Nevena nosi haljinu brenda A’marie.

Učitati još
Zatvori