Moderna mama: Iva Šarić

Moderna mama: Iva Šarić

Iva Šarić Moderna mama

Stigla nam je jesenska sezona, a samim time i novo izdanje jedne od naših najslađih i najdražih rubrika – Moderna mama. Svaka trudnoća i svako majčinstvo imaju svoju posebnu, jedinstvenu priču. Još ako toj jednadžbi dodamo trudnoću i majčinstvo po treći put, to može stvari učiniti još uzbudljivijima. Novo izdanje rubrike odlučile smo posvetiti Ivi Šarić, našoj poznatoj TV novinarki i voditeljici emisije Klub 7, koja je ovo proljeće rodila trećeg sinčića Adriana, kojeg je dobila s nogometašem Brunom Petkovićem. Kako se snalazi s čak trojicom sinova, kako izgleda njihova svakodnevica, koji su njezini go-to proizvodi i koje savjete bi dala svakoj budućoj i novoj mami, otkrijte u nastavku.

 • Sada si mama trojici sinčića, kako si se našla s tim najljepšim i najtežim zanimanjem zvanim mama?

Biti majka trojice dječaka za mene je definitivno najveći izazov u životu. Teško je to sažeti u nekoliko rečenica, a da nešto ne izostavim. Oni su moje jutro, dan, noć, moja svaka sekunda i moj život. Poanta života i sam smisao jer bez njih trojice ja nikada ne bih bila ovakva osoba kakva sam danas. Jedino što mogu reći je da sam blagoslovljena, sretna i zahvalna mama. Smatram da sam se odlično snašla jer sam sebe i svoj život podredila odgoju djece, a oni mi to vraćaju svaki dan stostruko. Jako sam ponosna na naš iskren i otvoren odnos.

Iva Šarić Moderna mama
 • Kako se slažu Carlos, Leon i Adrian? Kako bi ih ti opisala – njihove karaktere?

Odlično se slažu, bolje nego što sam potajno očekivala. Carlos i Leon su veoma brižni prema Adrianu, a njemu su oni centar svijeta jer su mu prezanimljivi. Taj trenutak kad su ga ugledali stvorila se nevjerojatna ljubav između njih i zaista mogu reći da sam sretnica. Carlos je emotivac, jako je dobar, odgovoran, samostalan i pravedan, a Leon je još veći emotivac koji to skriva, no puno je komunikativniji i otvoreniji. Oboje jako vole društvo, školu, sport, pogotovo nogomet, a Adrian je još beba, ali on je naša najveća maza i definitivno je trenutno u centru pažnje s obzirom na to da je najmanji. Jako je veseo, stalno se smije te je u potpunosti pozitivnog karaktera. On je njihova mala igračka i čim dođu iz škole ili s treninga, odlaze k njemu u zagrljaj te mu prepričavaju svoj dan. To mi je zaista divno i nevjerojatno.

Iva Šarić Moderna mama
 • Kako pronalaziš vrijeme za sebe i za partnera? Koji su neki tvoji rituali opuštanja, a kako kradete trenutke za sebe kao par?

Pa vrijeme za sebe pronalazimo isključivo kada djeca spavaju. U krevet se svaki dan ide u isto vrijeme i držimo se tog ritma od kojeg ne odstupamo. Kada uhvatim vrijeme za sebe volim čitati, pogledati dobar film, često odlazim i na masaže i tretmane lica i tijela. To su zapravo jedini načini na koje se ja opuštam. Kada djecu stavimo na spavanje često organiziramo večeru ili druženje s prijateljima u svom domu.

Iva Šarić Moderna mama
 • Što te najviše iznenadilo kad si prvi put postala mama? Jesi li se odmah snašla u svojoj novoj ulozi?

Kada sam prvi put postala majka najteže mi je bilo naviknuti se na činjenicu da je beba sada glavna i diktira tempo. Također, teško sam se nosila s malo sna, dok danas kad god beba zaspi, a ja imam priliku, spavam skupa s njom. Velika je to promjena u životu majke, a s obzirom na to da sam tada tek bila napunila 23 godine još sam se dobro i snašla. Danas to sve obavljam rutinski, i buđenje i dojenje, jednostavno imam isti ritam kao djeca i onda mi je puno lakše. Na vrijeme odlazim spavati i puno se ranije budim pa mi ni noćna buđenja ne padaju teško. Ja zaista uživam sa svojom djecom i oni su mi na prvom mjestu i kada tako posložite svoje prioritete onda stvari idu glatko. Vrlo je važno da majka osluškuje potrebe bebe, a kasnije i veće djece. Nikada ne treba raditi nešto jer je tako netko rekao. Svako dijete je jedinka za sebe i posebno je na svoj način. Samo treba osluškivati njihove potrebe i prilagoditi ritam tome.

Iva Šarić Moderna mama
 • Koliko se razlikuješ kao mama sada i prije 10 godina kada je Carlos došao na svijet? Je li istina da je sa svakim sljedećim djetetom lakše podnijeti izazove roditeljstva?

Apsolutno da. Nevjerojatno je koliko godine i iskustvo učine svoje. Sada sam puno smirenija, opuštenija, sigurnija, apsolutno sve radim sama oko djece i ne bojim se pogreški. Ono što je sigurno važno kada je više djece u pitanju je logistika i raspored. U mom kalendaru su samo njihove obaveze, druženja, treninzi, pregledi, ispiti. Također, danas sam puno svjesnija prolaznosti vremena pa zaista pokušavam u svakoj sekundi uživati maksimalno jer prebrzo odrastaju. Vrijeme treba provoditi što kvalitetnije s djecom te ih kroz igru pripremati za nadolazeći život.

Iva Šarić Moderna mama
 • Što bi izdvojila kao najveće izazove s kojima si se susrela u tri trudnoće, tri poroda i tri postpartuma?

Fascinantno je to da je svaka trudnoća, porod i oporavak drugačiji. Maksimalno sam se napunila energijom za porod i bebu dok sam bila trudna, a najviše zadnji put. Baš sam nekako uživala. Ja tvrdim da je to blagostanje i žena se treba posvetiti sebi koliko god može. Uz to, uvijek preporučujem aktivnu trudnoću. Naravno ako je to dopustivo od strane liječnika. Ja sam doslovno do pred sam kraj planinarila i vježbala pilates te najnormalnije funkcionirala.

Iva Šarić Moderna mama
 • Kako izgleda vaš tipičan dan? Koji ti je trenutak u danu s njih trojicom najdraži? Imate li neke svoje rituale?

Nas tipični dan počinje oko 5:30 h. Prvi se budimo Adrian i ja, zatim budimo dečke za školu. Nakon što Carlos i Leon odlaze u školu, ja se posvećujem bebi te odlazimo u šetnju, a ako nam to vrijeme ne dopušta napravimo doma mini igraonicu. Vrlo je važno s obzirom na to da Adrian ima tek šest mjeseci da na vrijeme spava i jede, što mi uvijek radimo u isto vrijeme te smo time napravili određenu rutinu.

Tako u periodu kada on spava imam vrijeme za sebe, određene obaveze, kuhanje i slično. Najdraži dio dana nam je definitivno jutro. Čim se probude, Carlos i Leon dolaze Adrianu te mu pjevaju, maze se s njim, ponavljaju s njim tablicu množenja, čitaju lektiru, uče, a Leon ga već uči i engleski. Jako puno mi pomažu i imaju razumijevanja za bebu ako, primjerice, moraju biti tiši jer on tada spava.

 • Kako izgleda priprema za izlazak iz kuće s troje djece? Bez kojih stvari i pomagala ne možeš zamisliti dan?
Iva Šarić Moderna mama

Kaotično, hahaha! Pogotovo ako nas promatra netko tko nema djecu. S obzirom na to da se ja uvijek organiziram unaprijed onda čak izbjegnemo taj stres kod izlaska. Dečki su dovoljno veliki i samostalni da sve rade sami i to je sreća za mene. Ja im uvijek na vrijeme pripremim odjeću i obuću za školu ili trening, tako da smo tu već uigrani. Jedino moram provjeriti jesu li sve dobro obukli, spremili, ponijeli, oprali zube itd. S druge strane, Adriana se trudim dan ranije pripremiti, iako sam ja onaj tip mame koji i da nešto zaboravi pa nije savršeno kako treba biti, ne radim preveliku dramu već nađem drugu soluciju ili adekvatno rješenje u tom trenutku.

 • Sada nakon troje djece sigurno znaš koje su must-have stvari za novopečene roditelje, a što se slobodno može preskočiti? Koje stvari bi izdvojila kao najvažnije, a bez kojih stvari se ipak može?

Prvo što smo odabrali je osnovna oprema. Tu bih definitivno istaknula moja omiljena iCandy DC Cerium kolica koja su funkcionalna, ali i lijepa. Dizajn ovih kolica osvojio me na prvu. Prilikom odabira autosjedalice nisam pazila na ljepotu već sigurnost pa smo se odlučili za skandinavski brand BeSafe koji je poznat po vrhunskoj sigurnosti, a model autosjedalice koji smo odabrali je iZi Go Modular X1 i-Size. Uz to bih definitivno izdvojila i Nomi hranilicu koja me oduševila. Sastoji se od tri nastavka koja se koriste ovisno o dobi djeteta, a može se koristiti od rođenja. Uklapa se u svaki dom, a super je što je možete složiti po svojim željama. Dodatna oprema koja je nama koristila su bouncer ležaljka koja je lako sklopiva i lagana, moram priznati da smo s njom prošli doslovno cijelu Hrvatsku, Adrian je obožavao biti u njoj i svuda smo je nosili. Žirafa Sophie ili bilo koja druga gumena pomagala za zubiće su isto uistinu spas, a dobro mi je došao i NutriBaby koji koristim za pripremu kašica. U njemu kuham voće i povrće na pari te ih blendam.

 • Kako si se ti pripremala za svaku prinovu po pitanju opreme?

Ja sam onaj štreberski tip mame i volim sve na vrijeme nabaviti. Tako da shopping obavim ranije tijekom trudnoće i uvijek kupujem stvari koje ću sigurno iskoristiti, a ostatak kupujem u hodu.

Iva Šarić Moderna mama
 • Jesi li dobila neke savjete od bliskih žena i mama, a koje bi voljela proslijediti dalje drugim mamama?

Pa jesam, iako nisam tip koji traži i sluša savjete. Ako me nešto zanima potražim stručno mišljenje ili literaturu. Volim sve sama probati pa makar i pogriješiti. No, kada bi mene netko upitao za savjet, svim bi trudnicama savjetovala da maksimalno uživaju u trudnoći i da se pripreme na nešto naporniji period koji će doći, ali će brzo i proći, stoga uživajte u njemu. Osluškujte svoje dijete i podredite se njemu, tada će sve odlično funkcionirati. Također, savjetovala bih da sve mame spavaju s bebom kad god je to moguće. Isto tako, pazite na dovoljan unos vode, vitamina i folne kiseline u obliku kapsula tijekom trudnoće, pazite što jedete i svakodnevno se njegujte uljima ili kremama te što više hodajte, krećite se ili trenirajte.

Iva Šarić Moderna mama
Zahvaljujemo se trgovini s opremom za bebe i trudnice Cutie Cloud na ustupljenom prostoru za snimanje.
 • Za kraj, u svojem dosadašnjem majčinskom stažu, što možeš reći da su tvoja djeca naučila tebe?

Naučili su me bezuvjetnoj ljubavi i strpljenju.

Foto: Tatjana Bukvić

Premium proizvode za moderne roditelje možete pronaći na www.najnaj.eu.

Učitati još
Zatvori