Moderna mama: Anita Dujić

Moderna mama: Anita Dujić

Kada je prije nekoliko godina krenula u potragu za novim stanom, Anita Dujić nije mogla ni zamisliti koliko će joj se život brzo promijeniti na neočekivan, ali istovremeno najbolji mogući način. Ona i njezin partner Duncan nedavno su proslavili svoju drugu godišnjicu veze, a prije nešto više od deset mjeseci stigla je i divna djevojčica Lily. Njihova mala obitelj svoj je dom pronašla u Zagrebu, u onom istom stanu s početka priče. Zbog posla, ali i obitelji koja živi u Glasgowu, Anita i Duncan često putuju zbog čega je i mala Lily jako rano postala velika putnica.

Anitu i Lily uhvatili smo u njihovom zagrebačkom domu, tik nakon Lilynog prvog kratkog spavanja u danu i u vrijeme igre. I dok je Lily uživala okružena svojim omiljenim igračkama i u Sanjinom fotoaparatu, Anita nam je otkrila koliko je majčinstvo promijenilo njezinu svakodnevicu, kako danas izgledaju njihovi dani, kako putovati s malom bebom bez straha i neke od stvari koje obožavaju i ona kao mlada mama i Lily.

Lily se polako približava svom prvom rođendanu. Jesi li tijekom trudnoće zamišljala kako će ti život izgledati nakon poroda? Koliko je stvarnost blizu (ili daleko) od tvoje ideje majčinstva? Koje su najveće promjene u tvojoj svakodnevici od trenutka kada je i Lily postala dio nje?

Naravno da sam u trudnoći razmišljala o tome kako će izgledati moj život nakon što u njega uđe Lily. Mislim da to svaka buduća majka prolazi u glavi, moida i prečesto haha. Koliko god da razmišljao o tome ili gledao u neposrednoj blizini svoje prijateljice ili šogoricu, ništa te na majčinstvo ne može pripremiti.  Baš ništa. To je nešto toliko kompleksno, istovremeno predivno i teško, i dok ne osjetiš na svojoj koži ne možeš znati što to točno znači. Nije klišej kada se kaže da ti se život potpuno promijeni kada u njega dođe to malo biće. Moja svakodnevica je bitno drugačija nego što je to bila. Sada je Lily centar svijeta i zapravo se sve njoj prilagođava.

Kakva je Lily? Prepoznaješ li u njoj već neke svoje i Duncanove crte?

Lily je jednostavno divna beba. Oboje smo svjesni da smo zaista imali sreće, posebno kad čujemo kako je nekim roditeljima tesko. Ona je vesela, radoznala, šarmantna, a opet nekako smirena. Ima savršenu rutinu, jako dobro spava, papa sve što joj se ponudi i zaista nemam nekih većih pritužbi.

Iza vas je prvih deset mjeseci, period kada se život svake bebe mijenja iz dana u dan. Koliko si se osjećala pripremljeno na nove izazove? Koliko su dani male Lily danas drugačiji nego u prvih nekoliko tjedana? Uspijevaš li u danu uhvatiti trenutak za sebe?

Uf, svašta se promijenilo u ovih deset mjeseci i mijenja se svakodnevno. Ona je sada u jednoj poprilično aktivnoj fazi. Puzi, pokušava se dignuti na noge, sve je zanima, sve mora ispitati, dodirnuti, vidjeti. To zna biti poprilično naporno, posebno ako se jako rano probudi kako u zadnje vrijeme običava. Srećom, Duncan je sada doma, na godišnjem, pa preuzima veći dio posla oko nje. Što znači da ja napokon mogu pronaći malo vremena za sebe.

U kojim si stvarima pronašla svoje favorite? Koje su neke od tvojih must-have stvari koje bi preporučila svim mladim mamama?

U ovoj sad fazi svakako podloga za igranje, igračke koje svijetle i prave zvukove, knjigice za prve riječi, te njihaljka Baby Bjorn u kojoj još uvijek voli zaspati. Zatim, ne mogu zamisliti život bez Elodie podbradnjaka za papanje, kao i hranilice TripTrapp i Lilyine obozavane Bibs dudice. Nikad ne izlazim bez barem tri dudice, jer nikad se ne zna haha. To je must have za nas. Svaka beba je drugačija, pa su tako i potrebe bebe i majke drugačije. Ja mogu samo govoriti iz vlastitog iskustva, sto ne znači da će funkcionirati kod nekog drugog.

Pokazala si nam dekicu koju je mala Lily dobila od svoje obitelji iz Škotske, kao i njezine prve cipelice. Čuvaš li joj stvari kao uspomene na djetinjstvo?

Naravno, neke drage stvari ću svakako sačuvati. Lijepo je sjetiti se tih prvih dana, mjeseci…to je neprocjenjivo.

Spomenula si da Lily voli svoju rutinu. Kako izgleda vaš tipičan dan? Koji ti je trenutak u danu s Lily onaj najdraži? Imate li već neke svoje posebne rituale?

Naš dan obično počinje između 5.30h i 6.00h ovisno kad se damica odluči probuditi, zatim odmah bočica, pa igranje, te negdje oko 9.00h doručak.  Zatim opet igra, pa kratko spavanje od nekih pola sata. Nakon toga obično izađemo negdje vani u šetnju. Doma smo već oko 13.00h,14.00h jer je to vrijeme ručka, te nakon toga popodnevno spavanje od oko dva sata, pa nakon toga opet igra, maženje, igra i tako u krug, te konačno kupanje i spavanje oko 19.00h. Ne pitajte me gdje tu uguram sebe jer djeluje nemoguće, ali sad kada je Duncan doma je ipak izvedivo. Evo, i na vaš intervju odgovaram navečer kada ona spava.

Od prvog dana, Lily je stigla u kući u kojoj se aktivno pričaju dva jezika – hrvatski i engleski koji priča tvoj partner Duncan. Imate li već neki plan kako ćete pristupiti učenju jezika, vrtiću, školi?

Lily je dvojezično dijete i tu postoje neka pravila, rekli su nam stručnjaci da ja pričam s njom hrvatski, a Duncan engleski i tako će progovoriti oba jezika istovremeno. Vrlo vjerojatno ćemo se odlučiti za vrtić koji ima program na engleskom, a o školi još nismo ni stigli razmišljati, polako.

Ovo ljeta ste ‘preživjeli’ i prvo putovanje s malom bebom. Kako je Lily to podnijela? Čega si se najviše bojala? Kako je na kraju sve ispalo i što bi preporučila drugim mamama koje se možda boje krenuti na putovanje s djecom?

Moram priznati da me je bilo poprilično frka našeg prvog leta s bebom, iako je Duncan išao s nama i tamo i nazad. To je dosta teško logistički jer mala beba zahtijeva jako puno stvari. No u dvoje je bilo izvedivo. Na našu sreću Lily je prespavala cijeli let, u oba smjera, tako da je sve super prošlo.

Nedugo nakon Italije u Glasgow smo putovale same i opet je sve bilo okej, ona je opet prespavala oba leta haha, no tamo nas je kod babe i dide čekala sva moguća oprema, sto je olakotna okolnost. Mislim da mjesta za strah nema, što dijete ranije naviknete na putovanja i nove okoline to bolje za njih, bit će im lakše. No sve ovisi o vašem načinu života, naš je takav da često putujemo i Lily se tome jako dobro prilagodila.

Javna si osoba. Sputava i te ikada strah od reakcija u objavljivanju fotografija s Lily. Kako se nosiš s negativnim komentarima (ako ih ima)?

Još uvijek nisam naišla na negativne reakcije. Kada je Lily u pitanju mislim da je sve nekako dozirano s mjerom, nemam potrebu objavljivati ju prečesto, kao ni objavljivati neke private dijelove našeg života. U mobitelu imam tisuće njenih fotografija, ali nemam ih potrebu sve dijeliti sa svijetom. Neke stvari je lijepo sačuvati samo za sebe.

Kada je riječ o majčinstvu, svi osjećaju potrebu podijeliti s mladima mamama svoje savjete, no najbolji savjeti uvijek su oni koji dolaze od vlastite mame. Koji je najbolji savjet koji ti je prenijela tvoja mama kao mladoj mami?

Moja mama je poprilično prizemljena žena i dala mi je neke jako realne savjete, što mladoj mami itekako treba. Isto tako ona čuva moje nećake dok brat i šogorica rade, pa joj je sve dosta friško. Najbolji savjet koji mi je dala je da slušam svoju intuiciju i da ću tako najbolje znati što učiniti u određenim situacijama.

Lily će uskoro i prohodati. Jesi li spremna na nove izazove? Misliš li da će stvari postati teže ili lakše? 

Da, ta faza samo što nije…mislim da će postati možda fizički teže, ali svakako zabavnije i još veselije. Radujem se svemu što dolazi kada je moja Lily u pitanju.

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori