Međunarodni je dan primalja, a one su hrvatskim trudnicama omogućile super besplatne tečajeve

Peti svibnja obilježava se u cijelom svijetu kao Međunarodni dan primalja. Ovaj dan obilježava se od 1992. godine te nam svake godine pruža priliku da se zahvalimo primaljama koje cijeli svoj radni vijek posvećuju pomaganju ženama u njezinim najtežim, najizazovnijim, a istovremeno najsretnijim trenucima u životu.

Podizanje svijesti o ključnoj ulozi primalje

Cilj Međunarodnog dana primalja je da se podigne svijest o ulozi primalje u zajednici i njezinoj ključnoj ulozi prilikom rađanja djeteta, skrbi za majke i novorođenče. Njezina podrška, utjeha i riječi motivacije najdragocjenija su pomoć koja ženi daje snagu da prođe kroz najteži i najvažniji posao; da na svijet donese novo biće. Zadatak primalja je biti uz ženu i olakšati joj trenutke u kojima je najosjetljivija, bodriti ju i dati joj savjete u daljnjoj brizi oko djeteta, a da u toj zahtjevnoj zadaći uspijevaju, svjedoče tisuće majki koje nikada ne zaboravljaju ime i lice primalja koje su bile uz njih.

Primalje svakodnevno rade sa ženama i partnerice su im tijekom trudnoće, porođaja i babinja. Primalje na taj način imaju jedinstvenu priliku da se upoznaju sa ženama i izgrade s njima povjerljive odnose, a samim time primalje postaju važne članice obitelji i zajednice. 

“Drage primalje, izabrale ste posao koji je poziv i koji zahtijeva cjeloživotni angažman. Budite hrabre i zagovarajte ženska prava u vašim zajednicama. Ojačajte partnerske odnose sa ženama jer je to vitalni dio pružanja kvalitetne primaljske skrbi. Educirajte žene o njihovim pravima na informirani izbor, što uključuje trudnoću, fiziološki porođaj i planiranje obitelji” – Hrvatska komora primalja.

Besplatni online tečaj

Možda ovu godinu nećemo obilježiti u slavlju i druženju kao mnoge do sada, no Hrvatska komora primalja je za svoje klijentice pripremila tri besplatna online tečaja na svom YouTube kanalu. Ovaj period je za trudnice, rodilje i babinjače iznimno težak, nalaze u se najosjetljivijem razdoblju u životu pa su tečajevi pripreme za dojenje, pripreme za trudnice i porođaj pripremljeni kako bi trudnicama, rodiljama i babinjačama, pomogli najviše što mogu.

Također, nakon potresa koji se dogodio u Zagrebu, Hrvatska komora primalja pokrenula je sa svojim primaljama volonterkama inicijativu i akciju pomoći trudnicama i ženama nakon porođaja, a kojima je prijeko potrebita primaljska skrb. Hrvatska komora primalja otvorila je e-mail adresu: primalje.podrska@gmail.com na kojoj potrebite žene ostavljaju svoje kontakte kako bi ih u najkraćem vremenu kontaktirali telefonski i savjetovali.

Danas je prilika da se sjetite svoje primalje i zahvalite joj na skrbi koju vam je pružila. Želimo svim primaljama sretan Međunarodni dan primalja!

Foto: Unsplash, Pexels

1