Uređaj koji bi se trebao naći na shopping listi novopečenih roditelja

Uređaj koji bi se trebao naći na shopping
listi novopečenih roditelja

Medela izdajalice mama i beba

Dojenje je u konačnici jedno od najljepših, ali možda i najtežih iskustava koje majka može proživjeti na samom početku majčinskog staža. Ne mogu to tvrditi u svačije ime jer nečija priča odmah teče glatko, ali svakako mogu u svoje.

Stručnjaci prvo hranjenje bebe majčinim mlijekom nazivaju četvrtom fazom porođaja, no do trenutka u kojem mali paketić sreće (i suza) držite u rukama vrlo malo mama razmišlja o ozbiljnosti te tvrdnje i pothvatu koji ih čeka. Kažem pothvatu jer za one kojima priča nije krenula glatko, zaista prelaze brda i doline kako bi savladali ovu naizgled jednostavnu stvar. Kako će proći porod prva je i najvažnija stavka u razmišljanjima, a ostalo će doći na red kasnije.

Medela izdajalice mama i beba

No jednom kad sve ostalo dođe na red, dolazi na red odjednom i bez odgode. Dojenje treba savladati sad ili odmah, a toliko je detalja na koje treba obratiti pozornost osim naizgled jednostavnog stavljanja bebe na dojku i gledanja kako će ju prihvatiti. Od oblika bradavica, vrste poroda, tehnike, bebinog hvata i snage, puno je elemenata koji se moraju poklopiti za početak (i nastavak) uspješne priče. Iako je dojenje najprirodnija stvar na svijetu i novorođenčad imaju urođeni refleks sisanja, i mama i beba moraju puno učiti i raditi da bi sve sjelo na svoje mjesto.

Kada izdajalica postaje must have?

U nekim slučajevima mama i beba trebaju dodatnu pomoć jer proizvodnja mlijeka u početku nije regulirana, odnosno ponuda i potražnja uspostavljeni. Možda će to biti zbog prevelike proizvodnje mlijeka, prejakog refleksa otpuštanja ili začepljenih mliječnih kanalića i prijetnje mastitisa, možda zbog ragada koje su se stvorile zbog pogrešnog bebinog hvata, položaja dojenja, osjetljivosti bradavica i neznanja, možda zbog nedovoljne proizvodnje mlijeka.

U prvih nekoliko slučaja izdajalica će biti olakšanje za mamu i bebu, alat kojim će se regulirati količina mlijeka, prohodnost kanalića, jačina pritiska na dojke. U posljednjem slučaju trebat će povećati produkciju mlijeka. Prvi i osnovni korak je uvijek staviti bebu na dojku da posiše koliko može (i koliko često može), a zatim u priču ulazi izdajalica koja će stimulirati sisanje te iz dojki izvući preostalo mlijeko i tako potaknuti daljnju produkciju. Važno je napomenuti da je u slučaju nedovoljne proizvodnje mlijeka izravno dojenje u kombinaciji s izdajalicom put prema uspješnom dojenju – sve dok se ne uspostavi regulirana ponuda i potražnja.

Medela izdajalice mama i beba

Misija je osnažiti svaku mamu koja odluči dojiti da to čini sve dok to ona i beba žele

Ponekad su mama i beba odvojeni. Tada, ukoliko se želi ustrajati u dojenju i ako je to omogućeno, svakako treba posegnuti za izdajalicom. U slučajevima kada postoje drugi razlozi zašto majka ne može izravno dojiti, izdajalica je isto važan dio opreme za bebe.

No čak i kada su početničke muke i greške savladane te dojenje teče glatko, izdajalica bi se mogla pokazati korisnom. Izdajalice su uvijek tu da podrže majke, kada nisu u mogućnosti, izravno hraniti svoju bebu. Uz izdojeno mlijeko bezbrižnije ćete obaviti zadatke van kuće dok netko čuva dijete jer su bebine potrebe namirene ili dati partneru priliku da sudjeluje, pomogne i poveže se s bebom hraneći ju izdojenim mlijekom.

Medela izdajalice tata i beba

Učinkovito izdajanje uz Medela izdajalice

Ako ste se već našli u prilici (ili neprilici) da ste krenuli istraživati izdajalice, sigurno ste među brojnim preporukama naišli na brend Medela. Hvaljene ručne i električne izdajalice mnogim su mamama bile suputnik u prvim danima dojenja, ali i duže.

Medela ručne i električne izdajalice dizajnirane su da stvore iskustvo najbliže dojenju. U asortimanu su ručna izdajalica Harmony Flex ™, te električne izdajalice Swing Flex ™  i Swing Maxi Flex ™ . Medela izdajalice opremljene su 2-faznim postavkama koje su klinički potvrđene – faza stimulacije i faza izdajanja. Sve Medela izdajalice (ručne i električne) uključuju i PersonalFit Flex™, redizajnirane štitnike za grudi za više udobnosti i više mlijeka.

Medela izdajalice prilagođavaju se mamama, pružaju ugodno iskustvo izdajanja s postavkama jednostavnim za upotrebu. 

Medela izdajalice mama i beba

Električna ili ručna izdajalica?

Hoćete li odabrati ručnu ili električnu izdajalicu, ovisi o željama, potrebama i budžetu. Ručnu izdajalicu će možda novim mamama biti teže savladati, pogotovo ako imaju smanjenu količinu mlijeka, a električna izdajalica je u spomenutom pogledu vrlo praktično pomagalo s kojim ste sigurni da je svaka kap mlijeka izvučena.

Električne izdajalice automatski se prebacuju iz načina stimulacije (navlačenja mlijeka u mliječne kanaliće) u način ekspresije/izdajanja nakon 2 minute, ali svaka majka može sebi prilagoditi način izdajanja i izabrati između 11 različitih razina vakuuma u obje faze izdajanja za individualnu udobnost i iskustvo izdajanja. 

Ručna izdajalica Harmony™

Ručna izdajalica Harmony™  služi za osobnu upotrebu i dolazi u kompletu sa štitnikom za bradavice PersonalFit Flex™ i ergonomskom 2-faznom ručkom pumpe.

Izdajalica Harmony™  vrlo je jednostavna za upotrebu, jednostavno se čisti/dezinficira i omogućuje vam da tiho i diskretno izdojite svoje mlijeko. 

Harmony ™ ručna izdajalica može se kupiti i u posebno osmišljenom paketu – Harmony Essentials Pack™ koji dodatno uključuje sisač S veličine, jednokratne ultra tanke jastučiće za grudnjak i vrećice za pohranu majčinog mlijeka. 

Medela Harmony Flex izdajalica
Medela Harmony™ ručna izdajalica

Električne izdajalice Swing Flex™ i Swing Maxi Flex™

Swing Flex™ izdajalica je jednostrana električna 2-fazna izdajalica koja dolazi u kompletu sa motorom, adapterom, PersonalFit Flex™ štitnicima u veličini S (21 mm) i M (24 mm), konektorom, bočicom i cjevčicom kojom se povezuje motor i konektor. 

Svi dijelovi izdajalice (osim motora i cjevčice) mogu se prati/dezinficirati iskuhavanjem uz dodatak žličice limunske kiseline kako bi se izbjeglo nakupljanje kamenca, u perilici posuđa na gornjoj polici, te u mikrovalnom pećnici uz upotrebu Medela vrećica za sterilizaciju. 

Medela Swing Flex izdajalica
Medela Swing Flex™ izdajalica

Swing Maxi Flex™ izdajalica je obostrana električna 2-fazna izdajalica koja dolazi u kompletu s motorom, adapterom PersonalFit Flex™ štitnicima – 2 kom u S i 2 kom u M veličini, dva konektora, 2 bočice i cjevčicom.

Uz izdajalicu Swing Maxi Flex™ praktično je koristiti i grudnjak za lakše izdajanje koji dolazi u M i L veličini i odgovara veličini grudnjaka koji je majka nosila prije trudnoće. Grudnjak omogućuje da su ruke majke slobodne, a PersonalFit Flex™ štitinici dobro priljubljeni uz grudi kako bi izdajanje bilo učinkovito i bezbolno. 

Medela Swing Maxi Flex izdajalica
Medela Swing Maxi Flex™ izdajalica

Važno je znati:

Ukoliko majka ima povećanu količinu mlijeka i zadovoljava potrebe svoje bebe, sve što je više izdojeno može se pohraniti u bočice ili vrećice za pohranu majčinog mlijeka, te odložiti u hladnjak ili zamrzivač prema preporukama struke i proizvođača.

Ono što je vrlo važno za napomenuti majčino mlijeko ne smije se zagrijavati na izvoru topline (npr. štednjak, mikrovalna pećnica) kako se ne bi uništili važni i za bebu neophodne sve hranjive tvari u majčinom mlijeku ili izazvale opekline zbog neravnomjernog zagrijavanja. Također, jednom zamrznuto i odmrznuto/otopljeno mlijeko ne smije se ponovno zamrzavati. 

Medela u svojoj ponudi majkama nudi i kontaktne šeširiće za grudi koji pomažu majkama koje imaju ragade ili uvučene bradavice da mogu dojiti svoju bebu. Kad se bira veličina šeširića treba razmišljati i o majci i bebi. Procijenite veličinu bradavice tako da šeširić dobro sjedne, ali da ipak bude udoban. U slučaju preranog poroda, moguće je da će trebati malo manji šeširić kako bi beba mogla pravilno dohvatiti bradavicu tijekom dojenja. Šeširići su dostupni u S/16mm, M/20mm i L/24mm veličini.

Od velike pomoći pri ragadama na bradavicama je 100% čista lanolinska krema Purelan™  koju nije potrebno ispirati prilikom stavljanja bebe na dojku. 

Medela Purelan krema
Medela Purelan™ krema

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i UNICEF preporučuju isključivo dojenje beba do šestog mjeseca života. Medela u potpunosti podržava te preporuke.

Foto: Medela, Pexels

Učitati još
Zatvori